Yağışlı dönem geliyor

Yağışlı dönem geliyor

Kar yağışının ardından mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar, yağmurla mevsim normallerine düşecek

Yağışlar, hububat ve meyve tarımı için bereket olarak algılanıyor
Geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışının hemen ardından sıcaklık mevsim normallerinin 3-4 derece üzerine çıkmıştı. Kar yağışının ardından Konya ve bölgesinde ılıman bir havanın etkili olduğunu söyleyen Meteoroloji Konya Bölge Müdürü Erol Aydın, güneyden esen rüzgarların ve güneşin sıcak yüzünü göstermesinin etkisiyle hava sıcaklıklarının bir anda mevsim normallerinin üzerine çıktığını bildirdi.
İLÇELERDE SEL UYARISI
Bugünden itibaren Konya merkez ve ilçelerinde yeniden yağışlar görülmeye başlanacağını söyleyen Erol Aydın, özellikle ilçelerde sel baskınları olabileceğine dikkat çekerek halkı uyardı. Yağan karın sıcak hava ve yağmurla birlikte bir anda eriyebileceğini belirten Aydın, “Hava sıcaklığının bir anda yükselmesi ve yağışların yağmur şeklinde görülmesi ile birlikte yerdeki kar bir anda eriyecek, bu da sel baskınlarına neden olabilecektir. Bu nedenle özellikle dağlık kesimlerdeki yerleşim yerlerinde dikkatli ve tedbirli olmak gerekir” diye uyarıda bulundu.
Konya ve bölgesinin yağışlı bir havanın etkisi altına girdiğine de dikkat çeken Meteoroloji Konya Bölge Müdürü Aydın, “Yağışların aralıklı olarak yağmur şekilde görülmesi bekleniyor. Bugünden itibaren yağışlar etkisini biraz daha artırmasını tahmin ediyoruz. Yağışlarla birlikte hava sıcaklıkları da 4-6 derece arasında düşecek, mevsim normalleri seviyesinde olacak. Sıcaklık, gece dahi sıfırın altına düşmeyecek. Bu yağışlar çiftçinin yüzünü güldürecek. Döneminde düşen yağışların hububat ve meyve tarımına da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
YAĞIŞLAR BARAJLARI DA DOLDURDU
Kar yağışının etkili olduğu mart ayı başında şehir merkezinde kar kalınlığının 8 santimetreye ulaştığını ve Hadim, Seydişehir, Ilgın ve Akşehir gibi ilçelerde kar yağışının 30 santimetreyi bulduğunu ifade eden Aydın, yağan karın erimesi ile birlikte barajlarda da su miktarı ciddi oranda arttığını bildirdi. Önümüzdeki birkaç günün hava sıcaklık değerlendirmelerini de yapan Aydın, pazar günü en yüksek sıcaklığın 14, en düşük sıcaklığın 5; pazartesi günü en yüksek sıcaklığın 13, en düşük sıcaklığın ise 3 derece dolaylarında olmasını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
Öte yandan KOSKİ verilerine bakıldığında da Konya’nın su ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Altın Apa Barajı’nda su seviyesinin periyodik olarak arttığı izleniyor. Son 15 günün değerlendirmesine bakıldığında 4 Mart 2011’de barajın doluluk oranının yüzde 28.1 iken, 18 Mart 2011’e kadar yüzde 7.4 oranında artarak, yüzde 35.5’e yükseldiği görülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.