Verim kaybı zirve yapabilir! 

Verim kaybı zirve yapabilir! 

Yarma, Göçü, Divanlar, Karakaya, Tatlıkuyu ve Zencirli gibi birçok köye bu yıl kanallardan su akıtılmadı

Tarımın başkenti olarak nitelendirilen Konya’da bazı köylerde ciddi şekilde tarımsal sulama problemleri yaşanıyor. Özellikle Yarma, Göçü, Divanlar, Karakaya, Tatlıkuyu ve Zencirli gibi köylerde çiftçiler, susuzlukla boğuşuyor. Bölge topraklarının kanallardan gelen suyla buluşamaması, Beyşehir Gölü’nden bu yıl su alınamaması bölge çiftçisinin elini kolunu bağladı. Çiftçiler tarafından yetkililere tepkiler yağdı. 

KAYIP YÜZDE 50’Yİ BULABİLİR!

Karatay’da bazı köylere su yetişmediğini söyleyen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Araziye su verebilmek için barajların dolu olması gerekir” dedi. Yarma, Göçü, Divanlar, Karakaya, Tatlıkuyu gibi köylerdeki arazilerin susuz kaldığının altını çizen Kavuneker, Beyşehir Gölü’nden bu yıl su alınamadığını söyledi. Başkan Kavuneker, “40-50 bin dekar alan sulanamıyor. Büyük bir verim kaybı olacak. Oda olarak zaten yeşil mahsül ekilmemesi konusunda çiftçiyi uyardık. Yeraltı kuyuları olmayan çiftçilerimizin zarar görmemesi adına yeşil mahsül ekimi yapılmasının daha doğru olacağını belirttik. Beyşehir Gölü’nden acilen su akıtılması gerekir. Ekinlere 2-3 kez su verilmesi gerekir. Dane çıkışında zaten yüzde 20’lik bir kayıp vardı. Mayıs yağışı olmazsa kıraç alanlardaki kayıp yüzde 50’yi bile bulabilir” şeklinde konuştu. 

4-4-3-1280x715.jpgKaratay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker

YILLIK 50-60 MİLYON METREKÜP SU KAYBI YAŞANIYOR!

Araziyi suyla buluşturan kanalların toprak olduğunu da ifade eden Kavuneker, son olarak şunları dile getirdi: “Kanalın toprak olması da su kayıplarını artırıyor. Kanallar çok fazla su getirmiyor. Yıllık 50-60 milyon metreküp civarında su kaybı yaşanıyor. Bu sebepten ötürü kanalın beton olması gerekir. Bir de ismini saydığımız bu köylere suyun yetişebilmesi adına Mart ayından itibaren suyun açılması kararı verilmesi gerekirdi. Nisan ayında da yağış düşmedi. Suyun ne zaman açılıp açılmayacağı konusunda kararı sadece Devlet Su İşleri (DSİ) vermeli.”

adsiz.jpg

ÇİFTÇİNİN MAHSÜLÜ TARLADA KALACAK! 

Aslen sarraf olup aynı zamanda da tarımsal üretim faaliyetinde bulunan İsmail Karagöz de şunları söyledi: “Ekinlerimiz yanıyor. Bu sene özellikle Yarma, Göçü, Divanlar, Karakaya, Tatlıkuyu ve Zencirli gibi birçok köye beklenen yağış düşmedi.  Çiftçiler zorlu günlerden geçiyor. Bu köylere kanallardan su da verilmedi. Bundan önceki dönemlerde yılda 1-2 sefer kanallara su veriliyordu. 10 bin dönüm arazi sulanıyordu.

Bu yıl çiftçinin mahsülü tarlada kalabilir. Buğday sulanmadı. Nisan ayında yağmur yağmadı. Arpa ve buğdayı sulayamadık. Hasat zamanı hasadı alamayacağız. Buralar sulanılabilir arazilerdi, kıraç alandan hiçbir farkı kalmadı. Arazilerimiz 1 kez sulansaydı çiftçinin masrafı karşılanabilirdi. Bölge çiftçisi gerçekten çok zor durumda. Barajlardan suyu salmayanlara köylerde aşırı tepki var. Verim kaybı yaşanacak. Ova köylerine su verilmiyor. Çiftçi, ağlama modunda. Biz, adil bir sulama sistemi istiyoruz. Suyun eşit dağıtılması, çiftçilerin en büyük talebi. Bazı köyler, suyu alabiliyor. Biz alamıyoruz, barajı bahane etmeleri çok yanlış.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum