Yabancılar vatandaşlık için Konya’dan ev alıyor

Yabancılar vatandaşlık için Konya’dan ev alıyor

Konya, 2023 yılının ilk 4 ayında yabancılara en fazla konutun satıldığı 6. il oldu. Konya'dan daha çok Katarlılar, Suudiler, Iraklılar ve Somalililer ev aldı.

Konya, 2023 yılının ilk 4 ayında yabancılara en fazla konutun satıldığı 6. il oldu. Konya'dan daha çok Katarlılar, Suudiler, Iraklılar ve Somalililer ev aldı. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Yabancılar, vatandaşlık alabilmek için konut alıyor” dedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, geçtiğimiz günlerde yabancıların konut alımına ilişkin verileri paylaştı. Gayrimenkul satışında ülke genelinde azalma olurken, bazı illerde de artış oldu. Konya ise yabancılara en fazla konut satışının yapıldığı 6. il ünvanını aldı. Konya'da 2023'ün ilk 4 ayında yabancılara 31 bin 433 konut satıldı.

adsiz.jpg

KONYA'DA 2023'ÜN İLK 4 AYINDA 31 BİN 433 KONUT SATILDI

Konuyla ilgili olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, şunları söyledi: "2023'ün ilk 4 ayında yaklaşık 887 bin 464 satış işlemi yaptık. En fazla satış 109 bin 280 işlem ile İstanbul'da. Onu 65 bin 294 ile Ankara, 50 bin 445 ile İzmir, 38 bin 571 ile Antalya, 36 bin 116 ile Bursa ve 31 bin 433 ile Konya takip ediyor. 2022'nin ilk dört ayına göre, gayrimenkul satışında bu sene azalma oldu. Türkiye genelinde bu sene yılın ilk 4 ayında 887 bin 464 iken 2022'de 944 bin 494 bindi. 57 bin 30 gayrimenkul satış işlemi azaldı. Yani yüzde 6'lık işlem azalması söz konusu. Diğer illerde de geçen seneyle karşılaştırdığında gayrimenkul satışında azalma var. Bir tek Antalya'da geçen seneye göre artış söz konusu."

PARASI OLAN YABANCI KONYA'DAN EV ALIYOR

Gazetemize açıklamalarda bulunan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, yabancı vatandaşların konut alımının gerekçesinin vatandaşlık alabilmek olduğunu söyledi. Daha önce 250 bin dolar, şimdi ise 400 bin dolarlık gayrimenkul alımıyla yabancıların vatandaşlık hakkı kazandığına dikkat çeken Altınay, “3 yıl boyunca satılmayacağını tapu kaydına şerh vererek taahhüt ederler. Vatandaşlık için en az 400 bin dolar değerindeki bir taşınmazı satın almış olmak gerekir. 400 bin dolar değerindeki taşınmaza parça parça da sahip olunabilir, toplu olarak da. Paralı olan yabancılar ülkemizi, şehrimizi tercih ediyorlar. Birçok yerden konut alan var. Katarlısı da var, Suudiler de var, Iraklısı da var, Somalilisi de var. Konya'da yılın ilk ayında yabancılara konut satışının yapılmasının altında yatan gerçek bu. Başka bir şey yok” dedi.

500 BİN LİRAYA BİR EVİN 2 ODASI ALINAMAZ!

Yurt içinde gayrimenkul sektöründe büyük bir durgunluğun yaşandığını da ifade eden Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, şu dönemde sektörün çok daha hareketli olması gerektiğini dile getirdi. Faizlerin yüksekliğine vurgu yapan Altınay, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Ayrıca bankalar da kredi vermiyor. Örneğin 500 bin liraya şu an bir evin 2 odası alınamaz. Sektör durgun. Önümüzdeki günlerde gurbetçiler gelecek. Onların şehre gelişiyle hareketlilik olabilir. Bekliyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum