UNESCOnun Çatalhöyük incelemeleri devam ediyor

UNESCOnun Çatalhöyük incelemeleri devam ediyor

Türkiye'nin dünya mirası niteliğini taşıyan 23 eserini değerlendirmeyi kabul eden UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü)nün Çatalhöyükte ki incelemeleri devam ediyor.

UNESCO’nun Aphrodisias Antik Kenti, St. Nicholas Kilisesi, St. Paul Kilisesi, Diyarbakır Kalesi ve Surları ile birlikte Konya’daki Çatalhöyük Neolitik Kenti’ni listeye alması Çumra için yeni bir umut oldu.
UNESCO, TÜRKİYE'NİN 23 ESERLE YAPTIĞI BAŞVURUYU KABUL ETTİ
Dünya kültürel mirasına sahip çıkan ve belirlediği listelerle o ülkenin kültürel ve turizm açısından daha iyi tanınmasını sağlayan UNESCO’nun Türkiye’nin 23 eserle yaptığı geçici başvuruyu kabul etmesinin önemli bir adım olduğu belirlendi. Öte yandan bu eserlerin hepsinin mi yoksa tümünün mü ‘Dünya mirası’ olarak sayılıp sayılmayacağı UNESCO’nun çalışmalarını tamamlamasının ardından belirlenecek.
ÇATALHÖYÜK NEOLİTİK KENTİ UNESCO'NUN LİSTESİNDE
UNESCO'nun geçici listesine giren eserler şu şekilde:
Alahan Manastırı, Alanya Kalesi ve Tersanesi, Bursa ve Cumalıkızık Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri, Edirne Selimiye Cami, Efes, Harran ve Şanlıurfa yerleşimleri, İshakpaşa Sarayı, Karain Mağarası,  Konya-Selçuklu Başkenti, Mardin-Selçuk Kervansarayları, Denizli-Doğu Beyazıt Güzergahı, St. Nicholas Kilisesi. St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve çevresi, Sümela Manastırı, Diyarbakır kalesi ve surları, Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları, Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı, Kekova Aphrodisias Antik Kenti, Sagalassos Antik Kenti, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Perge Antik Kenti ve Antik Likya Uygarlığı Kentleri.
BİR KRİTERİN TUTMASI DÜNYA MİRASLAR LİSTESİ'NE GİRMEYİ SAĞLIYOR
Bir alanın Dünya Miras Listesi'ne dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen olağanüstü evrensel değerini ölçen 6 kültürel ve 4 doğal kriterden en az birini karşılaması gerekiyor. Bu kriterlerden bazıları şunlar: “İnsanın yaratıcı dehasının üst düzeyde bir temsilcisi olması, yaşayan veya yok olan bir kültür geleneğinin veya uygarlığın benzersiz veya olağanüstü görülmesi, ender rastlanan bir temsilcisi olması, geri dönülmez bir değişim karşısında hassaslaşmış olan bir kültürün veya kültürlerin temsilcisi olarak görülmesi, geleneksel insan yerleşimi veya arazi kullanımının seçkin bir örneği olması.”  n ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.