Yeni fiyat süt üreticisini tatmin etmedi!

Yeni fiyat süt üreticisini tatmin etmedi!

Çiğ sütün kilogram fiyatı 2.80 liradan, 3.20 kuruşa çıkarıldı. Yem ve diğer girdi maliyetlerindeki artıştan dolayı üretim yapamaz hale gelen üreticiler, bu fiyatı yeterli bulmadı. Üreticinin talebi prim dahil 4 TL'idi

Gıda Komitesi çiğ süt referans fiyatını 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihlerinde geçerli olmak üzere litre başına 3 lira 20 kuruş olarak belirledi. Gıda Komitesi çiğ süt referans fiyatını 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihlerinde geçerli olmak üzere litre başına 3 lira 20 kuruş olarak belirledi. Üreticiler prim dahil litre başına 4 TL olmasını istemişti. Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu 16 Haziran’da toplanarak Gıda Komitesi’nin belirlediği fiyatı görüşerek kamuoyuna açıkladı. Komite, ihtiyaç olması halinde Ocak ayına kadar tekrar toplantı yapılarak fiyatın yeniden ele alınabileceğini de duyurdu. Ulusal Süt Konseyi toplantısında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen destekleme priminin litre başına 0,20 TL olarak belirlendiği ifade edildi. Destekleme primi litre başına 30 kuruştan 20 kuruşa düşürülmüş oldu. Açıklanan yeni fiyat, süt üreticisini memnun etmedi. 

ÜRETİM ŞANSI KALMADI, ÇİFTLİKLER KAPANMAYA BAŞLADI 

Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, bu yıl yeme yüzde 86 civarında zam yapıldığını dile getirdi. Bununla beraber çiğ süt fiyatlarına ise sadece yüzde 30 oranında zam yapıldığını hatırlatan Başkan Çelikçi, “Yeni fiyat tarifesiyle birlikte artık hayvancılık yapılamaz hale geldi. Sağmacılık yapan besiciler, süt ineklerini kesmeye başladılar” dedi. Süt sağmacılığı yapan besicilerin ineklerine proteni yüksek yemler yedirmek zorunda olduğunu ancak yem fiyatlarının aşırı arttığına vurgu yapan Çelikçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün yem fiyatları 140 ile 180 TL arası değişiyor. Bunlara bir de girdi fiyatları eklenince maliyet iyice artıyor. Çiğ süt bugün 3 lira 20 kuruştan satılıyor. Aradaki fiyat farkına dayanamayan çiftçiler, ineklerini kesime göndermek zorunda kalıyor. Erkek hayvanın kesimi 41 TL'den yapılırken, süt ineklerinin kesimi ise 39 TL'den yapılıyor. Aradaki fark bu kadar az olunca, bir de üretici zam yağmuruna dayanamayınca ineklerini kestirmeye başladı. Türkiye’de çiğ süt fiyatlarını Ulusal Süt Komitesi belirliyor. Biz buna kesinlikle karşıyız. Çiğ süt fiyatlarını üreticinin kendi belirlemesi gerekiyor. Üreticinin firmalara sattığı çiğ süt fiyatı ile reyondaki süt fiyatı arasında uçurum var. Bunun önüne ivedilikle geçilmeli.

Şuan çiğ süt üretimi yapan besicilerde küçülmeye gidenler var. Besiciler süt ineklerinin sayısını 70-80'e kadar düşürdü. Bununla beraber kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte inekler de kurbanlık olmaya başladı. Süte yapılan bu zam, sadece süt sanayisi ile uğraşan büyük firmaları memnun etti. Süt üreticileri, fiyat artışından memnun değil. Çiftlikler kapanmaya başladı.” 

ÜRETİCİLER PRİM DAHİL 4 LİRA İSTEMİŞTİ

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, açıklanan süt fiyatlarıyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım, “Gıda Komitesi’nin son kez belirlediği litre başına 3 lira 20 kuruşluk referans fiyat 31 Aralık 2021 tarihine kadar geçerli olacak” dedi. Yem ve diğer girdilere gelecek zamları  çiftçinin çiğ süt fiyatına yansıtamayacağını ifade eden Yıldırım, “İneğin yediği yemin fiyatı serbest verdiği sütün fiyatı sabit. Bunun anlamı, 'İnekleri kesin, hayvancılığı bırakın' demek. Türkiye bunu 2008-2009’da yaşadı. En az 1 milyon süt ineği kesildi. Bir yıl sonra  canlı hayvan, et ithalatı başladı ve 11 yıldır ithalat sürüyor. Çiğ süt fiyatı sabit tutularak ithalata yeni zemin mi hazırlanıyor? Destekleme primi litre başına 30 kuruştan 20 kuruşa düşürüldü. Üreticiler prim dahil 4 TL istemişti” şeklinde konuştu. 

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum