Akaryakıt zamları sektörleri vuracak

Akaryakıt zamları sektörleri vuracak

Konya'da son zamla birlikte mazotun litre fiyatı 40 lirayı aştı. Çiftçiler, taksiciler, halciler başta olmak üzere, birçok sektör zorlu günlerden geçiyor. Akaryakıt fiyatındaki bu artışların, piyasaya yeni zam olarak yansıyacağı öngörülüyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasıyla akaryakıt ve içkiye gelecek özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı da netleşti. ÖTV artışıyla birlikte benzinde 2.31 lira, motorinde 2.17 lira, LPG’de ise 1 liralık fiyat artışı geldi. Konya'da mazotun litre fiyatı akaryakıt istasyonlarına göre farklılık gösterse de 40 lirayı aştı. Benzinin litre fiyatı 38 lirayı buldu. Zamdan sonra önceki gün (cuma) motorin grubuna 41 kuruş indirim geldi. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, birçok sektörü zora sokacak.

ÖNCEDEN VARİLLE MAZOT ALIYORDUK ŞİMDİ BİDONLA!

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, çiftçinin ağır girdi maliyeti altında ezildiğini, üreticinin giderinin yaklaşık yüzde 20'sinin ise mazota olduğunu söyledi. Yatlara verilen ucuz mazotun çiftçilere de verilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Bestil, üretimin bu ülke için hayati önem taşıdığını dile getirdi. Bestil, “Hükümet yetkilileri, zamanında 'Deponun yarısı bizden' demişti. Şimdiye kadar böyle bir uygulama görmedik. Mazot, 40 lirayı geçti. Bu sözün gereğini yapmanın tam vakti. Üretimdeki zorluklar ortadan kaldırılsın. Çiftçi, traktörünü çalıştırmaya korkar oldu. Önceden çiftçiler varille, tankla mazot alırdı. Şimdi küçük bidonlarla mazot alıyoruz” dedi.

4-3-ahmet-bestil.jpg

NAKLİYE MASRAFLARI İLE SEBZE VE MEYVE FİYATLARI ARTACAK!

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Dönmez de sektör temsilcilerinin ve çalışanlarının yarın ne olacağını bilmediğini söyledi. “Önceden yarını kestirebiliyorduk. Yarın kısa vakit. Bugün yarını da kestiremiyoruz. Uzun vadeyi hiç söylemiyorum” diyen Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Artık güçlü sermayeler, bu sisteme ayak uydurabilir. Bizler KOBİ'yiz. Ayakta kalmanın mücadelesini veriyoruz. İşletmeler gerçekten çok stresli. Fiyatlar, her gün değişiyor, şaşırıyoruz. Neye göre değişiyor, bilmiyoruz. Bugün domates 20 TL. Yarın bir bakıyorsunuz, 15, sonraki gün 40 TL olmuş. İstikrar yok, dengesizlik var. Üreticinin de tüketicinin de memnun olması gerekir. Fiyat istikrarı ve denge şart. Mazot, 40 lirayı aştı. Kesinlikle bunun olumsuz yansıması olacak. Nakliye masrafları yükselecek. Bununla birlikte de sebze, meyve fiyatları artacak. Halciler de marketçiler de müşteriler de tedirgin.”

4-4-ibrahim-donmez.jpg

TAKSİCİLERE ÖTV MUAFİYETİ GETİRİLSİN

Taksici Mustafa Kes ise sadece mazot fiyatlarının artmadığını, tüm kalemlere zam artışının yapıldığını belirtti. “Enjektör yılbaşından önce 20 bin liraydı, 24 bin lira oldu” diyen Kes, ortada bir haksızlığın ve adaletsizliğin olduğunun altını çizdi. Araç muayene ücretlerinin arttığını, yatırdıkları BAĞ-KUR miktarının yükseldiğini, araç sigortasının ikiye katladığını aktaran Kes, “Bizim giderimizin yüzde 50'si mazota. Mazotun litre fiyatı 40 lirayı aştı. Zamlar bizi gerçekten çok zorluyor.

ekran-goruntusu-2024-01-06-104413.png

İş hacmimiz de düştü. Şu an sabit müşteriler sayesinde işi döndürüyoruz. İnsanlar, mecburiyetten ötürü harcamalarını kısıyor. Biz, zam taraftarı değiliz. Ne mazota ne yedek parçaya ne muayene ücretine zam gelsin ne de taksimetre fiyatı artsın. Ancak zam furyasının devam edeceğini öngörüyoruz. Şu an Konya'da kısa mesafe 60 lira. Bu fiyatın 90-100 lira olması gerekir. Taksi tarifesine belki 1 yıl belki 2 yıl zam yapılmayacak. Arkadaşlarımızın bir tarifede değişiklik talebi var. Taksicilere Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti getirilmeli. Emin olun bu muafiyetle rahat bir nefes alırız. Mazot 40 lira. Diyelim ki bunun 15 lirası ÖTV'ye gidiyor. O ÖTV alınmasa, mazot 25 liraya gelmiş olacak. Yedek parça fiyatındaki veya başka kalem ürünlerdeki artışlar bizi bugün etkilediği kadar olumsuz etkilemez” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum