Adalet insanlığın varlık sebebidir

Adalet insanlığın varlık sebebidir

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “İnsanlığın varlık sebebi adaleti geliştirmektir, adaleti tesis etmektir. İnsanın görevi ölçülü olmak ve adaletli olmaktır. Özellikle de yöneticiler adaletli olmak zorundadır” dedi

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 4. Kış Kampı Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un katılımı ile Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 21-25 Ocak tarihleri arasında Konya’da gerçekleşecek olan Kış Kampları’nın açılışı Hukuk konulu konferansla başladı. Konferansın açılışına Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un yanı sıra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, KYK Konya İl Müdürü Mehmet Sorgun, Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.

KONYA 10 BİN YILLIK BİR ŞEHİR

Programın açılışında selamlama konuşması yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın tarihi ve doğal güzellikleriyle örnek bir payitaht şehir olduğunu dile getirdi. Konya’nın manevi olarak da Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Altay, “İçerisinde bulunduğumuz Mevlana Kültür Merkezi’nde Hz. Mevlana’yı anma programları düzenleniyor. Konya 200 yıl Selçuklulara başkentlik yapmış bir şehir. Konya denince akla Çatalhöyük’ten başlayan bir yaşam geliyor. Konya aslında 10 bin yıllık bir şehir. Konya tarihi şehirlerden biri olmuştur. Konya birçok önemli insanı bağrında yetiştirmiştir. Başta Hz. Mevlana olmak üzere Şemsi Tebrizi, Selçuklu sultanları, Osmanlı döneminin önemli şahsiyetleri, Hacıveyiszadeler, Tahir Büyükkörükçü hocalar Konya’mızda yetişmiş önemli manevi mimarlardır. Konyamıza bu açıdan da bakmanızı istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE HER ALANDA GELİŞTİ

Hukuk Kampı programına konuşmacı olarak katılan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç Türkiye’deki yurtlardaki hizmet kalitesinin arttığına dikkat çekti. Türkiye’nin her alanda geliştiğine dikkat çeken Malkoç, “Özellikle üniversiteler, fiziki mekanlar, kampüsler, yöneticiler, yurtlar, burslar her şey gelişti. Bu açıdan çok şanslısın. Türkiye her açıdan bu gelişmeyi sağladı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul binalarına baktığımız zaman Türkiye’de eğitim veren 1 milyon eğitim veren hocalarımız. Üniversitelerde 150 bin akademisyenimiz var. Hastaneler, yollar, havaalanları. Türkiye her alanda gelişti” diye konuştu.

İNSANIN GÖREVİ ADALETLİ OLMAKTIR

“İnsanlığın varlık sebebi adaleti geliştirmektir, adaleti tesis etmektir” diyen Malkoç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Toplumdaki ilişkilerin düzgün olması, toplumun barış ve huzur içerisinde olması tüm hepsi adalete dayanıyor. Dünyadaki bütün sistemler, bütün ideolojiler bütün dinler demokrasi arayışları özgürlük talepleri hepsinin temelinde adaleti geliştirme duygusu vardır. Çok şükür biz Müslümanız. Müslümanlığın temel kitabı Kur’an-ı Kerim’de üzerinde en çok durulan temel kavram adalet kavramıdır. Rahman Süresi’nde Allah şöyle buyuruyor; ‘Allah semayı yarattı. Oraya bir mizan koydu. Siz yeryüzünde ölçüsüzlük yapmayın. Siz yeryüzünde kendi aranızda mizanı çiğnmeyin’. Mizan denge dahil adalet hepsini kuşatan bir kavram. Bizim inancımızda insan eşrefi mahlukat olarak yaratılmıştır. Eğitimi kaliteli yaptıkça insanlık bu değerlerini artırıyor. Eğer iyi eğitim almamışsa yaratılanların en adisi oluyor. İnsanın görevi ölçülü olmak ve adaletli olmaktır. Özellikle de yöneticiler adaletli olmak zorundadır.”

HALKIN AVUKATLIĞINI YAPIYORUZ

Konuşmasında kamu denetçiliği çalışmaları hakkında bilgiler de veren Malkoç, şunları söyledi: “Kamu denetçiliği aklınıza gelen bütün hizmetlerde kamu hizmetinin kalitesini artırmaktır. Sizlerin 81 milyon insanımızın hak arama kültürünü yaygınlaştırmaktır. Demokrasinin temeli şeffaflıktır, demokrasinin temeli iyi yönetimdir. Demokrasinin temeli seçilenlerin ve atananların denetlenmesidir. Kamu denetçileri de bunlardan biridir. Belediyeler, valilik, il müdürlükleri hastaneler eğitim kurumları, ulaştırma teşkilatı sizlere bu kadar hizmet veriyor. Bu hizmetlerden memnun değiliz, bu kalitenin artmasını mı istiyorsun? İdare ile ilgili bir sorun mu var? Mahkemeye gitmeye, kamu denetçiliği kurumuna gel diyoruz. Halkın avukatlığını yapıyoruz. Verdiğimiz tavsiye kararlarıyla belediye başkanlarına, valilikleri, il müdürlüklerine, genel müdürlüklere ve bakanlıklara önerilerde bulunuyoruz. Bir bakıma onlara danışmanlık yapıyoruz. Tek eksikliğimiz iyi tanınmıyoruz. Vatandaşla devlet arasında barış köprüsü oluyoruz. Başvuru yapmak çok kolay iş. Denetim yapmak zor iştir. Cumhurbaşkanını bile denetliyoruz. Kamu denetçiliği kurumunu Meclis genel kurulu seçiyor.” Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevapladı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.