Umre yasağı devam edecek

Umre yasağı devam edecek

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, “Türkiye için şimdilik umre ziyareti söz konusu değil. 2021 yılının Ocak ayından sonrası için bazı şeyler duyuyoruz” dedi

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs ile mücadele kapsamında hac ve umre ziyaretleri birkaç ay önce yasaklandı. Türkiye başta olmak üzere çoğu ülkede vaka sayılarının yeniden artışa geçişi umre planlarının değişmesine sebep oldu. Önceki gün bazı internet sitelerinde yer alan umre ziyaretleri başlıyor haberleri, insanları heyecanlandırırken, Türkiye'nin ve diğer ülkelerin bu yıl içinde umre ziyareti yapamayacağı öğrenildi.

1 KASIM’DAN SONRA KADEMELİ AÇILACAK

Umre ziyaretlerinin başlayacağı tarih belli oldu. Koronavirüs pandemisi nedeniyle, yaklaşık 6 aydır durdurduğu umre ziyaretleri Suudi Arabistan'ın kararına göre yeniden başlatılıyor. Umre ziyaretleri ile ilgili verilen karara göre, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'nin Kovid-19 önlemleri alınarak tam kapasiteyle ibadete açılacağı bildirildi. Umre ziyaretlerini gerçekleştirmek isteyen Müslümanlar, son dakika açıklamanın ardından 2020 umre ziyaret tarihlerine odaklandı.

Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl hac ibadeti ve umre ziyaretleri kapatılmıştı. Suudi Arabistan yetkililerinden yapılan son dakika açıklamada, 2020 umre ziyaretinin 1 Kasım'dan itibaren yurt içi ile yurt dışından açılacağı duyuruldu. Umre ziyareti ilk olarak Suudi Arabistan için açılacak. 1 Kasım'dan itibaren ise yurt içi ile yurt dışından umre ve ibadet için gelenlerin kabul edilmeye başlanacağını belirten kaynaklar, bu aşamada Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'nin Kovid-19 önlemleri alınarak tam kapasiteyle ibadete açılacağını ifade etti. İçişleri Bakanlığı kaynağı, Kovid-19 riski bulunmayan ülkelerden kademeli olarak ziyaretçi kabul edileceğini söyledi.

27 ŞUBAT’TA YASAKLANDI

Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle umre ve Mescid-i Nebevi ziyaretlerinin geçici olarak askıya alındığını 27 Şubat 2020 tarihinde duyurdu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkedeki uzman sağlık kurumlarının Kovid-19'la ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği belirtilmişti. Söz konusu salgının önüne geçilmesi için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere uluslararası örgütlerin ve devletlerin sarf ettiği çabaların destekleneceği de kaydedilmişti.

2021 YILININ OCAK AYINDAN SONRA OLABİLİR

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu da konu ile ilgili Merhaba Gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Poçanoğlu, bu kararın sadece Suudi Arabistan’ı kapsadığını söyledi. Diğer ülkelerden umrecilerin bu yıl için kabul edilmesinin pek mümkün gözükmediğini aktaran Poçanoğlu, şunları kaydetti: “Umre ziyaretleri ile ilgili medyada yer alan haberleri okuduk. İlk süreçte Suudi Arabistan içinden umreci kabul edilecek. Farklı ülkelerden umreci kabul edilmesi söz konusu değil. Bu konuda henüz bir netlik de yok. 2021 yılı Ocak ayından sonrası için farklı ülkelerden umre ziyaretlerinin gerçekleştirilebileceği konuşuluyor. Basında yer alan habere göre ilk etapta Suudi Arabistan içinde 6 bin kişi umre ziyareti yapabilecek.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.