Yediz kuzu bekliyorlar
Beyşehir’de, muhtarlık tarafından geçtiğimiz yıllarda yeni bir ırk elde etmek amacıyla kurulan çiftlikteki koyunlar, bugüne kadar ikiz, üçüz, dördüz ve beşiz yavrular dünyaya getirirken, şimdi de gözler yediz kuzu doğumlarına çevrildi.
Gönen Köyü Muhtarı Mehmet Ali Gökler, 3 yıl önce 250 anaç hayvanla kurdukları çiftlikte, anaç koyun sayısının 700, hayvan varlığının ise bin 200’lere ulaştığını söyledi. Bu 3 yıl içerisinde bine yakın hayvan satışı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Gökler, “Hayvan varlığının kısa sürede ivme kazanmasındaki sır yetiştirmeden kaynaklanıyor. Koyun çiftliğinde istenilen hedef üretime ulaşmak için ikiz, üçüz, dördüz ve beşiz doğum olaylarının sayısının artması gerekiyor. İlk etapta ikizlik oranını artırmak amacıyla Türkiye’nin değişik yerlerinden değişik koçlar getirerek melezleme çalışması yaptık. Bu çalışmanın ardından kısa vadede çiftlikte ikiz doğum oranını artırdık. Yeni yıla kadar olan bölümdeki doğumlarda ise üçüz doğumların sayısının yükselmesini bekliyoruz. Yeni doğumlarda tek doğumda çok sayıda üçüz sayıları hedefliyoruz. Çiftliğimizde bugüne kadar ikiz, üçüz, dördüz ve beşiz doğumlar da oldu. Yeni dönemde ise yediz kuzularımızın dünyaya gelmesini bekliyoruz. Çiftlikteki hayvan varlığını artırmayı beslenme uzmanı ve veteriner hekimlerden oluşan teknik bir ekiple yürütüyoruz. Nihai hedefimiz de yeni bir ırk geliştirip üretmek. Bu konuda belli bir yerlere geldik. Birkaç sene içerisinde Gönen Köyü ırkının patentini alırız diye düşünüyoruz” dedi.
Gönen Köyü Koyun Çiftliği’nin hayvan besleme uzmanı ziraat mühendisi Yusuf Cihan Kaya ise, elde edilen başarıda hayvan sevgisinin en önemli etken olduğunu belirtti. Bilgi ve tecrübenin sevgi ile birleştiğinde ve yetiştirilen hayvanlara istedikleri konforlu ortamların sunulması halinde istenilen ve hedeflenen başarının gelmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Kaya, “İşletmemizde 13 ayda iki kez hayvan başı yavrulamayı gerçekleştiriyoruz ve ortalama yavrulama, yani doğum başı ortalamamız 700 damızlık hayvanda 2.1. 13 ayda iki sefer yavru olduğunu düşündüğünüzde bu, bu süreçte 4.2 kuzu yapar. Doğumların ardından erkek kuzuları besiye çekip kasaplık olarak kestiriyoruz. Dişilerini ise çiftlik bünyesinde damızlık olarak muhafaza ediyoruz. Erkek besilerimizi de yoğun besi programına alıyoruz. Burada elde ettiğimiz başarı şudur; 0-100 günlük canlı ağırlık kazancı, 45 ile 50 kilogram arasında değişiyor. Bu bir başarıdır, ülkemiz standartlarının oldukça üstündedir. Yani 0-100 gün aşağı yukarı 3 ay on gün yapıyor. Biz ortalama 47,5-48 kilo canlı ağırlığı her zaman yakalıyoruz” şeklinde konuştu.
Kaya, işletmede elde edilen ve ülke genelinde yoğunlukla olmayan bu başarıların doğal, dengeli, sağlıklı ve bilinçli besleme ile de şekillenen bir durum olduğunu da aktarırken, “Çiftliğimizde bireysel olarak ikiz, üçüz, dördüz, beşiz doğumlar da oluyor. Nihai hedefimiz beşiz doğumları bir standarda ulaştırmaktır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.