WCI FORUM Türk ve Afrikalı iş insanlarını İstanbul'da buluşturdu

WCI FORUM Türk ve Afrikalı iş insanlarını İstanbul'da buluşturdu

Afrika nüfusunun yüzde 80’inden fazlasını oluşturan 41 Afrika ülkesinden 1.500’e yakın iş insanının katıldığı WCI FORUM, Türk ve Afrikalı iş insanlarını İstanbul'da bir araya getirdi.

Forumun açılışında konuşan Dünya Sektörlerarası İş Birliği Forumu Başkanı ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, Afrika ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticaret hacminin geldiği 45,5 milyar dolarlık noktayı artırabilmek, ihracat bağlantıları kurmak, Türkiye'nin Afrika'da çok da vakıf olmadığı, yabancı kaldığı pazarlara yabancı kalmamasını sağlamak ve Türk KOBİ'lerinin Afrika farkındalığını arttırmak için organizasyonun açılışını yaptıklarını dile getirdi.

Bengisu, organizasyonda Afrika ülkelerinin 54'ünden de şu anda temsilci olduğunu belirterek, "Afrika'nın en küçük ülkelerinden bile alıcıların Türkiye'ye geldiği yeni bir organizasyon yaşıyoruz. 1.375 tane alıcı şu an için giriş yaptı. Bu gece yarısı Türkiye'de olacak 154 kişilik de yeni bir heyetimiz var. Toplam 1.500 kişiyi aşan, ihracat fırsatları ve iş birliği koşullarını geliştirmek isteyen Afrikalı girişimciler, Türkiye'nin 61 farklı şehrinden buraya gelmiş 400'ün üzerinde KOBİ ile iki gün boyunca ikili görüşmeler yapacak." diye konuştu.

Bu seneki organizasyonun deprem bölgesinden gelen bütün üreticilere ücretsiz açıldığına işaret eden Bengisu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu organizasyon onların tekrar ayağa kalkması ve ihracatını geliştirmesi için ayrı bir önem arz ediyor. Çünkü Afrikalı alıcılarımızı BTB yazılımımızda o bölgelerdeki firmalardan alışveriş yapmaya da motive ettik. Onun için bugün hem bir gururu hem bir mutluluğu beraberinde yaşıyoruz. Türkiye'nin yeni yüzyılında Afrika ile ihracatının 100 milyar dolarları aşacağını umuyorum. Türkiye Cumhuriyeti artık 500 milyar dolar ihracatı konuşsun istiyorum."

Bengisu, Afrika'yı tanımanın ve keşfetmekle ilgili dönemin geçtiğine inandığına dikkati çekerek, "Artık dönem Afrika'yı anlamak ve Afrika'nın geleceğinde Afrika ile ortak olma vakti. Afrika ile stratejik ortaklıklar kurmak vakti." diye konuştu.

Afrika'yı anlamanın önemine değinen Bengisu, "Artık Afrika'ya yardım etmeyin. Afrikalının yardıma ihtiyacı yok. Afrikalının yatırıma ihtiyacı var. Afrika'nın ortaklığa ihtiyacı var." dedi.

"Afrika için bakış açımız, insanlarımızın refahını birlikte arttırmak olacaktır"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Yetkin de Dünya Sektörlerarası İş Birliği Forumu'nun Afrika ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiyi geliştirmede önemli bir rol oynadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.