Yaraları sarıyoruz

Yaraları sarıyoruz

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, “Mazlumların yaralarını sarıyoruz. Cansuyu, dünyada hızla prestijli, ismi saygınlık uyandıran bir dernek oluyor” dedi

KERİM ATICI-RÖPORTAJ

75 ÜLKEYE YARDIM GÖTÜRÜYORUZ

Konya'ya gelen Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, derneğin faaliyetleri hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Cansuyu'nun hayırseverlerin desteğiyle 75 ülkeye yardım götürdüğünü belirten Köylü, dünya üzerinde 3 milyar kişinin yardım beklediğini söyledi.

KİMSENİN YARDIMINI HEDER ETMEDİK

“Kimsenin yardımını bu zamana kadar heder etmedik” diyen Mustafa Köylü, “Dernek olarak yaptığımız organizasyonların hepsinden yüz akıyla çıktık. İnsanlar bize güveniyor. Güvene layık olmaya çalışıyoruz. Cansuyu acının ve gözyaşının olduğu her yere yardım götürüyor” diye konuştu.

YARALARA MERHEM OLUYORUZ

**Öncelikle derneği kurma amacınız neydi? Cansuyu'ndan biraz bahsedermisiniz?

-Cansuyu Derneği, muhtaçlara yardım etmek amacıyla kuruldu. Dünya üzerinde ezilen, mazlum olan, yerini ve evini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Müslüman var. Bunların yaralarına merhem olmak, dertlerine çare aramak amacıyla çalışmalarımızı başlattık. Biz dünyanın neresinde olursa olsun acı ve gözyaşı varsa inancını sorgulamadan yardım eden bir kuruluşuz. 11 yıldır aynı çizgide devam ediyoruz. Kuruluşumuzda büyüklerimizin tavsiyeleri oldu. Rahmetli Erbakan hocamızın talimat niteliğinde bir sözü oldu. Biz, o sözün üzerine bu teşkilatı kurduk.

17-3-001.jpg

**Kaç ilde ve ülkede teşkilatınız var? Cansuyu ne tür yardım çalışmaları yürütüyor?

-Bir yardım kuruluşunun yapması gereken her şeyi yapıyoruz. Türkiye'de 45 yerde temsilciliğimiz var. Çalışmalarımız Türkiye genelindeki 81 ilde yürütülüyor. Dünya üzerinde faaliyet yürüttüğümüz ülke sayısı ise 75. Bir kısmında sürekli,  bazılarında ara ara çalışmalar yapıyoruz. Afet ve savaş dönemlerinde yardım ettiğimiz ülkelerde oldu. Yaptığımız işlere bakarsak bir kere insani yardım çerçevesinde her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Mülteci kamplarına yardımlar ulaştırarak, mültecilerin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Türkiye'de 3 milyon Suriyeli sığınmacının olduğunu da belirtmek isterim. Bu sığınmacılara yaptığımız yardımları dernek yönetim kurulu kararıyla biraz daha artırdık. Başka ülkelerden Türkiye'ye destek olmadığı için biz, yardımlarımızın çoğunu içeriye döndürdük. Daha önce yardımlarımızın yarısını yurt içinde, yarısını da yurt dışında yapıyorduk. Suriyeliler sebebiyle yardımların üçte ikisini Türkiye'ye, üçte birini diğer ülkelere vermeye başladık. Su kuyuları açıyoruz. Kuyu çalışmalarını derneği kurduktan bir yıl sonra başlattık. Şu ana kadar ağırlığı Afrika da olmak üzere bin 600'ün üzerinde su kuyusu açtık ve kuyu açmaya devam ediyoruz. İşi yavaş yavaş mekanik hale getirmeye başladık. İhtiyaç olan her alanda varız. Yetim çalışmalarımız var. 5 bin civarında düzenli ödemesini yaptığımız yetimlerimiz var. Onların bakımını temin ediyoruz. 10 ülkede yetimlerimiz var ve bunların sayısı her geçen gün artıyor. Çünkü mağdur coğrafyalarında ciddi anlamda yetim var. Biz kendi gücümüze göre bakımlarını üstleniyoruz. Son üç yıldır Afrika'da külliye çalışmasına başladık. Bir taraftan bölge halkının ibadetini rahat yapmasını sağlarken bir taraftan da hem İslami eğitim veren okullar oluşturmaya çalışıyoruz.

CANSUYU'NUN PRESTİJİ ARTIYOR

Cansuyu'nun hedefleri neler? 

-Türkiye içerisinde bireysel yardımlarımız da oluyor. Yetimlerin evlenmesine yardımcı oluyoruz. Onların çeyizlerine katkıda sağlıyoruz. Maaşı geçimini temin edemeyen ailelere katkı da bulunmaya çalışıyoruz. Yangın afetine maruz kalan insanların harap olmuş evlerinin tekrardan yapılmasına yardımcı oluyoruz. Engellilere malzeme desteği sağlıyoruz. Muhtaç bildiğimiz insanlara Ramazan ayında gıda ve giysi yardımı organizasyonlarımız oluyor. Zaman zaman Uluslararası toplantılar yaparak, insanlığın sorunlarını dile getirecek konuları ele alıyoruz. Gittiğimiz ülkelerin anatomisini çıkarmaya çalışıyoruz. Görevlilerimizin bizlere verdiği raporları Türkiye'de ilgili kurum ve kuruluşlara gönderiyoruz. Cansuyu Derneği acının ve gözyaşının olduğu her yerde olmaya gayret eden bir kuruluşuz. Kurulduğumuz tarihte 2 hedefimiz vardı. Birinci beş yılda Türkiye'deki en büyük derneklerin içerisinde yer almaktı. Bunu 3 buçuk yıl içerisinde gerçekleştirdik. İkinci hedefimiz ise Cansuyu Derneği'nin dünyada prestijli, ismi saygınlık uyandıran güçlü bir dernek haline getirmekti. Bunu yüzde yüz başaramasak da büyük çoğunluğunu yaptık. Bir telefonla onlarca ülkeye gitmeden bir işi hallettirebilecek gücümüz var. Yardım ettiğimiz ülke sayısı her geçen gün artıyor.

17-2-001.jpg

30 BİN CİVARINDA BAĞIŞ YAPILIYOR

**Kurban Bayramı'nda kaç bölgeye yardım ulaştıracaksınız?

-Derneğimiz kurulalı 11 yıl oldu, ama biz kurban organizasyonumuzun 12'incisini düzenleyeceğiz.

Yıllar önce, bir yıl içinde iki kurban gördük. Yaklaşık 30 bin civarında kurban bağışı yapılıyor derneğimize. Bu kurbanları dünyanın muhtelif birçok yerinde kesiyoruz. Bu yıl dört kademeli fiyat belirledik. Değişik coğrafyalarda hayvan fiyatları farklılık gösteriyor. Biz de bir kişinin kendi parasıyla, kurbanın bütün kesim ve dağıtımını o kişiden almış oluyoruz. Bir kişinin kurban bedelini başka kimsenin kurban bedeline eklememek için tek fiyat uygulaması yapmıyoruz. Kesimlerde bir yenilik getirdik. Mutlaka bize kurban verenlerin vekaletini okutuyoruz. Bütün kesim aşamalarını video kaydına alıyoruz. Ardından internet sitemizde yayınlıyoruz. Kurban bağışında bulunanlara bir şifre veriyoruz. Kendi şifreleriyle vekalet verdikleri kurbanın kesimini rahatlıkla izleyebiliyorlar. İnsanımızın zihninde tereddüt oluşmasına böylelikle engel oluyoruz. Kurban sayımız her geçen yıl artıyor. Derneğin büyümesine bağlı olarak biz de alt yapımızı ona göre düzenliyoruz. Kurumsal kimlik ve yapımızı tahkim ederek, yolumuzda yürüyoruz.

YARDIM BEKLEYEN 3 MİLYAR İNSAN VAR

**Hayırsever bir milletimiz var. Bu konuda neler söylemek istersiniz? 

-Dünyanın muhtelif coğrafyalarına gidip gelen bir insanım. Milletimiz yardım etmeyi çok seviyor. Bizim insanımız bin yıllık cihan devleti olmanın kazandırdığı yücelik ruhu, insanımızda hala devam ediyor. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan sıkıntıda telefonlarımız hemen çalışmaya başlar. Haiki'de deprem oluyor. Haiki neresi? Bizim insanımıza sorsan belki bilemez. Televizyonda orada deprem olduğunu izliyor. Yardımda bulunmak için hemen telefona sarılıp, bizleri arıyor. Bağış yapıyor. Biz de yaptıkları yardımları bölgeye ulaştırıyoruz. Türk milletinin böyle bir hassasiyeti var.  Yoksa kim bakabilir 3 milyon mülteciye. Avrupa, 100 bin mülteci ile baş edemedi. Ekonomimiz alt üst olur diyorlar. Eğer Suriye olaylarında Türkiye olmasaydı bu insanların çoğu heder olmuştu. Ama insanımız onları bağrına bastı. Maddi durumu yeterli olmadığı halde evindeki malzemeleri onlarla paylaştı. Sığınmacıların hayata tutunmasını sağlıyor. Bu,  Osmanlı ruhunun bizim DNA'mıza kodladığı büyüklük duygusu. Sadece belli kesim değil, hemen hemen her kesimin zaman zaman bu duyguları yaşadığını görüyoruz. Gündelik meselelerde birbiri ile takışan insanlar bile Pakistan'da deprem olduğunda seferber olup, elinden geleni yapabiliyor. Türkiye'den daha zengin olan ülkeler var. Onlarda belki yardım ediyor ama. Bizim onlardan ayrılan bir özelliğimiz var. Biz yardımlarımızı yaparken kaşık ile verip sapı ile onların gözünü oymuyoruz. Onlara tepeden bakmıyoruz. O insanları Allah'ın yarattığı şerefli bir varlık olarak görüyoruz. Yardım ederken onları incitip, küçük düşürmemeye çabalıyoruz. Türkiye'de birçok dernek var. Yardım edilmeye muhtaç da 3 milyar insan var. Bu çok korkunç bir rakam. Herkes elinden geleni yapıyor. İnsanların bize gösterdiği güvene layık olmaya çalışıyoruz. Kimsenin yardımını bu zamana kadar heder etmedik. Verilen zekatları geciktirmedik. Yaptığımız organizasyonların hepsinden yüz akıyla çıktık. Son olarak tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nı kutluyorum.

MUSTAFA KÖYLÜ KİMDİR?

1956 yılında Isparta'da doğan Mustafa Köylü, siyaset ve ticaret alanında aktif görevlerde bulundu. Milli Gençlik Vakfı (MGV) Isparta İl Başkanlığı yapan Köylü, bir dönem Isparta milletvekilliği de yaptı. 2005 yılında Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni kuran Mustafa Köylü, siyasi yaşamına ara verdi, şu an sadece dernek faaliyetleri ile ilgileniyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.