Vatandaşın alım gücü düşüyor

Vatandaşın alım gücü düşüyor

Hükümetin memur ve emekliye ilk 6 ay için verilen yüzde 3 zam buhar olurken vatandaşın alım gücü de tükenme noktasına geldi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, “halkın enflasyonu” araştırmasına memur ve emekliye ilk 6 ay için verilen yüzde 3 zam buhar olduğu gibi, dar gelirlinin gıda mallarını alım gücü yılbaşına göre 6.2 puan eksiye düştü.

Döviz uçuyor mutfak yanıyor

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, “halkın enflasyonu” araştırması mart ayı sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinin fiyatı martta yüzde 2.5, yılbaşından bu yana yüzde 9.2 ve son bir yılda da yüzde 29.2 arttı. Sözcü'de yer alan habere göre memur ve emekliye ilk 6 ay için verilen yüzde 3 zam buhar olduğu gibi, dar gelirlinin gıda mallarını alım gücü yılbaşına göre 6.2 puan eksiye düştü. Kurdaki yükselişin fiyatlara yansıtılması halinde mutfaktaki yangının daha da alevlenmesinden korkuluyor.

MAAŞ ZAMMI ERİDİ

Birleşik Kamu-İş Başkanı Mehmet Balık, zamlara karşı en korumasız durumdaki yoksul kesimin aile bütçesinin en az üçte birini ayırmak zorunda kaldığı gıda fiyatlarındaki artışın mart ayında da devam ettiğini söyledi. Araştırmayla sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun ortaya konulduğunu belirten Balık, gıda fiyatlarında yaşanan hızlı artışın maaş zamlarını katbekat geride bıraktığına dikkat çekti.

SÜTE YÜZDE 18.1 ZAM

Araştırma sonuçlarına göre, yılbaşından bu yana geçen 3 ayda gıdadaki artış yüzde 9.2'ye ulaştı. İlk 3 ayda ekmek, bulgur, un makarna fiyatlarında yüzde 5.5, et ve balık fiyatları yüzde 7.8, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 18.1 artarken, 2020'nin son aylarında hızla yükselen yağ fiyatlarındaki artış yüzde 4.8 oldu. Ocak-mart döneminde meyve fiyatları yüzde 4.4, sebze fiyatları yüzde 12.5 artarken bakliyat fiyatları yüzde 3.1 oranında düştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum