Yağışlı hava çiftçiyi umutlandırdı

Yağışlı hava çiftçiyi umutlandırdı

Konya'da havanın bu dönemde yağışlı olmasının, hububat rekoltesini artıracağını söyleyen ZMO Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, “Son yağışlar, beklenilen oranda olmadı ama toprakta bir rutubet oluşturdu. Biz, bu rutubete de razıyız” dedi.

Konya'da son günlerde etkili olan yağışlar, en fazla çiftçinin yüzünü güldürdü. Geçen yıl Mayıs ayında yeterince yağış alamayan Konya Ovası'nda ciddi bir rekolte kaybı yaşanmış, çiftçi ürünlerden beklediği verimi alamamıştı. Geçen yıl tane dolum döneminde etkili olan lodos ve sıcak rüzgarlar, çiftçinin kabusu olmuştu. Bu yıl, havanın daha serin gitmesi, yağışların bu yıl beklentinin altında kalsa da geçen yıla oranla daha fazla olması çiftçiyi umutlandırdı. Çiftçi, dekar başına 15-20 kilogram yağışın düşmesi durumunda ovada verimin çok daha fazla artacağının müjdesini verdi. 

YAĞIŞ TANE DOLUM DÖNEMİNDE KATKI SAĞLAR 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, son yagışların oransal olarak fazla olmamasına rağmen, çiftçiyi memnun ettiğini dile getirdi. Son haftalardaki yağışların toprakta rutubet oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Akbulut, “Tane dolum dönemindeyiz. Bu yağışların, ürüne olumlu katkısı çok fazla olur. Yağış beklenilen oranda düşmese de topraktaki nem oranının dengeli olması, hububata çok fayda sağlayacak. Önümüzdeki günlerde meteorolojik verilere göre yine yağış bekleniyor. O yağışlarla beraber dekar başına toplamda 15-20 kilogram yağış düşerse, o zaman her şey daha güzel olur” şeklinde konuştu. 

HAVA SERİN VE YAĞIŞLI OLMASA RİSK ARTACAKTI

“Geçen yıl Mayıs ayında ağırlıklı olarak lodos ve sıcak rüzgâr etkili olmuştu” diyen Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tane dolum döneminde çiftçinin istemeyeceği durumlar ortaya çıkmıştı. Tane dolumları lodos ve sıcak rüzgârdan tam olarak tamamlanamamıştı. Bugün için böyle bir olumsuzluk görülmüyor. Çünkü yağışlar, toprağı nemli hale getirdi. Havanın yağışlı ve serin olması, bu tarz yaşanabilecek risklerin önüne geçiyor. Konya'da hava bu dönemde sıcak gitseydi, risk yine kaçınılmaz olacaktı. Ürünlerde endişe verecek düzeyde kurumalar yaşanabilirdi.”

4-3.jpg

20 MİLYON TONDAN FAZLA REKOLTE BEKLENTİSİ

Geçen yıla oranla ovada ürün veriminin de fazla olacağını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Hava şartlarına bakıldığı zaman geçen yıla göre çiftçimiz daha avantajlı. Geçen yıl, Mayıs ayında yağışın düşmemesi direkt rekolteye olumsuz etki etti. Ürünlerden istenilen verim alınamadı. Çiftçi, emeğinin karşılığını yeterince alamadı. Tüm olumsuz şartlara rağmen Konya'da geçen yıl 19 milyon ton rekolte elde edildi. Beklentiler 20-21 milyon ton civarındaydı. Havanın olumsuz etkisi, rekolteyi düşürmüştü. Bu yıl inşallah, bu havaların olumlu etkisini göreceğiz. Konya'da hububat rekoltesinin 20 milyon tonun üzerine çıkması öngörülüyor. Rekoltenin artması demek hem ülke ekonomisine katkı demek hem de şehrin ekonomisine katkı demek. Üstelik bir de çiftçimiz emeğinin karşılığını alırsa, gelecek açısından umutlu bir yılı geride bırakmış oluruz.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.