Uzmanlardan uyarı geldi: 2 ay çok kritik

Uzmanlardan uyarı geldi: 2 ay çok kritik

Türkiye’nin koronavirüste beklediğinin olmadığını belirten uzmanlar, grip sezonu geldiğini ve sağlık sisteminin zorlanabileceğine dair uyarı yaptı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını Türkiye’de ilk olarak 11 Mart’ta ortaya çıktı. 120 günlük salgının ardından uzmanlar, “Temmuzda 100 vaka” hedefinin çok gerisinde kalındığını belirtti. Uzmanlar, grip salgınının başlayacağı gelecek 2 ayın çok kritik olduğuna dikkati çekerken bir dizi uyarı yaptı.

Milliyet’in haberine göre Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Eylül ortasına kadar toplum olarak en disiplinli şekilde kurallara uyarsak vaka sayısı 100’ün altına iner. Önümüzdeki iki aylık süreyi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

"BAZI ALANLARDA SIKINTILARIMIZ VAR"

Prof. Dr. Ateş Kara, 120 günlük tabloyu şöyle değerlendirdi:

Yeni normalleşme dediğimiz sürece girerken, toplum olarak ‘Virüs bitti, her şey normale döndü’ yanılgısına düştük. Maske ve sosyal mesafede uyarılarımıza rağmen aksamalar olduğunu görmeye devam ediyoruz. Düğün, asker uğurlama, taziye, hasta ziyareti gibi bazı alanlarda sıkıntılarımız var. Özellikle 20-30 yaş gençlerimiz virüsten etkilenmeyeceklerini düşünüyorlar ama bu son derece yanlış bir algı.

"BUNU ÖĞRENMEDİĞİMİZ SÜRECE..."

Sosyal mesafe ve maske kuralını AVM’ye girerken uygulayıp taziye evinde veya misafir ağırlarken uygulamadığımız noktada sıkıntılar baş gösteriyor. Maske ve sosyal mesafe kuralının her alanda uygulanması gerektiğini öğrenmediğimiz sürece vaka sayıları bir türlü istediğimiz rakamlara gerilemez.

"DÜNYANIN EN BASİT KURALINI SÖYLÜYORUZ"

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kara, şu bilgileri paylaştı:

Her toplu ortam risklidir. Mesafe ve maske kuralına uyulmadığı noktada ciddi sıkıntılar yaşarız. Dünyanın en basit kuralını söylüyoruz, ‘Maskeni tak, insanlarla aranda 1.5 metre mesafe bırak.’ Bir de İstanbul başta olmak üzere nüfus yoğunluğu çok yüksek kentlerimiz var.

"EYLÜLE KADAR DİSİPLİNLİ ŞEKİLDE KURALLARA UYARSAK..."

Kalabalık kentler salgını yönetme açısından ciddi engeller çıkartıyor. Akdeniz toplumu olmanın da getirdiği alışkanlıklar söz konusu. Sosyal teması seviyoruz. Bu durum İspanya ve İtalya için de geçerli. Son iki, üç gündür yeni vaka sayısında azalma eğrisi söz konusu. Eylül ortasına kadar toplum olarak en disiplinli şekilde kurallara uyarsak vaka sayısı 100’ün altına iner.

"SONBAHARDA SOLUNU YOLU ENFEKSİYONLARI BAŞLAYACAK"

Bizim hedefimiz Temmuz ortası bu rakamı yakalamaktı. Sonbahar, solunum yolu enfeksiyonları başlayacak. Önümüzdeki iki aylık süreyi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Virüsün dezavantajlı diye tanımladığımız yaz dönemini, en az hasar ve kurallara uyarak geçirmek yerine günlük vaka sayısı maalesef sabitlenmiş seyrediyor.

"40 GÜNLÜK SÜREYİ İYİ DEĞERLENDİREMEDİK"

İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy ise “Son 40 günlük süreyi, yaz fırsatını iyi değerlendiremedik. Önümüzdeki 40 günü iyi değerlendirip, 100 vaka sayısının altına düşmek bizim elimizde” dedi.

"GRİP SEZONU BAŞLADIĞINDA TABLO KÖTÜYE GİDEBİLİR"

Eraksoy dört aylık tablo ve geleceğe ilişkin öngörülerini şöyle anlattı:

Önümüzdeki iki aylık süreci iyi değerlendirip, sonbaharda başlayacak olan grip sezonuna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Grip sezonu başladığında, tablo daha kötüye gidebilir.

"VAKALAR AZALMAZSA SAĞLIK SİSTEMİ ZORLANABİLİR"

Şayet Covid-19 vakaları azalmaz, üzerine yoğun bakımlık grip hastaları eklenirse, sağlık hizmeti sunan kurumlar zorlanabilir. Şimdiden kişisel önlemlerimizden taviz vermeden, disiplinli davranmak zorundayız.

"YAYILIM BİR TÜRLÜ BASKILANAMIYOR"

Mayıs sonunda yakaladığımız tabloyu ne yazık ki normalleşme döneminde kaybettik. Sağlık Bakanlığı ve sağlık çalışanları olanca güçleriyle çalışıp mücadele verirken, maalesef bir kesim vatandaş maske takmamakta, sosyal mesafe uyarılarını dikkate almamakta. Kovid-19’un yayılımı devam ediyor ve bir türlü baskılanamıyor.

"HEDEF TUTMADI"

Bu durumda biraz da vatandaşımız aynaya bakıp kendini sorgulayacak. Son 40 günlük süreyi, yaz fırsatını iyi değerlendiremedik. Önümüzdeki 40 günü iyi değerlendirip, 100 vaka sayısının altına düşmek bizim elimizde. Toplu ulaşımda yüzde 90 uyduğumuz maske kuralına diğer alanlarda uymuyoruz. Dört aylık tablo istediğimiz gibi olmadı. Hedef Temmuz ortasında 100-150 vakanın altına düşmekti. İstanbul’da sayı yüksek derken, bazı Anadolu şehirlerinde yoğun bakıma alınan hasta sayısında artış yaşanıyor.

"GRİP AŞILARI ŞİMDİDEN HAZIRLANMALI"

Türk Tabipleri Birliği’nin raporunda Covid’de birinci dalganın sürdüğü ve sonbaharda ortaya çıkacak grip salgınının etkisiyle ciddi sıkıntıların yaşanabileceği aktarılarak şu ifadelere yer verildi:

Grip aşıları şimdiden hazırlanmalı ve başta risk grupları olmak üzere ücretsiz yapılması sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının grip ve Covid-19 ayrımını tereddüte düşmeden yapabilmeleri için tanı testlerinin artırılması ve ücretsiz olarak temin edilmesi sağlanmalıdır. Okulların açılması için radikal önlemlere ihtiyaç bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.