Vatandaş icra kıskacında

Vatandaş icra kıskacında

Ay sonunu getiremeyen, geliri giderini karşılamayan, harcamalarını ise mecburi olarak kredi kartından yapan vatandaş, icralık oluyor. Gelecek ayın parasını, içinde bulunduğu ayda tüketen vatandaş, yılların birikimini de kaybediyor

Nakit para döngüsü, yerini kart ve çekle alışverişe bıraktı. Sistem, Türkiye'de insanları bankalara itti. İnsanlar, çareyi kredilerde buldu. Geliri giderini karşılamayan vatandaş ise icralık oldu. Borçlarını ödeyemeyen vatandaş, birikimini de kaybetmeye başladı. İcralık dosya sayısında ise gözle görülür oranda bir artış oldu. Vatandaşın borcu ise her geçen gün artıyor. Vatandaş, cebinde para tutamıyor. Finansal kuruluşlardan aldığı kredi ile ayakta duruyor. Gelecek ayın parasını, içinde bulunduğu ayda tüketiyor. Konya'da 13 İcra Müdürlüğü'nde yıllık ortalama 100 binin üzerinde icra dosyası açılıyor.

2 EKMEK BİLE KREDİ KARTIYLA ALINIYOR!

Kalkınma İktisatçısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, Türk milletinin hayat pahalılığı altında ezildiğine dikkat çekti. Vatandaşın gelirinin, zorunlu ihtiyacı dahi karşılayamayacak durumda olduğunu ifade eden Alagöz, bu dönemin en fazla kazanan kesiminin bankalar olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Alagöz, “İnsanlar, sistemli olarak bankalara ve krediye köle edildi. Bu gelirle borç ödeyebilmek mümkün değil. Vatandaş, çareyi bankalarda gördü. Sonu ise hüsran. Evine ekmek götüremeyen vatandaş ne yapacak? Yanında kredi kartı olmayan birisi, en küçük bir şeyi bile alamaz hale geldi. İki ekmek bile bugün kartla ödeniyor. Tekrar söylüyorum; bu gelirle borçları ödeyebilmem mümkün değil” şeklinde konuştu.

İNSANLAR BİRİKİMLERİNİ KAYBETTİ!

“Bundan sonraki süreçte icralık dosya sayılarında daha fazla bir artış bekliyoruz” diyen Prof. Dr. Mehmet Alagöz, daha sonra şunları kaydetti: “Gerçekten bugün, icralık dosya sayısındaki artış çok fazla. Pandemi döneminin getirdiği bir gelir ve servet kaybı vardı. Bunun çözümü ise kayba uğrayan insanların hayatını tekrar eskiye döndürmek için yapılacak çalışmalardı. Oysa hükümet, buna yönelik hiçbir strateji geliştiremedi. Bırakın strateji geliştirmeyi, kaynaklar başka yerlere harcandı. Eğer önlem alınmış olsaydı, bugün insanlar bu hayat pahalılığını da yaşamamış olurdu. Yabancılara ödenen paranın çok değil, bir kısmı kendi vatandaşımıza ödenseydi, bunlar olmazdı. Gerçekten yardıma ihtiyacı var halkımızın. İnsanlar, birikimlerini kaybetti. Bu çok acı bir durum.”

“BORCUMU HEMEN ÖDEYEYİM KAPATAYIM” DİYEN İNSAN BULMAK ZOR!

İcra Avukatı Yavuz Akdeniz ise banka icra dosyalarının oranlarında bir azalma olduğunu vurguladı.

Bunun gerekçesine ise “faiz oranlarındaki afaki artış” diyen Akdeniz, insanların artık eskisi gibi kredi kullanamadığını da söyledi. Kredi kartı kullanımında artışın olduğunu aktaran Akdeniz, “Bu konuda durum farklı. Gündelik ihtiyaç artık kredi kartıyla sağlanıyor. En basiti, okullar açılacak. Masraflar ne ile karşılanacak? Vatandaşın cebinde nakit para yok. Kredi kartına yüklenecek. Gelir belli, gider belli. İnsanların cebinde bir bankanın da değil, birkaç bankanın kredi kartı var. Asgari ödemelerini güç bela yapıyorlar. Günü kurtarıyorlar. Borç öteleniyor. İnsanlar borçluluk ile yaşıyor.

Kredi kartı borcundan ötürü icralık olanlar oluyor. ' Hemen ödeyip, borcumu kapatayım' diyen insan yok. Öyle bir insan bulmak çok zor. Biz de borçlarda uzun süreli yapılandırmalara gidiyoruz” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.