Bankalar emlak zengini oldu!

Bankalar emlak zengini oldu!

Alınan kredilere ipotek olarak gösterilen gayrimenkullerin birer birer bankaların eline geçmesi, ekonomideki krizin göstergelerinden biri oldu.

Alınan kredilere ipotek olarak gösterilen gayrimenkullerin birer birer bankaların eline geçmesi, ekonomideki krizin göstergelerinden biri oldu. Şu anda 13’ü özel, üçü kamu ve üçü de katılım bankası olmak üzere 19 bankanın elinde satışa hazır 13 bin 305 gayrimenkul bulunuyor.  

4-1-050.jpg

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Temmuz 2018 verilerine göre, batık kredi miktarı 81,6 milyar TL’ye ulaştı. 2017’nin ilk yarısı itibarıyla 189 milyar TL konut kredisi kullanılırken bu yılın aynı döneminde bu oran 208 milyar TL civarına yaklaştı.  2018 yılının ilk 6 aylık zaman diliminde Konya'da bulunan 11 İcra Dairesi'nde yaklaşık 75 bin civarında dosya takibe alındı. Ödenemeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle konuttan, fabrikaya, otelden düğün salonuna, kümesten bağ bahçeye kadar binlerce gayrimenkul bankaların eline geçti. Batık krediler nedeniyle ipotek gösterilen emlaklara el koyan bankalar, el koydukları konut, arsa gibi gayrimenkulleri satışa çıkarıyor. Ellerinde çok sayıda gayrimenkul bulunan bankalar artık birer emlakçı gibi bünyelerinde açtıkları emlak satış siteleri ile hacizli gayrimenkulleri satıyor. Bazı bankalar kendi bünyelerindeki emlak satış sistemlerinin yanı sıra, sahibinden.com gibi emlak ve ikinci el sitelerinde ilan vererek satış yapıyor. Konya’da da çok sayıda hacizli emlak satışa çıkarıldı. Sadece Vakıfbank Konya’da 177 gayrimenkul satışa çıkardı.

4-2-059.jpg

TARLA VE TRAKTÖRLER SATIŞA ÇIKIYOR

Ekonomik sıkıntı ve faiz batağından en çok etkilenenlerden biri de çiftçiler oldu. Çoğu çiftçi, bankalara olan borcunu ödeyemediği için kredi çekme karşılığında ipotek gösterdiği tarlasını ve traktörünü kaybediyor. Karapınar ve Kulu başta olmak üzere, Konya’nın pek çok ilçesinden her gün onlarca icralık tarla ve traktör ilanı veriliyor. Satışa çıkarılan tarlalar, normal değerinden çok daha ucuza satışa çıkarılıyor. Kazancı ile masrafı birbirine denk olmayan ve çektiği krediyi ödeyemeyen çiftçi, ağır yükün altında ezilerek, üretimden de vazgeçiyor.

4-3-001.png


İCRA ORANI SÜREKLİ ARTIYOR

Bu yılın ocak ayında bankaların elinde 12 bin 744 adet gayrimenkul bulunurken aradan geçen 7 ayda icradan el konulan gayrimenkul sayısı yüzde 5.6 artış gösterdi.  Önümüzdeki dönemde finans sektörünün elindeki satılık gayrimenkul sayısının 15 bini geçeceği tahmin ediliyor. Kamu bankaları el konulan gayrimenkullerde de başı çekiyor. Bankaların internet sitelerinde yer alan ilanlara bakıldığında, ilanların Anadolu illerinde yoğunlaşması dikkat çekiyor. Kamu bankalarında satılık toplam 6 bin 787 gayrimenkul bulunuyor. 2018’in başında bu sayı 6 bin 412 adetti. VakıfBank 2 bin 940 gayrimenkul ile başı çekerken bankanın elindeki satılık gayrimenkullerin 1.964’ü konut, 726’sı ise işyeri. Ziraat Bankası’nın portföyünde ise 2 bin 4 adet satılık gayrimenkul ilanı var. Halkbank’ta ise satılık gayrimenkul ilanı sayısı 1843. 13 özel bankanın portföyünde 5 bin 647 tane gayrimenkul satışı ilanı bulunuyor. 967 ilanla Şekerbank özel bankalar arasında ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada yer alan İş Bankası’nın satılık gayrimenkul ilanı ise 933’e dayandı.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.