Ziraat mühendisleri ülke tarımının geleceği

Ziraat mühendisleri ülke tarımının geleceği

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Konya Şubesinin düzenlediği iftarda birlik üyeleri ve Ziraat Fakültesi öğrencileri bir araya geldi.

48 Birlik üye ve aileleri ile Ziraat Fakültesi’nin 9 Bölümünden temsilen 40 öğrencinin katılım sağladığı iftar yemeği Selçuk Üniversitesi Keykubat Köşkünde düzenlendi. Ramazan ayının faziletlerinde yaralanmak, üyeleri ve genç ziraat mühendisi adaylarını aynı sofrada buluşturmak ve güncel tarım konularında istişarede bulunmak amaçlandı. TZYMB Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal yaptığı konuşmada Birliğin tarihçesi ve günlük çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Ünal, konuşmasında 1939 yılında faaliyete başlayan ve Türkiye’de ilk kurulan mesleki kuruluş olma ayrıcalığına sahip Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği 11.08.1971 tarih ve 7/2906 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kamu yararına çalışan derneklerden sayıldığını dile getirdi.

iftar-yemegi-2.jpg

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ TARIMDA VERİMLİLİĞİ ARTIRDI

TZYMB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı da yaptığı konuşmada tarımın ve ziraat mühendisliğinin önemine vurgu yaptı. Bağcı, “Mustafa Kemal Paşa’nın I. İzmir İktisat Kongresinde vurguladığı “Kılıçla zafer kazananlar er geç yerlerini sabanla zafer kazananlara bırakmak zorunda kalırlar” sözünden hareketle, ziraat mühendislerinin Türk tarımının gelişmesinde ana unsur olarak büyük başarılara imza attığını açıklamıştır” dedi. Bağcı, “Geçmiş yüzyıla baktığımızda eğitim-öğretim ve gerekli teknolojilerinde kullanıldığı uygulamalar sonucu verimde ve kalitede önemli artışlar kaydedilmiştir. Buğdayda 2.9, yulafta 6.2, arpada 4.8, çeltikte 5.8, mısırda 3.9, patateste 3.5, sorgumda 6.5 ve soyada 3.9 ve şekerpancarında 2.4 kat verim artışı sağlanmıştır. Bu başarıda en büyük katkı Ziraat Mühendislerine aittir. Dünyada 750 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kaldığı bir ortamda bu gelişmeler ülkemiz ve insanlık adına önemlidir” dedi. Bağcı, konuşmasının devamında “Türk ziraat mühendislerinin önemli bir başarısı da Karapınar erozyon bölgesinde yaptıkları çalışmalardır. Bu çalışmalar dünyada eşine az rastlanan bir örnek çalışmadır. Bu başarılı çalışmaları kendilerine örnek alacak ve çağın gereklerine uygun olarak yetişen genç ziraat mühendislerinin ülke tarımının geleceği için bir sigortadır. Gençlerin ustalarından alacakları bu başarı bayrağını daha ileri götüreceğine uluslararası rekabet ortamında ülkemizin dinamik gücü olacaklarına inanıyorum” dedi. Daha sonra Bitki Islahçıları Alt Birliği tarafından yayımlanan “Tohum, Tohumculuk ve Teknolojileri”, “Sebze Islahı” ve “Tahıllarda Sarı Cücelik virüs Hastalıkları ve Mücadele Yöntemleri” kitapları öğrencilere tanıtıldı ve kurada çıkan öğrencilere hediye edildi.

iftar-yemegi-1.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum