Yunak'ta dedektif gibi çalışıyorlar

Yunak'ta dedektif gibi çalışıyorlar

Yunak’ta Korona virüs salgınında, virüsün kontrolsüzce yayılmasının önündeki en büyük engel, “Beyaz Ordunun Filyasyon Ekibi “ oldu. Korona virüsün yayılmasını engelleyen ekipler dedektif gibi çalışıyor

Yunak’ta Toplum Sağlığı Merkezine bağlı 4 kişilik filyasyon ve yardımcı sağlık ekibi pozitif vakaların temas ettiği kişileri tek tek bularak bilgilendiriyor. Korona virüsün yayılmasını engelleyen ekipler dedektif gibi çalışıyor. Kovid-19 ile mücadele kapsamında, virüsü taşıyanların temas ettiği kişileri tespit etmek amacıyla sahada filyasyon çalışması yürüten sağlık çalışanları, mücadelenin "gizli kahramanları" olarak görev yapıyor. Yunak’ta 3 mahalle’de yapılan filyasyon çalışmasında, virüsü taşıyanlarla teması olmuş kişilere ulaşan, yeni tanı süreçlerini başlatan filyasyon ekipleri, Kovid-19 ile mücadelenin sahadaki en aktif üyeleri arasında bulunuyor.Koronavirüs ile mücadelenin en önemli boyutu olan risk altındaki kişilerin takibini yapan ekipler, gelen çağrılar üzerine ev ve iş yerlerini de ziyaret ediyor, risk altındaki vatandaşların koronavirüs belirtisi taşıyıp taşıyamadığına bakıyor, genel sağlık durumlarını kayıt altına alıyor.
YUNAK’TA GÖREV YAPAN FİLYASYON EKİPLERİ
Yunak’ta bugüne kadar 400’e yakın kişiye direkt ulaşarak, yine binin’in üzerinde kişi ile iletişim kanalları aracılığıyla iletişime geçilerek gerekli sorgulamalar ve izlemler gerçekleştirildi.Bir korona virüs pozitif vakanın temas ettiği onlarcasını 24 bin nüfusa sahip olan Yunak’ta didik didik araştırıp bulan ve izolasyona alınmaları ile 14 gün boyunca takiplerini jandarma ve emniyet personellerinin destekleriyle sağlayan filyasyon ekibinde doktor, hemşire, ebe gibi sağlık çalışanları, ikişer kişilik gruplar halinde çalışıyor.Sokağa çıkma yasağının olduğu günler de dahil her gün neredeyse 16 saate varan mesaileriyle koruyucu tulumlarla, kan ter içinde vaka avına çıkan ekipler, yeri geliyor tedavisi devam eden hastaların evine ilaçlarını götürüyor; yeri geliyor şüpheli vakalarla birebir diyalog kuruyor.Her sabah Toplum Sağlığı Merkezi'nde toplanan filyasyon görevlilerince, gelen sonuçlar değerlendirildikten sonra temaslı kişileri araştırma çalışması başlıyor.İşlerini büyük bir titizlikle yapan filyasyon ekibi, Kovid-19 testi pozitif çıkan kişilerin verdiği bilgilerden yola çıkarak bu hastaların temas ettiği kişilerle telefonla irtibat kuruyor. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar çalışmalarını sürdüren ekipler, verilen bilgiler doğrultusunda koruyucu kıyafetlerini giyip belirlenen adreslere gidiyor , hastalıkla ilgili gerekli bilgilendirmeleri yaparak bu kişilerin izolasyonda kalmasını sağlıyor.Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS) ile Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS), gibi uygulamaların birbirine entegre olması sayesinde izolasyona alınan vatandaşın taahhütnamesinin onam formu bile dijital ortamda alınıyor; böylece sağlık çalışanı ile pozitif vakaların teması en aza indirilmiş olunuyor. Ayrıca online sistem üzerinden bir tıkla, hangi noktada kaç vaka var, hangi vakanın kaç temaslısı var ve temaslılarının harita üzerindeki konumları gibi bilgilere anında ulaşılabiliyor.Konya’daki filyasyon ekiplerinin oluşturduğu bölge WhatsApp grupları aracılığıyla kişilerin daha kolay bulunması ve ulaşılması sağlanıyor.
AMAÇ VİRÜSÜN SAHADA YAYILIMINI ENGELLEMEK
Yunak Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve aynı zamanda Yunak Devlet Hastanesi Başhekimi Dr.Hikmet Akbulut , bütün, ülke genelinde olduğu gibi Yunak’ta da koronavirüsle mücadele çalışmalarının etkin ve kararlı şekilde yürütüldüğünü söyledi.Yunak Kaymakamlığının destekleriyle filyasyon ekibinin Kovid-19 ile mücadelede önemli bir görev üstlendiğini belirten Akbulut , "Sağlık çalışanlarımız 7 gün 24 saat, gece gündüz , tatil demeden fedakarca çalışıyor. Onların bu gayretli çalışmaları neticesinde salgın belli bir kontrol aşamasına geldi. İnşallah vatandaşlarımızın da kontrollü sosyal hayat dediğimiz bu döneme uyumlarıyla birlikte bu işin üstesinden geleceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu. Hastalığın kontrol altına alınması konusunda sadece sağlık çalışanlarının çabasının yeterli olmayacağına dikkati çeken Akbulut , tüm vatandaşları sosyal mesafeye dikkat etmeleri, maske takmaları ve hijyen kuralları konusunda uyardı.Yunak Filyasyon Ekibi Sorumlusu Dr.Alper Seven ise , "Koronavirüsle mücadele konusunda başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Ailemizden uzakta onlardan ayrı olmak gerçekten çok zor, ama önemli olan salgınla mücadelede insanlara faydalı olabilmek" dedi.Filyasyon ekibinde yer alan hemşire Ferit Uysal da işini özveriyle yaptığını dile getirdi. Böyle bir dönemde herkesin sorumluluk alması gerektiğine işaret eden Uysal , "İşimi yaparken hiç gocunmadım, hep gurur duydum. Koronavirüsle savaşmak, onunla mücadele etmek benim için bir onur" diye konuştu.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.