Almanya 2023'te rekor kırdı

Almanya 2023'te rekor kırdı

Alman hükümeti, geçen yıl yaklaşık 12,2 milyar avro değerinde silah ve askeri malzeme ihracatına izni vererek yeni bir rekora imza attı.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, geçen yılın silah ve askeri malzeme satış onayına ilişkin raporunu yayınladı. Buna göre, Alman hükümeti geçen yıl yurt dışına yaklaşık 12,2 milyar avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdi.

Böylece Almanya'nın 2023'te silah ve askeri malzeme satışı rekor kırdı.

Berlin yönetiminin silah ve askeri malzeme satışında bundan önceki yıllık rekoru 9,35 milyar avro ile 2021'de idi. Yeni rekorun eskisinden yüzde 30 fazla olması dikkati çekti.

Bakanlığın raporuna göre, geçen yıl askeri teçhizat satışının en fazla yapıldığı ülke, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna oldu. Berlin, Kiev'e 4,44 milyar avroluk silah ve teçhizat satışına onay verdi.

Alman hükümetinin Ukrayna'ya ihracat izinleri arasında Leopard 2 tankları, Patriot hava savunma sistemleri, Gepard tipi uçaksavar tankları, PzH obüsleri, stinger füzeleri, el bombaları, kasklar ve araçlar bulunuyor.

Hükümet geçen yıl, yüzde 89'u Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkeleri olmak üzere 10,84 milyar avroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdi.

Almanya'da silah ihracatı kontrollerinde İsviçre, Singapur, Ukrayna, Japonya, Avustralya ve Güney Kore, NATO ülkeleriyle aynı veya benzer şekilde muamele görüyor.

Almanya'nın İsrail'e silah ve askeri malzeme satışı ise geçen yıl 10 kat artarak 326 milyon avroya yükseldi. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasının ardından ilk birkaç haftada federal hükümet, İsrail'den gelen 185 başvuruyu onayladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.