Üretici memnun tüketici düşünceli

Üretici memnun tüketici düşünceli

Beklenen oldu ve çiğ sütün fiyatı 3.20 liradan, 4.70 TL'ye yükseltildi. Üreticiler, sürdürülebilirlilik açısından fiyatı memnuniyetle karşılarken, tüketici ise kara kara düşünüyor. Markette sütün fiyatının en az 10 lira olması bekleniyor

Süte zam geldi. Ulusal Süt Konseyi toptan çiğ süt fiyatının litre başına 3.2 liradan 4.7 liraya yükseltildiğini duyurdu. Yani çiğ sütün fiyatı yüzde 46.9 arttırıldı. Yeni fiyat, üreticileri memnun etti. Ağır girdi maliyeti altında ezildiklerini dile getiren üreticiler, yeni fiyatla az da olsa rahat bir nefes alacaklarını dile getirdi. Yeni fiyat tüketicileri ise zora sokacak. Zamlı tarifeyle beraber sütün raf fiyatı artacak, vatandaşın süt tüketimi de azalacak. Ayrıca sütün raf fiyatının da minimum 10 lira olması bekleniyor.

4-1-1280x720.jpg

YENİ FİYAT SADECE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİLİĞİ SAĞLAR

Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, “Olması gereken oldu” dedi. Bundan sonraki süreçte önemli olan hususun tüketim ve üretim arasındaki dengeyi sağlamak olduğunu dile getiren Çelikçi, “Ürettiğimizi tüketemesek sıkıntı o zaman başlar. Bu işler zincirin birer halkası gibi. İnsanların, çocuklarımızın süte rahatça ulaşması gerekir. Raf fiyatlarının veya asgari ücretin, insanların alım gücüne göre şekillenmesi gerekir” şeklinde konuştu. Piyasa verilerinin 1 ay sonunda daha da netleşeceğini ifade eden Başkan Çelikçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çiğ sütün fiyatına zam geldi. Fiyat, 3.2 liradan 4.7 liraya yükseltildi. Sadece yem girdisini düşündüğümüz zaman çiğ sütün 5 lira ve üzerinde olması gerekirdi. Yeni fiyat çok yüksek değil, sürdürülebilirliliği sağlar. Sütün raf fiyatı zamdan önce de yüksekti. Marketlerde 1 litrelik süt ortalama 6 liraya satılıyordu. Şimdi minimum 10 lirayı bulacak. Sadece süte değil, hayvansal gıda bütün ürünlere zam gelecek. Tekrar söylüyorum, işin tüketici boyutunu düşünmek zorundayız. Biz, ne kadar üretirsek üretelim, aynı oranda tüketimin de olması şart. Raftaki süte çiğ süt fiyatına oranla yapılan zam yapılırsa, insanların tüketimi azalır.” Ayrıca yüksek girdi maliyetinden dolayı hayvanların yüzde 25'inin kesime gittiğini de hatırlatan Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, “Kesilen hayvanların yerini doldurma şansımız 2-3 yıl. Girdi maliyetlerinden dolayı bu hayvanlar kesildi. Yemin fiyatı çok yükselmişti. Yemin çuval fiyatı 230 TL. Bir dönem 130 liraya yem yediriyorduk” dedi.

4-2-1200x800.jpg

GEÇEN AY 3 MEZBAHANEDE 32 BİN İNEK KESİLDİ

Üretici Mehmet Akif Soylu ise şunları kaydetti: “Beklediğimiz oldu. Pariteden memnunuz, fiyattan değil. Bundan sonra sütte parite zamları olacak. Geçen yıl bugün 103 liraydı, bugün 215 lira yem. Yüzde 100 yemden yemişiz, süte yüzde 47 zam yapılmış. Geçen ay Konya'da 3 mezbahanede 32 bin inek kesildi. Fabrikalar süt bulamıyordu. Geçen ay 8-9 tane hayvanı da ben kestim. Hayvanlarımı satılığa çıkarmıştım. Geçen ay yem almadım, bu ay aldım. Geçen ay birçok insan yem almadı. Girdi maliyeti çok yüksek. Açıklanan yeni fiyatı, sektörde sadece sürdürülebilirliliği sağlar. Bu fiyat, sektöre yeni birilerinin de girmesini engeller. Çok para kazandırmayacak.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum