YSK'dan afiş yasağı
30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere kısa bir süre kala Konya'daki bazı belediyelerin hala reklam panolarında belediye çalışmalarını duyuruyor. Yüksek Seçim Kurulu ise belediye yatırımlarını anlatan çalışmaların bilboard, afiş ve toplu ulaşım araçları gibi yerlerde duyurulmasının propagandaya girdiği yönünde görüş bildirerek, reklamların bir an önce kaldırılması gerektiğine karar verdi. Konya'daki belediyeler de hala şehrin dört bir köşesindeki bilboardları belediye yatırımlarıyla donattı. Diğer siyasi partiler Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nın Amasya'daki kararını emsal göstererek, belediyelerle ilgili suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Amasya'da 29 Ocak 2014 tarihinde Amasya Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez İlçe Başkanı İbrahim Mermer, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir hakkında ait afişlerin seçim propagandasına girdiği iddiasıyla Amasya Valiliği'ne itirazda bulundu. Valilik ise reklam ve ilan afişlerinin seçim propagandasına girmediğine karar verdi.
YSK, MHP İLÇE BAŞKANININ İTİRAZINI HAKLI BULDU
MHP Amasya Merkez İlçe Başkanı İbrahim Mermer, Amasya Valiliği'nin kararı üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'ya itirazda bulundu. YSK ise 7 Şubat 2014 tarihinde aldığı kararla MHP Amasya İlçe Başkanlığının itirazını haklı buldu ve ilan ve reklam bilboardlarının propagandaya girdiği gerekçesiyle kaldırılmasına karar verdi.
YSK'nın gerekçeli kararında şunlar kaydedildi: “Seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014 Çarşamba gününden, oy verme gününü takip eden güne kadar şehir içi veya şehir dışında, toplu taşıma amacıyla kamu hizmetlerinde kullanılan hava, kara, deniz ve raylı sistem taşıtlarında yer alan reklam yerleri ve araçlarında, siyasi propaganda içeren her türlü yayın yapılmasının yasak olduğuna, toplu taşıma araçlarına tahsis edilmiş üstü kapalı duraklar ile yolcuların inip bindiği kapalı alanlarda da yukarıda belirtilen kuralın geçerli olduğuna karar verilmiştir. İlçe seçim kurullarının, yukarıda zikredilen yasaklara uyulmasının temini için seçimin başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar mülki makamlar aracılığıyla gerekli denetimi yapabileceklerine (298/61-2), düzenlemesine yer verilmiştir. Ulusal iradenin sağlıklı ve serbest biçimde oluşabilmesi amacıyla Anayasa’nın 79. maddesi; seçimlerin yargı yönetim ve denetimi altında yapılmasını kurala bağlamış; seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetim ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama görevi Yüksek Seçim Kurulu’na verilmiştir.”
PROPAGANDA ÇALIŞMALARINA GİRİYOR
Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı kararın sonuç kısmında ise şu ifadelere yer verildi: “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 61. maddesi de dikkate alınarak, seçim propaganda yasaklarının belirlendiği Mülki makam tarafından 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan mahalli seçimlerde de aday olan Amasya Belediye Başkanının hizmet ve projelerine ait görüntüler ile hizmet ve projelerinin tanıtımına yönelik afişlerin propaganda yasakları kapsamında değerlendirilemeyeceğine ilişkin kararı Kurulumuzun 30 Kasım /2013 tarihli, 2013/554 sayılı seçimlerde propaganda serbestliği ve süresi ile ilgili uyulması gereken usul ve esaslara ilişkin kararımızın 'sonuç' bölümünün (I) maddesinin (a) bendine aykırı olduğundan mevcut afiş ve ilanların kaldırılması gerektiğine karar verilmesi gerekmiştir. Yukarıda açıklanan nedenlerle; Belediye başkanlıklarınca belediyelerin icraatlarına yönelik olarak hazırlanmış afişlerin propaganda kapsamında değerlendirilmesine karar verilmiştir. Karar örneğinin İçişleri Bakanlığına, Amasya Valiliğine ve Amasya Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine karar verilmiştir.
merhabahaber.com





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.