Üretimde rekor düşüş yaşandı!

Üretimde rekor düşüş yaşandı!

Bayramda sokak yasağı öngörüldüğü için esnaf yeterince üretim yapmadı. Vatandaş ise “Bu ürünlerden sadece ev halkının tüketeceği kadar alacağız” dedi 

 

Ramazan Bayramına 8 gün kaldı. Çarşı ve pazarda koronadan dolayı Ramazan Bayramı hareketliliği gözlemlenmedi. Gözler yine en çok bayramları şenlendiren ve bayramların olmazsa olmazları arasında başı çeken şeker, lokum, su böreği çikolata ve baklavaya çevrildi. Bayramda sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı, esnafın satış yapıp yapamayacağı konusu hem vatandaşın hem de esnafın bir numaralı gündemi oldu. Alınan bilgilere göre Konya'daki şekerciler ve lokumcular bu yıl koronavirüsten dolayı çok fazla üretim yapmadı. Gerek şeker gerekse lokum üretimi bu bayramda yasaklardan dolayı 4'te bir oranında azaldı. Normal şartlarda bayrama 20 gün kala hazırlıklarını yapan baklavacılar da bu yıl üretim yapmadı. 

BAYRAMDAN DA UMUDUMUZU YİTİRDİK

Esnafın Ramazan Bayramına bir hafta kala çok büyük bir belirsizlik içinde olduğunu söyleyen Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, üyelerden sürekli telefon aldığını belirtti. Resmi bir açıklama olmamasına rağmen, esnafta arefe günü satış yapılmayacak düşüncesinin hasıl olduğunu ifade eden Kağnıcıoğlu, “İnşallah böyle bir durum söz konusu olmaz. Esnaf zaten zor durumda. Fakat yine de bayramdan umudumuzu yitirmiş durumdayız. Artık gözümüzü bayram sonrasına çevirdik. Çünkü esnaf bitme noktasına geldi. Bazı pastacılar açık ama sadece paket servis yapıyor. Sadece tatlı satılıyor. Eskiden Ramazanlarda tezgâhlar gecenin 3'üne kadar açık olurdu. 

Şu süreçte gelirimiz çok düştü” şeklinde konuştu. 

SADECE EV HALKI TÜKETSİN DİYE ALAN OLUR

Koronavirüs tedbirleri kapsamında bu yıl insanlar birbirine bayramlaşmak için gitmeyeceğini aktaran Kağnıcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu bayramda satış olmaz. İnsanlar bayram ziyareti için kimseye gidip gelmeyecek. Bu da insanlara ikram edilen şeker, çikolata, lokum ve baklava satışlarına olumsuz yansıyacak. Baklava, şeker, çikolata lokum alanlar olur mu? Arefe gününden önce alanlar olur. Onlar da birilerine ikram etmek için değil, kendi ev halkı tüketsin, bir gelenek devam etsin diye alışveriş yapar. Evde kalmak zorunda olan vatandaş kendine sürekli bir uğraş arıyor. Vatandaş, evde ekmek yapmaya başladığı gibi bu bayram için evde baklava da yapacak. İlçelerdeki hane halkı, şehir merkezine göre daha fazla. Belki bu anlamda ilçelerde satış şehir merkezine göre biraz daha fazla olabilir. 

1-(8)-003.jpgKonya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu

NORMALDE 20 GÜN ÖNCE HAZIRLIK BAŞLARDI

“Şekerciler, lokumcular bu Ramazanda bayram öncesi çok üretim yapmadılar” diyen Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, şunları kaydetti: “Üretimde yüzde 75 azalma var. 

Üretim yapalım mı yapmayalım mı sorusu çok su götürdü. Sonuç itibari ile üretim kapasitesi hayli düşürüldü. Şuan piyasa çok sakin. Normal şartlarda şekerci, lokumcu, baklavacı esnafı bayramdan 20 gün önceden hazırlıklarına başlardı. Üretim az olduğu halde şeker ve lokum fiyatında da bir artış olmadı. Esnafın şuan için tek derdi az da olsa çok da olsa bir kazanç sağlayabilmek. Sadece fabrikalar fiyat artışına gitti. Çikolata fiyatlarında yüzde 25 civarında bir artış oldu.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.