Üreticiler yem fiyatlarına isyan ediyor!

Üreticiler yem fiyatlarına isyan ediyor!

Yem fiyatları son birkaç gün içinde 118 liradan, 133 liraya çıktı. Ağır girdi maliyeti altında ezilen besiciler, bu şartlar altında üretim yapabilmenin imkânsız olduğunu söyledi.

Yem fiyatlarındaki önlenemez artış, besiciyi perişan etti. Bir dönemler çuvalı 60-70 TL'ye satılan yem, birkaç gün önce 133 liradan satışa sunuldu. Son iki yılda yem fiyatı iki katına çıktı. Son 1 ay içinde ise yem fiyatlarında gözle görülür artış yaşandı. Birkaç hafta önce 118 lira yem, daha sonra 123 liraya çıktı. Yemin çuval fiyatının ise son olarak 133 TL'ye dayandığı gözlemlendi. Artan girdi maliyetleri karşısında çareyi hayvanlarını kesime göndermekte arayan besiciler, bu şartlarda üretim yapabilmenin imkânsız olduğunu söylüyor.

SÜT FİYATLARI DÜŞÜK GİRDİ MALİYETİ YÜKSEK

Besici İbrahim Türk, yem fiyatlarının artmasından ötürü üreticinin zora girdiğini belirtti. Üretim maliyetlerinin azaltılamaması durumunda besicilerin çok daha büyük bir çıkmaz içine gireceğini dile getiren Türk, Konya’da tarım ve hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğunu da hatırlattı. Üretim maliyetlerinin azaltılarak üreticiye daha fazla kazanç sağlanması gerektiğini kaydeden Türk, şunları kaydetti: “Arz talep dengesi ve fiyat istikrarı sağlayabilmek de dikkat edilmesi gereken bir konudur. Süt fiyatları yaklaşık bir yıldır 2.13 kuruştur. Konya’da genellikle orta ve aile tipi besicilik çiftlikleri vardır. Süt miktarları düşüktür. Şoklaması olmuş, KDV’sinden istifade eden, yem maliyetlerini düşürecek, soğuk süt tankının olduğu çiftlikler Konya’da çok az bulunmaktadır.”

DAMIZLIK BUZAĞI ÜRETİMİ DE DURABİLİR

Sütün litre fiyatının 4 TL'den az olmaması gerektiğini de ifade eden Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya’daki firmalar baş tacımızdır. Konya’da, yöneticilerimizin sübvanse edici, çiftçiyi, üreticiyi korumaları gereken bir yola gitmeleri gerekiyor. Hükümetimize bu arada yardımcı olmaları da gerekiyor. Kaliteli olduğu için yemde Konya firmalarımızı tercih ediyoruz. Fiyatlarını da biraz uygun fiyata vermeleri gerekiyor. Bu arada süt fabrikalarımız üreticinin bu durumunu görmelidir. Süt fiyatlarının arttırılması gerekiyor. Şu anki maliyetlere göre süt fiyatlarının 4 liraya yakın olması gerekiyor. Eğer süt fiyatları böyle devam ederse inek kesimlerinde bir artış yaşanabilir. İnsanlar elindeki hayvanı besleyemeyeceği için kestirmek veya satmak zorunda kalıyor. Damızlık hayvanın kesilmesi demek hayvancılığın bitmesi anlamına gelir. Çünkü bu durum damızlık buzağı üretimini de durdurur. Ondan sonra bu sektörde bir yığın işsiz ordusu çoğalacak. Bir de böyle bir sorun yaratacak. Üretim azalacağı için örneğin peyniri de yurt dışından getirmek zorunda kalacağız.”

1 AY İÇİNDE DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK!

Son iki yıldır sürekli artan yem fiyatları üreticiyi çaresiz bıraktı. Büyük umutlarla kurulan besi çiftlikleri girdi masraflarının artmasıyla birlikte bir bir kapanmaya ve iflas etmeye başladı. Girdi masraflarının altından kalkamayan üreticiler, çareyi hayvanlarını kesime göndermekte buldu. Kırmızı et üreticilerinin yanı sıra süt üreticileri de büyük bir krizin içerisinde. Bir ay önce Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunan Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, girdi masraflarının artmasından dolayı birçok üreticinin iflasın eşiğine geldiğini söylemişti. Türkiye’de bu şartlarda hayvancılık yapmanın çok zor olduğunun altını çizen Karabulut, “Bu gidişle sağacak inek, içecek süt, yiyecek et bulamayacak gibiyiz. Üreticiden 32 TL’ye alınan et, market reyonlarında 60-70 TL’ye satılıyor. Türk üreticisi sürekli kaybediyor. Hükümet buna müdahale etmezse Türkiye’yi çok zor günler bekliyor” demişti. Karabulut'un bu söylemlerinin üzerinden bir ay geçmesine rağmen, sorunlarla ilgili tek bir adımın dahi atılmadığı gözlerden kaçmadı.

MUSTAFA ÜNÜVAR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum