Yılda 700 milyon dolar Türkiye'nin cebinde kalacak! İlk fidan bu bölgede dikildi
Yıllık 700 milyon dolarlık kahve ithalat faturasını düşürmeyi hedefleyen Türkiye, yerel kahve üretimi için önemli bir adım attı. Akdeniz bölgesinde dikilen ilk kahve fidanları, ülkenin "Türk Kahvesi"ni sadece adıyla değil, üretimiyle de yerli hale getirme hedefini başlattı.
EKONOMİYE YILLIK 700 MİLYON DOLARLIK KATKI BEKLENİYOR
Türkiye'nin kahve tüketimi hızla artarken, ithalat rakamları da rekor kırıyor. 2025 yılının Ocak-Mart döneminde kahve ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 33,4 artarak 30 bin 300 tona ulaştı. Bu kısa dönemde kahve ithalatı için ödenen miktar 181,5 milyon doları buldu.

Tüketim bu hızla devam ederse, Türkiye'nin her yıl kahve ithalatına harcadığı toplam döviz miktarının yaklaşık 700 milyon dolar civarında olduğu hesaplanıyor. Yerli üretimin başarısı, bu devasa döviz çıktısının ülke ekonomisinin cebinde kalması anlamına geliyor.
ANTALYA’DA TROPİKAL TARIM BAŞARISI KAHVEYE UMUT OLDU
Antalya'nın Kumluca ilçesinde bulunan Kumluca Meslek Yüksekokulu (MYO), tropikal meyve bitkilerinin bölgeye adaptasyonu konusunda önemli başarılara imza attı.

Kumluca MYO Müdürü Doç. Dr. Ahmet Coşgun, ejder meyvesi (pitaya), ananas ve guava gibi 20 tür ve 41 çeşit tropikal meyveyi başarıyla yetiştirdiklerini belirterek, bu bilgi birikimini kahve üretimine aktardıklarını dile getirdi:
"Başarılı olan tropikal ürünleri çiftçilerimizle paylaşıyoruz. İnşallah bu adaptasyon çalışmalarından kahvede de olumlu sonuçlar alırız."
ARABİCA FİDANLARI TOPRAKLA BULUŞTU
Kumluca MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Lokman Altınkaya, kahve bitkisinin tropikal iklimi sevdiğini ve özellikle artı 18 derecenin üstündeki sıcaklıklarda yetiştiğini vurguladı. Kumluca ve çevresindeki mikro-klima koşullarının kahve yetiştiriciliği için elverişli olduğunu düşündüklerini ifade eden Altınkaya, bu iddianın bilimsel takibine başladıklarını duyurdu. İlk etapta dikilen kahve türü "Arabica" olarak belirlendi.Proje kapsamında, kahve bitkisinin bölgeye tam adaptasyon süreci 2 yıl boyunca yakından takip edilecek.
Altınkaya, nihai hedeflerini şu sözlerle açıkladı:
"En büyük ümidimiz, 'Türk Kahvesi'nin sadece adıyla değil, üretimiyle de Türk olmasıdır. Adaptasyon süreci tamamlanıp, aroması ve verimi başarılı olursa, bu yerli kahve çeşidinin ismini de biz belirleyeceğiz."
Bu tarihi adım, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası başkanlarının katıldığı bir etkinlikle atılarak bölge ekonomisi için yeni bir umut kaynağı oldu.
Kaynak:Haber Merkezi





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.