30 milyon TL'lik proje teklif çağrısı

30 milyon TL'lik proje teklif çağrısı

Mevlana Kalkınma 2019 Yılı KOBİ’lerde Kurumsallaşma ve Endüstriyel Yetkinliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 30 Milyon TL’lik proje teklif çağrısına çıktı.

Mevlana Kalkınma 2019 Yılı KOBİ’lerde Kurumsallaşma ve Endüstriyel Yetkinliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 30 Milyon TL’lik proje teklif çağrısına çıktı.  İlan ettikleri KOBİ’lerde Kurumsallaşma ve Endüstriyel Yetkinliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı (EYGEP-MDP) hakkında ayrıntılı bilgiler aktaran MEVKA Genel Sekreter V. Savaş Ülger, “Ajans olarak, bölgedeki kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, yerel potansiyeli harekete geçirmek, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak amacıyla, Konya ve Karaman Bölgesi’nde yer alan tüm paydaşlarımız ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile birlikte belirlediğimiz hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine bu hedefler çerçevesinde ajansımız, 2019 yılında kar amacı güden kurum ve kuruluşlara yönelik olarak 'Ara malı' 'Savunma' ve 'Karaman' olmak üzere üç ayrı öncelikte toplam bütçesi 30 Milyon TL olan mali destek programı için teklif çağrısına çıkmış bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

AMAÇ ÜRETİM POTANSİYELİNİ ARTIRMAK

Ülger, açıklamalarının devamında, “Mali destek programımızın ilk önceliğini oluşturan ve ajansımız tarafından 10 Milyon TL destek verilecek olan 'ara malı' başlığı altında bölgede yapılan çalışmalar sonucunda 'ithal ara malı' üretimine yönelik olarak belirlenen ürünlerin bölgemizde üretimi desteklenecektir. Hepimizin malumu olduğu üzere Türkiye genelinde hammadde ve girdi süreçlerinde yapılan ara malı ithalatı dış ticaret performansını olumsuz yönde etkileyen temel unsurlardandır. Gerek bölgemizde ve gerekse de ülkemizde ithalatımızın çok önemli bir bölümünü ara malları oluşturmaktadır. Bu durum ülkemizin dış ticaret açığını yükselterek, sürdürülebilir büyüme için bir risk oluşturmaktadır. Bu riskin en aza indirilmesi ve yerlileştirme çalışmalarına temel teşkil etmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız tarafından ülkemizin üretim yetenekleri, ithalat içindeki payı, uluslararası pazar büyüklüğü, rekabet potansiyeli, teknoloji ve karmaşıklık düzeyleri açısından tek tek incelenerek kısa vadede yerlileştirilebileceği değerlendirilen 43 ürün grubu belirlenmiştir. Bu bağlamda, MEVKA olarak, ithalatı yapılan ara mallarının bölgemizde üretilmesinin sağlanmasına yönelik olarak 2018 ve 2019 yıllarında bölgedeki imalatçıları kapsayan detaylı anket çalışmaları gerçekleştirerek bölge KOBİ’lerinin bakanlık düzeyinde belirlenen ürünlerden hangilerini üretebilecekleri ve bunun için nelere ihtiyaç duyabilecekleri bilgisini elde etmiştik. Anket çalışmalarımız sonucunda bölgemizde yer alan KOBİ’ler tarafından üretilebilecek, ürünlerin üretilmesini destekleyerek ara malı ithalatını azaltmayı hedefledik. Bölgemiz, sadece belirlenen ara mallarını değil, geniş üretim yelpazesi ve güçlü sanayi altyapısı ile destek verildiği sürece ithal edilen daha pek çok ara malını üretebilecek kapasitede” ifadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.