Vatandaş neden dolarını bozmuyor?

Vatandaş neden dolarını bozmuyor?

Dolar kurundaki düşüşe rağmen vatandaşların bankalardaki dolarını bozmuyor. Döviz mevduatlarındaki son düşüşlerin ise altın fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı belirtildi.

Dolar kuru kasım ayındaki gördüğü 8.58 TL’lik rekor seviyesinin ardından 625 baz puanlık Merkez Bankası’nın faiz artışından sonra 7.26 TL’ye kadar düştü. Dolar kuru düşse de vatandaşın bankalardaki dolar miktarında bir azalma görülmedi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan göre 8 Ocak-15 Ocak tarihli haftalık banka ve para istatistiklerine göre vatandaşların bankalardaki döviz mevduatları azalsa da bu düşüşün altın fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı ifade edildi.

BANKALARDAKİ DÖVİZ MEVDUATI

Son açıklanan verilere göre vatandaşların bankalardaki döviz mevduatları toplamı 514 milyon dolar azaldı. Bankalardaki döviz mevduatı 235 milyar 857 milyon dolarlık tarihi zirvesinden 235 milyar 343 milyon dolara geriledi.

VATANDAŞ NEDEN DOLAR BOZMUYOR

Geçmişte ABD Merkez Bankası’nda (FED) ekonomist olarak görev yapmış olan Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selva Demiralp vatandaşların bankalardaki döviz mevduatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Selva Demiralp dolar kurunda yaşanan düşüşlere rağmen vatandaşların Türk Lirası’na geçmemesini enflasyona göre parasının dolar karşısında değer kaybedeceği inancının yerleşmiş olmasına bağladı.

 

  • Türkiye vatandaşın Türk Lirası yerine mevduatlarını dolar üzerinde tutmasının ülke ekonomisine çok büyük zararları olduğunu ifade eden Demiralp bu zararları şöyle sıraladı
  • Dolarizasyon öncelikle kurun istikrar kazanmasını engelliyor.
  • Bu da bir taraftan enflasyonist baskıları artırırken diğer taraftan özel sektör dış borcunu TL bazında yükselterek finansal istikrarı tehdit ediyor.
  •  Risk primimiz artıyor.
  • Banka mevduatlarının dövize geçmesi, para politikasının etkinliğini büyük ölçüde sınırlandırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum