"Z kuşağını kazanmalıyız"

"Z kuşağını kazanmalıyız"

Z kuşağının dilinden anlamak gerektiğine vurgu yapan Dr. Yakup Koçyiğit ve MEB Ar-Ge, Kalite ve İzleme Daire Başkanı Mehmet Baki Öztürk, “Bu kuşağa gereken önemi vermezsek, bizden kopmaları an meselesi” dedi 

Şuurlu Öğretmenler Derneği (Öğ-Der) Konya Şubesi, bu yılki eğitim şurasını online olarak zoom platformu üzerinden gerçekleştirdi. Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yakup Koçyiğit ile MEB Ar-Ge, Kalite ve İzleme Daire Başkanı Mehmet Baki Öztürk'ün konuşmacı olarak katıldığı eğitim şurasında Z kuşağı ve eğitim konuşuldu. Öğ-Der Genel Merkezinden gözlemci olarak programa katılan Mustafa Aydın, her yıl yapılan bu şuranın bu yıl online yapılmasına dikkat çekerek “Erbakan hocamız teknoloji bir nimettir derdi. Biz de şuurlu öğretmenler olarak bu teknolojiyi en iyi şekilde kullanmalıyız” dedi. Şura öncesi söz alan da toplantıya katılan herkese teşekkür ederken, şunları söyledi:  “İlk önce kaybettiğimiz Ali Özcan hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum. Zor şartlardan geçtiğimiz ve bundan dolayı şuramızı online yapmak zorunda kaldığımız bu sürecin de bir an evvel son bulmasını temenni ediyorum. Bizler eğitimciyiz ve tabiki eğitimi konuşacağız. Eğitimi o kadar önemsiyoruz ki bu şartlarda bile şuramızı internet üzerinden yapabiliyoruz. Eğitimi dert edinmiş ve şuramıza katılmış tüm arkadaşlara ise teşekkür ediyorum.”

adsiz.jpg

KUŞAK ÇATIŞMASI SOSYOLOJİK BİR GERÇEKTİR

İl Eğitim Şurasında “Z kuşağı, uzaktan eğitim ve salih nesil yetiştirme” başlığını ele alan Dr. Yakup Koçyiğit, programı düzenleyen Öğ-Der Konya Şubesine teşekkür etti. Koçyiğit, şunları kaydetti: “Z kuşağı tabiri son dönemlerde karşımıza çıkan bir ifade. Bu kuşak artık bizden bir parça. Onların eğitim hayatları da dikkate alınmalı ve önemsenmeli. Bugün geldiğimiz noktada Z kuşağı ile bir kuşak çatışmasının içinde kalabiliyoruz. Bu çatışma sosyolojik bir gerçektir. Biz eğitimcilerin özellikle bu çatışmaya karşı tedbirimizi alıp çözüm yolları üretmemiz gerektiğini söylemek istiyorum. Halk arasında söylenen bir sözü de ifade etmek gerekirse; gençler bilseydi, ihtiyarlar yapabilseydi. Ne yazık ki bu kuşak tecrübesiz ama bu tecrübe yoksunluğunun yanına eğitimsizliği ekleyemeyiz. Bu nesli en iyi şekilde eğitmek bizim vazifemiz. Baba oğluyla, anne kızıyla anlaşamazsa olmaz. Her ne kadar bu çatışma bir dönemin resmî ideolojisi olarak ortaya çıkmış olsa da bugün bu çatışmaya karşı tedbirler almaya mecburuz. Bu kuşak çatışmasının en önemli sebebi ise dil ve kültür değişimleridir. Kültür aktarımı dil ile olur. Eğer biz dile ve kültüre gereken önemi vermez isek gelecek neslin bizden kopması kuvvetle muhtemeldir. Emperyal güçler bu nedenle ilk önce dilleri ile topraklara girerler. İşte ifade ettiğimiz tüm tüm bu durumlar ve olumsuz nitelemeler özünde Z kuşağı diye tabir ettiğimiz evlatlarımızı bağlamakta. Peki neden bir harfle ifade ediliyor bu kuşak? Zannediyorum ki matematik bilimindeki bilinmeyen harfler kullanılmış bu kuşak ifade edilirken. Zira bu nesil gerçekten bilinemeyen bir nesil. Teknolojik aletlerin, hazır gıdaların etkisiyle büyüyen ve internet dünyası ile yaşamını sürdüren bilinmeyen bir nesil var önümüzde. Kısaca ifade etmek gerekirse bu kuşağı eğitmek için ilk önce bu kuşağı tanımak gerekir. Hem rahat bir şekilde ifade edebiliriz ki bu kuşak daha kolay öğreniyor. Bilgiye rahatça ulaşabilen bu kuşak interneti faydalı işler için kullanarak güzel işler yapabilir. Bizler de bu güzellikleri fark ederek Z kuşağı için alternatif eğitim yolları geliştirebiliriz. Toparlayacak olursak kısaca şunu ifade edebiliriz; bu kuşak da bizim evlatlarımızdır ve bizim için salih nesil yetiştirmek bir zorunluluktur.” 

YENİ DÜNYAYI Z KUŞAĞI KURACAK 

Şurada “Z kuşağının eğitimden beklentisi ve eğitim sistemimiz” başlığını ele alan Mehmet Baki Öztürk ise milli eğitim sisteminin Z kuşağı üzerinde nasıl bir etkisinin olduğuna dikkat çekerek, “Önce bir soruya cevap arayalım, eğitim nerede ve eğitim nereye gidiyor. Bu soruların cevabı belki konumuzu daha iyi anlatır. İnsan eğitimi kuşak farketmeksizin önem arz eder. Bu eğitim ise her farklı kuşakta farklı metotlara ihtiyaç duyar. Z kuşağı da şüphesiz güncel ve farklı yöntemlerle eğitilmelidir. Özellikle insanlığımız bugün değişik dönemlerden geçiyor. Bir sağlık krizi yaşadığımız bu dönemler her şeyi etkilediği gibi eğitim dünyasını da yakından etkiledi. Şunu çok rahat söyleyebiliriz ki ekonomik krizle beraber sağlık krizi dünyayı yeni bir düzene itecek ve hiç şüphesiz bu yeni düzen Z kuşağı tarafından kurulacak. Dünya üzerinde bugün belli krizler var. Bu krizleri sağlık krizi, ekonomik kriz, siyasi kriz ve jeopolitik kriz başlıklarıyla söyleyebiliriz. İşte tüm bu krizler dünya üzerinde çeşitli etkiler bırakmakta. Bu krizler nasıl çıktı peki? Belli etkenlerden sonra. İnsana hayvan nitelemesi yapıldı ve ahlak ortadan kalktı. 20. yüzyıl insanı köle yapıldı bu yüzyıl Z kuşağı ile inşa edildi. Yapılan eylemler Z kuşağını hayattan alıkoydu ve bu kuşak teknolojiye hapsoldu. Eğer bu süreç böyle devam ederse ortaya zombi bir nesil çıkar. Buna asla müsaade edemeyiz. Elbette şuurlu eğitimcilerimiz ile bu gidişata engel olacağız. Kendi medeniyetimizin değerlerini ortaya çıkarır ve uygularsak bu sorunları çözebiliriz. Bu konuda bizlere fazla iş düşüyor” dedi. 

EYYÜB KARAKUZU    

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.