Yağış çiftçinin yüzünü güldürdü

Yağış çiftçinin yüzünü güldürdü

Çiftçinin kâbus dolu kuraklık günleri, son yağışlarla beraber geride kaldı. Önce yağmur ardından da kar yağması, Ova üreticisinin yüzünü güldürdü.

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Hububatı kurtardık” dedi . Türkiye’de yeni tarımsal üretim sezonu hazırlıkları kuraklık endişesi altında başlamıştı. Sonbahar, Aralık ve Ocak ayı yağışları, beklenilen düzeyde olmayan Konya’da, ekinlerin suya olan ihtiyacı da artmıştı. Ağır girdi maliyeti altında ezilen üretici, ekstra yükün altına girerek, Ocak ayında olunmasına rağmen tarımsal sulama yapıyordu. Gözünü havaya diken üretici, son iki aydır, endişeyle tarlasında nöbet tutuyordu. Verim kaybı artan Ova’da dört gözle yağış bekleniyordu. Konya’da geçtiğimiz günlerde önce yağmur, ardından da kar yağması, hububat ekinini ‘son anda’ kurtardı.

ÇİFTÇİ SON YAĞIŞLARLA RAHAT BİR NEFES ALDI

Kuraklık endişesi zirve yapan Konya çiftçisi, son yağışlarla birlikte rahat bir nefes aldı. Üreticinin kuraklık korkusu, geride kaldı. Özellikle kıraç alan üzerinde üretim yapan ve ürün çıkışının sorunlu olacağından kaygılanan çiftçi, yağışla beraber derin bir oh çekti. Ocak ayının yarılanmasına rağmen Konya’ya beklenen yağış bir türlü düşmüyordu. Mecburi olarak sulama yapmak zorunda kalan çiftçi, ağır enerji maliyeti altına giriyordu. Konya’da son yağışlar öncesinde etkili olan kuraklıktan dolayı kayıp ise yüzde 10 ile 20 arasında değişiyor.

KARDAN ZİYADE BİZİ YAĞMUR KURTARDI

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, ilçe genelinde kar yağışının kısa sürdüğüne dikkat çekti. Karatay çiftçisini, kardan önce etkili olan yağmurun kurtardığına vurgu yapan Kavuneker, çiftçinin moral yükseldiğini ve psikolojisinin de düzeldiğini aktardı. “Kıraç alanlarda sıkıntı hayli fazlaydı” diyen Başkan Kavuneker, daha sonra şunları söyledi: “Çiftçi, çok ciddi bir şekilde kuraklık korkusu yaşıyordu. Hepimiz bir çıkmazın içine girmiştik. Ocak ayını yarılamamıza rağmen, beklenen yağış düşmemişti. Çok şükür korkulu günler geride kaldı. Konya’ya son olarak bir kar yağdı. Karatay’da kar toprağı kapatmadı.Arazi açık. Çiftçiyi kurtaran kardan önce yağan yağmur oldu. İnşallah o yağmur sayesinde ürün çıkışları çok daha güzel olacak. Toprak kuruyunca bitki çıkışlarını, ekine hazırlık aşamasını etkiler. Kuraklıktan dolayı kaybımız var. O da yüzde 10’lar civarında. Çiftçinin düşündüğü bir diğer konu ise gece don olması, gündüz hava sıcaklıklarının yükselmesi. Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı, çiftçiyi zorluyor. Bundan sonrası için yağışın düzenli devam etmesi çok önemli. Toprağın nemli kalması ürün verimi açısından önem arz ediyor. Bu yıl, gerçekten çok zor şartlar altında ekim yaptık.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.