Yatay geçiş tarihleri netleşti mi? YÖK yatay geçiş şartları neler?

Yatay geçiş tarihleri netleşti mi? YÖK yatay geçiş şartları neler?

Eğitim gördüğü üniversiteyi değiştirmek isteyen öğrenciler dikkat... İşte Üniversite eğitimlerine aynı bölümde başka üniversitede devam etmek isteyen öğrenciler için '2020 yatay geçiş tarihleri'...

Eğitim gördüğü üniversiteyi değiştirmek isteyen öğrenciler gerekli puanları ve şartları taşıdığı takdirde yatay geçiş yapabiliyor.

Bu nedenden ötürü birçok üniversite öğrencisi  yatay geçiş yapmak için araştırmalarını sürdürürken yatay geçiş tarihlerini de merak ediyor.

 

Yatay geçiş tarihleri ne zaman?

Yurt dışından yatay geçiş kanalı ya daTürkiye'deki üniversitelerde farklı üniversitelerde okumak isteyen öğrencilere yönelik "Yatay Geçiş Kontenjan Listesi / Yatay Geçiş Kontenjan Takvimi" bilgilerini içeren bölüm YÖK tarafından güncellenip, eklemeler yapılarak öğrencilerin erişimine açıldı.

Öğrenciler YÖK'ün eyoksis.yok.gov.tr/websitesiuygulamalari/ogrenci/index.zul adresinden  'Yatay Geçiş Kontenjan Listesi' kısmına sırasıyla üniversite ve program adı girildiğinde o programa ait üniversitenin kendi açmış olduğu güncel yurt içi ve yurt dışı kontenjan sayısı bilgisine ulaşılabiliyor.

Puan türü

Öğrencinin okuduğu program ile geçiş yapmak istediği programın puan türü farklı ise, sınava girdiği yıl geçiş yapacağı bölümün puan türünün hesaplanmış olması gerekmektedir (örneğin, TM1 den MF4 'de geçiş yapmak isteyen öğrencinin, sınava girdiği yıl MF4 puanının da hesaplanmış olması gerekir).

Not Ortalaması

Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalamasıdır. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Yatay geçiş kontenjanlarının sınırlı olduğu düşünülürse, en yüksek ortalamaya sahip olan öğrencinin şansının daha yüksek olduğu görülür.

Geçiş Zamanı

Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz, öğrencilerin not ortalamasının hesaplanabilmesi için bölümlerinde bir yılı tamamlamaları gerekir. Ön lisans programlarında (2 yıllık) ilk yarıyıl ya da son yarıyıl için; lisans programlarıda ise (4 yıllık) ilk yıl ya da son yıl için başvuru yapılamaz.

Başvuru Zamanı

Başvurular genellikle yaz aylarında yapılır. Her üniversite kendi başvuru tarihini belirler ve bunu web sitesinde yayınlar.

Başvuru Sayısı

Bir öğrenci 2 kez başvurabilir. Üniversitenin onayı olduğu sürece, bir kez reddedilen bir öğrenci bir sonraki yarıyılda da başvuru yapabilir. Bu kararlar tamamıyla üniversitelere bırakılmıştır. Normalde 2. başvuru, 2. öğretim yılı sonunda yapılır.

Öğrenci Sayısı

Bir bölüme yatay geçişle kaç öğrenci alınacağı genellikle o bölümün öğrenci kontenjanı ile orantılıdır. Bu oran % 5-10 arası olabilir. 100 kişilik bir kontenjanı olan bölüm 5 öğrenci alabilir. Bu sayılar da üniversiteler tarafından belirlenir ve açıklanır.

Özel Durumlar

Kayıt dondurmuş olanlar yatay geçiş hakkını kaybetmez. Disiplin cezası almış öğrenciler yatay geçiş için başvuramaz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.