Başaran: 3 Ayda 150 Milyon Euro Dış Ticaret Fazlası Verdik, 2012’yi Geçeriz

Başaran: 3 Ayda 150 Milyon Euro Dış Ticaret Fazlası Verdik, 2012’yi Geçeriz

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, Latin Amerika ve Ukrayna’ya yapılan ihracatın oralarda yaşanan sorunlar nedeniyle güç kaybettiğini ancak Avrupa ve İtalya’dan iyi rakamlar gelmeye başladığını söyledi.

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, Latin Amerika ve Ukrayna’ya yapılan ihracatın oralarda yaşanan sorunlar nedeniyle güç kaybettiğini ancak Avrupa ve İtalya’dan iyi rakamlar gelmeye başladığını söyledi. Yılın 3 ayında 150 milyon Euro civarında dış ticaret fazlası verdiklerini belirten Başaran, “Biz yakın zamanda ihracatımızı 2012 seviyesinin de ötesine götürürüz.” dedi.

Tofaş’ın, çalışanlarıyla değer zincirinde yer alan tüm paydaşlarının öğrenme ve gelişimine katkı sağlamak amacıyla 2010 yılında kurduğu Tofaş Akademi, Bursa fabrikasının içindeki yeni binasında hizmet vermeye başladı. Odağına bireysel, fonksiyonel ve kurumsal gelişimi alan Akademi, başta Tofaş çalışanları olmak üzere üniversite öğrencilerinden tedarikçilere, çalışan ailelerinden bayi ve servislere kadar geniş bir yelpazede eğitimler vererek, şirketin gelecek yolculuğunda önemli bir rol üstleniyor. Yaklaşık 1,5 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçen Tofaş Akademi’nin yeni binasında, yılda 44 bin kişinin eğitim alması planlanıyor.

Tofaş Akademi’nin faaliyete geçmesi törenine katılan Tofaş CEO’su Kamil Başaran, Ar-Ge’nin Tofaş’ın en büyük silahı olduğunu belirtti. Tofaş Akademi’nin, bilgiyi üreten, aktaran, türevleyen ve paylaşan bir akademi olacağını kaydetti. Akademi’nin, Ar-Ge’nin jeneratörü ve enerjisi olacağını vurgulayan Başaran, Akademi’nin bilgi fabrikası olması gerektiğinin altını çizdi.

ANANAS’LI PATENT YORUMU

Patent konusuna değinen Başaran, şu ilginç benzetmeyi yaptı: “Biliyorsunuz patent liginde önemli bir yere geldik. Bu bir başlangıç. Burada daha da öteye geçmek istiyoruz. Biz masalarınızda gördüğünüz ananaslar gibi burayı daha da öteye globalleştirmek istiyoruz. Rekabet etmenin yolunun, sadece müşteride fark oluşturmaktan geçtiğini bildiğimiz için burada gerçek hayattan spotlarla beraber daha fazla farkı nasıl oluştururuz diye yer alacağız.”

“ALICI SON DERECE HAKLI ÇIKTI”

Kamil Başaran, bir gazetecinin otomobil fiyatlarının yüksekliği ve satışların durumuyla ilgili sorusu üzerine şunları dile getirdi: “İç pazara baktığımız zaman 2013’ün hemen başından ya da sonundan itibaren bakmayın. Esasında son çeyreğinde satışlar öne çekildi. Satışların öne çekilme sebebi ise her türlü parasal ekonomik hareketlerle beraber maliyetler gerçek anlamda yükselmesine rağmen, hem faizlerin artmaması hem de bunların fiyatlara yansımaması, özellikle rekabetin çok kesik olması dolayısı ile alıcı son derece haklı çıktı. En rekabetçi araçları aldılar. Dolayısıyla satışlar öne çekildi. O çeyrek binek araçlarında rekor kırdı. Ne zaman ki BDDK kararları açıklandı, ne zamanki faizler yerine oturmaya başladı, hep de söyledik ‘maliyetler çok arttı, artırmak zorundayız, sürdürülebilir değil’ Çünkü daha hala 2013 model yılların satıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Dolayısıyla pazar böyle dinamiklerle yaşandı.”

“HAFİF TİCARİ ARAÇ PAZARI MAALESEF KÜÇÜLÜYOR”

2014 yılına gelindiğinde pazarın küçüldüğünü ifade eden Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hafif ticari araç maalesef küçülüyor. Çünkü Ar-Ge’nin gerçek anlamda yattığı, ülkenin katma değer yaptığı bir ortamda esasında altın yumurtlayan bir tavuk bu. Buna çok iyi bakmamız lazım. Çünkü ülkenin tüm ihracatı, dış ticaret açığının iyileşmesi hafif ticari araçtan geçiyor. Ama bir şekilde müşterimize de iyi bakmamız lazım. Dolayısıyla tüm ürünlerimizi ona göre hazırlamamız lazım ki Tofaş bunu yapıyor. Hem hafif ticari araçlarda hem binek araçlarda farklı kulvarlarda çok yeni ürün hatlarıyla beraber çok ciddi hazırlık yapıyoruz.”

“3 AY 150 MİLYON EURO CİVARINDA DIŞ TİCARET FAZLASI VERDİK”

“2014 pazarına baktığımızda binek araçlarında nispeten daha az bir düşme yaşandı, hafif ticari araçlarda çok ciddi bir pazar daralması oldu” diyen Başaran, şöyle devam etti: “Hepimizin 770 binler diye düşündüğü 700 binlere geldiği, 600 binler derken, Tofaş hep dedi ki ‘yok 660 binde kalırız. Sanki bugün 650 binlik bir pazar öngörüsü içinde olabiliriz, traktör ve kamyon haricinde. Bu cesaretli bir rakam bizim için. Biz yılın ilk 3 ayında finansal rakamlarımızı oldukça iyi kapattık. Finansal olarak çok güçlüyüz ve yaptığımız işten de hem psikolojik, hem ekonomik hem sosyal anlamda Tofaş yarım asırdır var. Buna rağmen hafif ticari araçta bu kadar araç kaybetmemeyi dilerdik. Kaybetmesek çok daha büyük katma değer ülkeye katardık. Çünkü dış ticaret açığına birebir etkimiz var. İlk 3 ay 150 milyon Euro civarında dış ticaret fazlası verdik. İhracatımız ayın seviyede gidiyor. Latin Amerika, oradaki devalüasyonlardan dolayı biraz güç kaybetti. Ukrayna’da olaylar nedeniyle biraz durakladı. Onun dışında ihracat kaybımız yok. Beklentimiz önümüzdeki aylarda, Avrupa ve İtalya dahil olmak üzere rakamlar iyi gelmeye başladı. Biz yakın zamanda ihracatımızı 2012 seviyesinin de ötesine götürürüz. Unutmayın 2012 senesinde biz yüzde 4 civarında ihracatımızı artırmıştık. Mevcut ürünlerle üstelik. Tofaş şimdi yeni 2 doblo modeli ile ciddi değişikliğe gitti, Amerika ihracatımız başlıyor yıl sonu itibariyle. Bunun dışında Sedan projemiz var, onun çalışmaları devam ediyor. Bu kadar ürünü aynı anda yapmak zor. Bir sürü projemiz daha var.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.