Uzman isimden Konya'da yaşayanlara uyarı

Uzman isimden Konya'da yaşayanlara uyarı

Kurban Bayramındaki yoğunluğun etkisini önümüzdeki günlerde göstereceğini söyleyen Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Vaka artış hızı bu şekilde devam ederse, yasaklar yeniden kaçınılmaz olacak” dedi.

Covid kabusu bitmedi. Türkiye'de 16 Nisan’da günlük 63 bin 82 ile tüm pandemi sürecinin en yüksek günlük yeni vaka sayısı yaşanmıştı. Özellikle aşılamanın hız kazanmasıyla 2,5 ayda ciddi düşüş göstererek vaka sayısı 4 Temmuz’da 4 bin 418’e kadar geriledi. Yeni normalleşme ile birlikte vatandaşlar maske mesafe tedbirini aksatınca son bir haftada vaka sayısı yeniden yükselişe geçti. Uzmanlar, vaka sayısının önümüzdeki günlerde daha da artacağını öngörüyor. Aşı ile güvence altına alınmadan salgının ülke gündeminden düşmeyeceğini söyleyen Konya Tabip Odası Başkanı Dr Eyüp Çetin, Yeni vaka sayıları iki haftada iki katına çıktı. Çözüm, şu andan itibaren sıkı tedbir, ilk fırsatta aşı. Vatandaşlar sosyal mecralarda dönen bilgi kirliliğine itibar etmemeli” dedi.

BAYRAM ETKİLERİNİ 2 HAFTA SONRA GÖRECEĞİZ”

Vaka sayılarında yaşanan artışın açıklanan yeni normalleşmeyle birlikte yükselişe geçtiğini dile getiren Çetin, şunları kaydetti: “Son iki hafta içerisinde vaka sayısı artışa geçti. Normalleşme kararı, artışta etkili. Vatandaşların virüs bitmiş gibi davranması, maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi vakaları tırmandırdı. Bununla birlikte sahillerde ciddi bir yoğunluk yaşandı. Türkiye'ye gurbetçi akını oldu. Bunların hepsi vaka sayısındaki artışa sebebiyet verdi. Bayramda yaşanan yoğunluğun etkisini ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Vatandaş tedbirlere uymalı. Aynı yasakların uygulanmaması için maske ve mesafe kuralına uyulmalı.”

AŞI GİBİ BİR NİMETİ KULLANMALIYIZ”

“Aşılama olmasaydı bugün daha yüksek vaka sayılarını görüyor olacaktık” diyen Çetin, “Aşılanma oranı daha düşük olsaydı, bugün daha yüksek vaka sayılarıyla karşılaşacaktık. Virüsü aşı ve kurallara uyarak yenebiliriz. Vatandaşlarımız virüs bitti gibi bir düşünceye kapılmamalı. Herkes aşı gibi altın bir nimeti kullanmalı. Aşılanma sayılarında son zamanlarda bir düşüş yaşandı. Özellikle Konya’da aşılanma sayıları çok düşük. Vatandaşlarımız sosyal mecralarda dönen asılsız bilgilere itibar etmemeli. Vaka artış hızının bu şekilde devam etmesi durumunda yasakların yeniden gelmesi kaçınılmaz olacak. Aşı olmayan vatandaşların evden çıkmamaları, toplu kullanım alanlarına girmemeleri konusunda uyarılmaları gerekiyor. Bu vatandaşların hem kendi sağlığını hem de başkalarının sağlığını riske atmaması gerekir” şeklinde konuştu.

HERKES KENDİ TEDBİRİNİ ALMALI

Covid -19 ile karşılaştığımız ilk günden beri herkesin kendini koruyarak maske ve mesafe kuralına dikkat ederek korunduğunu belirten Çetin, sözlerini şöyle tamamladı: ''Aşıyla birlikte gevşeme oldu. 'Aşı olduk, maskeyi atacağız, normale dönüyoruz' gibi vatandaşta yanlış bir algı var. Aşı hastalığa bulaşmamızı engellemeyecek; ama hastalığı daha kolay atlatmamıza yardımcı olacak. Hastaneye ihtiyaç duymamamıza sebep olacak. Maske, mesafe ve hijyen konusunda taviz vermememiz gerekiyor. Çocuklarımızı korumak için tedbirlere sıkı sıkı sarılmamız gerekiyor herkes maske mesafe hijyen kurallarını uygulamalı tedbirleri aksatmamalı.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum