Yumurta fiyatı ikiye katlandı!

Yumurta fiyatı ikiye katlandı!

Ramazan ayının girmesi ile birlikte yumurta fiyatları tavan yaptı. Kalitesine göre 10, 11, 12 TL'ye satılan yumurtanın fiyatı 16 ile 20 TL arasına çıktı.

Yumurta Üreticileri Birliği (YUMBİR) Başkanı İsmail Saraçoğlu, “Bizden çıkış fiyatı ile marketlerin satış fiyatı arasında hep uçurum oluyor” dedi Ramazan ayının girmesiyle ile birlikte çoğu temel tüketim ürünlerine zam geldi. Bu ürünlerin başını bakliyat grubu ve en çok da hayvansal gıda ürünleri çekti. Yoğurt, et, süt, peynir ve yumurtaya zam yapıldı. Kısa süre önce kalitesine göre en yüksek 12, 13 TL'ye satılan yumurta. Bugün 19-20 TL'ye kadar çıktı. Ramazan başından bu yana yumurtaya 2 kez üst üste zam geldi. Marketlere, bakkallara yumurta almak için giden vatandaşlar neredeyse her gün farklı ve yükselmiş bir fiyat ile karşılaşıyor.

YUMURTA FİYATLARI OLMASI GEREKEN YERDE

Yumurta Üreticileri Birliği (YUMBİR) Başkanı İsmail Saracoğlu, yumurta fiyatlarının olması gereken yere geldiğini dile getirdi. Bir ara yumurtanın üreticiden çıkış fiyatının 6 buçuk-7 TL'ye kadar düştüğünü hatırlatan Saracoğlu, bugün yumurtanın üreticiden çıkış fiyatının 13 buçuk 14 liraya kadar yükseldiğini ifade etti. 1 yıla yakın zamandır yumurta üreticisinin zarar ettiğini, kaybın ise yüzde 100'leri bulduğunu söyleyen Saracoğlu, “Bu süreçte kapanan yumurta çiftlikleri oldu. Kapanmayan çiftliklerde ise yumurta üretimi yarı yarıya düştü. Hayvan sayısı azaldı. Ben, 450 bin kapasiteden 240 bin kapasiteye düştüm. Konya'da şuan için kurulu kapasiteden yüzde 40'ı kadar az üretim yapılıyor. Arz fazlası vardı uzun süre. Ürünü değerinden satamıyorduk. Arz talep bugün için dengelenmiş durumda. Bu dengelenme yumurta üreticilerinin zararını durdurdu. Kâr etmiyoruz ama en azından zarar da etmiyoruz. Yumurta bugün için beklenen değerine geldi” şeklinde konuştu.

adsiz-044.jpg

MARKETLER YÜZDE 25 KÂR ALTI ÇALIŞMAZ

Marketlerdeki yumurta fiyatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Saracoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Marketler, yüzde 20-25 kâr altında çalışmazlar. Yumurtanın bizden çıkış fiyatı ile marketlerde satılan fiyatı arasında uçurum var. Ambalaj, paketleme, nakliye ücretleri derken marketler yumurtayı daha pahalıya satıyor. Bir de dolar yükseliyor. Soya, ayçiçek küspesinde sıkıntı var. Yem fiyat olarak ciddi sıkıntı. Yapacak bir şey yok. Bu dönemi böyle geçireceğiz. Üreticilerde de bir belirsizlik var. Kimse ne yapacağını bilmiyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum