Yunanistan'da genel seçim için yarın yeniden sandık kurulacak

Yunanistan'da genel seçim için yarın yeniden sandık kurulacak

Yunanistan'da 4 yılın ardından 21 Mayıs'ta düzenlenen genel seçimler sonucunda hükümetin kurulamaması üzerine seçmenler, anayasa gereği yarın ikinci kez sandığa gidecek.

Sandıktan 21 Mayıs'ta çıkan sonuca göre, 2019-2023 sürecinde ülkeyi yalnız yöneten Yeni Demokrasi Partisi birinci oldu ancak yeni seçim sistemi nedeniyle tek başına iktidara gelmesi için gerekli 151 sandalyeye ulaşamadı.

Yeni Demokrasinin aldığı yüzde 40,79'luk oy, partiye 300 sandalyelik meclise 146 milletvekili gönderme imkanı tanıdı.

Yeni Demokrasiyi 2019-2023 döneminin ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA), yüzde 20,07'lik oy ve 71 milletvekiliyle takip etti.

Onlarca yıldır Yeni Demokrasinin bir numaralı rakibi olan ancak ekonomik kriz sürecinde oy oranı gerileyen merkez soldaki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK), kaybettiği gücünü kısmen toplayarak yüzde 11,46'lık oy ve 41 milletvekiliyle üçüncü sıraya yerleşti.

Yunanistan Parlamentosunun kemikleşmiş partilerinden Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,23 oy ve 26 milletvekili, aşırı sağcı tutumuyla bilinen Yunan Çözümü Partisi ise yüzde 4,45 oy ve 16 milletvekiliyle parlamentoda temsil hakkını kazandı.

Yüzde 3'lük seçim barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazanan parti sayısı 5 oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.