Üretici saman krizi yaşıyor

Üretici saman krizi yaşıyor

Kuraklık nedeniyle Türkiye genelinde kıraç arazilerdeki ekinlerin yanması nedeniyle üretici saman sıkıntısı yaşıyor. Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk ise “Acı ama gerçek, acilen saman ithal etmeliyiz” diyor. 

Her sektörde olduğu gibi hayvancılık sektöründe de sıkıntılar yaşanıyor. Üreticiler, sorunlar karşısında çözüm önerilerini sunarken, ilgililerden de acil bir çözüm bekliyor. Yem fiyatları özellikle son 1 ay içerisinde yaklaşık 30 TL civarında artarken, Türkiye'de ciddi bir saman sıkıntısı yaşanıyor. Geçen yıl ton fiyatı 500 lira olan samanın bu yıl fiyatı bin liraya yükseldi. Saman ve diğer girdi maliyetlerindeki yükselişe karşın, et fiyatları yerinde sayıyor. Küçükbaş hayvan üreticileri, yem fiyatlarının düşürülmesini, yaşanan saman krizi bir çözüm bulunmasını istiyor.

YETİŞTİRİCİLER PANİK İÇİNDE, BUNA GEREK YOK

Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, yetiştiricilerin panik içinde olduğunu söyledi. Kimsenin panikleyerek, malını pazara sürmemesi gerektiği çağrısını yapan Öztürk, “Ölü fiyata hayvan vermeye gerek yok.  Acilen hükümetimizden açıklama bekliyoruz. İlgililer olayın farkında. Biz, kurbanı düşünmüyoruz. Bu yüksek yem fiyatları karşısında besiciler ne yapacağını, hayvanını nasıl doyuracağını kara kara düşünüyor” dedi. 1 Haziran'dan sonra üreticilerin elinde biriken malı “Et fiyatları artar” gerekçesiyle pazara sürdüğünü, beklenilenin olmadığını dile getiren Başkan Öztürk, “Vatandaşın elinde bayağı mal vardı. Pazara mal çok çıktı. Kısıtlamaların olduğu dönemlerde lokanta ve restoranlar sadece paket servis yaparken, et fiyatları iyiydi. Kademeli normalleşme ile birlikte yetiştiriciler fiyatların daha çok artacağını bekledi ancak öyle olmadı. Bu da paniklemeye sebebiyet verdi. Yetiştiriciler ellerindeki hayvanları bugün ucuza satıyor” şeklinde konuştu. 

“ACI AMA GERÇEK ACİLEN SAMAN İTHAL ETMELİYİZ”

Yem fiyatlarının inanılmaz oranda arttığına dikkat çeken Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, yemin çuval fiyatının son 1 ay içinde 110 liradan 140 liralara dayandığını kaydetti. Öztürk, daha sonra şunları ifade etti: “Yeme haftalık zam geldi. Bu süreçte yem fabrikaları da doğrusu para kazanmadı. Onlar da sıkıntılı günlerden geçiyorlar. Yem fabrikalarına suç atmaya gerek yok. Mısır bin 900 liraydı, 2 bin 500 liraya yükseldi. Arpa bin 950 liraydı, 2 bin 800 liraya yükseldi. Tarım Bakanlığı'nın devreye girmesi gerekir. Stokçuluk arttı. Vergi kaydı olmayan insanlar, bugün stokçuluk yapıyor. Bakanlığa ilettik bunları. Olağanüstü bir durum yaşıyoruz. Kuraklığı çok sert yaşıyoruz. Çevre ülkelerden saman ithal etmeliyiz. Harman kalkmadı ama saman yok. Türkiye genelinde ciddi bir saman kıtlığı var. Samanın tonu bugün bin lira. Geçen yıl 500 liraydı. Saman fiyatı yüzde 100 arttı ama et fiyatları geriye gidiyor. 10 bin kişinin sözcüsü olarak samanın ithal edilmesini yetkililerden talep ediyorum. Geçen yıl elimizde ürün vardı ancak bu yıl kuraklıktan dolayı ciddi bir saman krizi yaşanıyor. Kışın yenilecek samanı besiciler kuraklıktan ötürü bugün yediriliyor. İthalat talebimizi yetkililere ilettik. Harman zamanı ithalat yapılmak istenmiyor, üreticinin kaybının olması istenmiyor. Acı ama gerçek,  ivedilikle saman ithal etmeliyiz. Muhalefet bir dönem yapılan saman ithalatını diline doladı. Her şey geliyor da saman gelince mi ayıp oluyor? Bu eleştirileri haksız buluyoruz.” 

KÜÇÜKBAŞ FİYATINDA MECBURİ BİR ARTIŞ OLACAK

Kurban Bayramı öncesi küçükbaş fiyatları ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Öztürk, son olarak şunları söyledi: “Çardaktaki kuzu ile pazardaki kuzu aynı olmaz. Çardaktan, pazara getirilen hayvan 5 kilo civarında fire verir. Yani pazarda bir gün duran hayvan, 5 kilo civarında fire verir. Geçtiğimiz yıl küçükbaş canlı kilogram fiyatı 26-27 TL'idi. Bu yıl canlı kilogram fiyatının 33 ile 35 TL arasında olmasını talep ediyoruz. Küçükbaş, gerçekten zahmetli bir iş. Yem fiyatındaki ve diğer girdi maliyetindeki artışlardan ötürü küçükbaş kurbanlık fiyatında bu yıl mecburi bir artış olacak.” 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.