TYB’den Merhaba’nın iki yazarına ödül

TYB’den Merhaba’nın iki yazarına ödül

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından verilen 2020 yılındaki "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" ödüllerinin sahipleri belli oldu. Merhaba Gazetesi’nin yazarları Ali Işık ve Hüzeyme Yeşim Koçak da ödül alan isimler oldu

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, birlik genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında ödül alan isimleri kamuoyuna duyurdu. Konya’dan 3 isim ödül almaya hak kazandı. Merhaba Gazetesi yazarlarından Hüzeyme Yeşim Koçak, Basın Fıkra dalında ödül aldı.

adsiz-002.jpgMerhaba Gazetesi Yazarı Hüzeyme Yeşim Koçak

Merhaba Gazetesi Akademik Sayfalar Yayın Kurulu Üyesi Ali Işık ise Halk Kültürü dalında ‘Konya’da Kültürel Hayat eseriyle ödül alan isim oldu.

adsiz-003.jpgMerhaba Gazetesi Akademik Sayfalar Yayın Kurulu Üyesi Ali Işık

Konya’dan diğer bir isim olan Ayşegül Genç isimli yazar ise Kalbin Arka Odası eseriyle ödül aldı.

eqjqgajxyaeem3x.jpg

Ayşegül Genç

2020 yılının ülkemiz ve dünyamızın tarihte eşine az rastlanır felaketlere ve salgın hastalıklara maruz kaldığını söyleyen Arıcan,   “İnsanların sağlığını olumsuz etkileyen Kovid-19’un etkileri her geçen gün daha da artıyor. Kimi vakalarda ölüm, kimi vakalarda ise kalıcı solunum yolu hasarlarına sebebiyet veren salgın; eğitimden, ekonomiye, sağlıktan çalışma hayatına, kültür sanattan spor dünyasına kadar geniş bir alanı olumsuz etkiledi. Bu süreçte başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, tedavi görenlere de acil şifalar dileyerek geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.” dedi.

Bu Zor Günlerde Edebiyattan Güç Alalım

Genel Başkan Arıcan, ülkemizde salgın görülmeye başladığı ilk günden itibaren 'evde kal' çağrılarına destek veren vatandaşlara,  “Bu zor günlerde edebiyattan güç alalım” sloganıyla; yazar, akademisyen ve eleştirmenlerin tavsiyelerinden de yararlanarak kitap listeleri oluşturduklarını ve yetişkinlere, gençlere ve çocuklara hitap eden kitap tavsiyelerinin büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Salgın döneminde hissettiklerini, duygu ve düşüncelerini yazmak isteyenlere çağrıda bulunarak, bu konuda tarihe bir not düşmek isteyenlere fırsat verdiklerini belirten Arıcan,  farklı alanlarda gelen çok saydaki eserleri Birliğin internet sayfasında yayınladıklarını söyledi.

2020 de iyi, güzel ve yararlı gelişmelerin de olduğunu belirten Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Birliğimiz, ülkemiz, milletimiz, Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşımız açısından önemli  bir gelişme; 2021’in  "İstiklâl Marşı yılı" olarak kutlanacak olmasıdır. 2021, İstiklâl Marşı'nın  Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılmasının ve TBMM tarafından kabul edilmesinin 100. Yılı. Âkif konusundaki hassasiyetlerini her zaman takdirle andığımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop’a, 2021 "İstiklâl Marşı yılı" olsun  teklifimizi arz etmiştik. Girişimlerimiz sonuç verdi ve TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM de grubu bulunan tüm partilerin ortak önergesiyle, 2021 yılının "İstiklâl Marşı Yılı" olmasını içeren düzenleme kabul edildi. Öncelikle; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop başta olmak üzere siyasi partilerimizin değerli genel başkanlarına ve milletvekillerine teşekkür ediyorum. 1 Ocak 2021 tarihinden yılsonuna kadar;  ülkemizde ve yurt dışı temsilciliklerimizde paneller, konferanslar, bilgi şölenleri, gençler için yarışmalar düzenleyeceğiz.

whatsapp-image-2020-12-31-at-13-25-41.jpeg

MEDENİYET VE KÜLTÜR BİRİKİMİMİZİ GELECEĞE TAŞIYORUZ

Arıcan, 42 yıldır medeniyet ve kültür birikimini geleceğe taşımanın gayreti içinde gönüllü bir kuruluş olan TYB'nin okur yazar buluşmaları, imza günleri, konferanslar, paneller, sempozyumlar, edebiyat sohbetleri, ulusal ve uluslararası kongreler gibi birçok kültür faaliyeti düzenlediğini ifade etti. TYB'nin 39 yıldır yılın yazar fikir adamı ve sanatçılarını belirlediğini söyleyen Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, bunun Türkiye'deki kültür-sanat çalışmalarına yön veren sürekli faaliyetlerinden biri olduğunu belirtti. Arıcan, "Yıl içinde yönetim kurulunun kapsamlı araştırmalarının yanı sıra ülkemizin seçkin yazar, şair ve eleştirmenlerinin görüş ve önerilerinden de yararlanarak yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını belirliyoruz" dedi.

YAZARLARIMIZIN ÇABA VE ÇALIŞMALARINI ÖDÜLLENDİREREK DESTEKLİYORUZ

Bir eserin değerlendirmeye alınması için basılı olması, ilk baskı olması ve basımının yıl içerisinde yapılmış olması gerektiğini hatırlatan Arıcan, bu ödüllerin hikâyeden şiire, fikirden hatıraya, müzikten sinemaya kadar pek çok alanda verildiğini aktardı.

Genel Başkan Arıcan, "TYB'nin verdiği ödüllerin maddi yönü bulunmasa da yazarlarımızı ve eserlerimizi tanıtmamız, bu yöndeki çaba ve çalışmaları desteklememiz kamuoyu tarafından 39 yıldır takdirle karşılanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Yılın yazar fikir adamı ve sanatçıları değerlendirmesi yapılırken aynı zamanda “Üstün Hizmet Ödülleri” verileceklerin de isimleri belirlendiğini belirten genel Başkan Arıcan, “Üstün hizmet ödülleri; Ülkemizde ilim, kültür, sanat, tarih, edebiyat ve düşünce alanında olağanüstü gayret ve çalışmaları bulunan şahsiyetlere, şükran ve minnet borcumuzun bir ifadesi olarak verilmektedir.” diye konuştu.

2020 yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları"

 ödüllerini kazanan isimler ve kurumlar:

Hikâye: Mustafa ŞAHİN, Gömleği Yalnız kitabıyla ( Yapı Kredi Yayınları),

Şiir: Suavi Kemal YAZGIÇ, Bütün Ayrılıklar kitabıyla (Profil Kitap),

Roman: Ayşegül GENÇ,  Kalbin Arka Odası eseriyle (Muhit Kitap),

Deneme: Dursun ÇİÇEK, Benim Dağlarım kitabıyla  (Muhit Kitap),

Fikir: Tahsin GÖRGÜN, Osmanlı Düşüncesi eseriyle  (Tire Kitap),

Araştırma: Hümeyra ÖZTURAN, Ethostan Ahlâka eseriyle (Klasik Yayınları),

İnceleme: İbrahim TELLİOĞLU, Fethedilenlerin Gözüyle Anadolu’nun Fethi  kitabıyla (Bilge Kültür Sanat)

Edebi Tenkit: İbrahim KAVAZ,  Necip Fazıl Kısakürek’in Şiirleri ve Şiirlerindeki Değişmeler kitabıyla (Kesit Yayınları),

Hatıra: Emine IŞINSU,  Kendimden Kendime eseriyle (Ihlamur Kitap),

Gezi: Mehmet MAZAK,  Şehir Kokusu kitabıyla (Yeditepe Yayınları),

Tercüme:  Tahir ULUÇ, Ahlâk Sorunsalı Batı Modernitesinin Ahlâki Eleştirisine Bir Katkı, Taha Abdurrahman’dan tercümesiyle (Pınar Yayınları),

Biyografi: Alim KAHRAMAN, Mehmet Akif Tutuşmuş Bir Yürek, Adanmış Bir Hayat kitabıyla (Büyüyen Ay),

Çocuk Yayınları: Değerli Masallar eserleriyle (Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları),

Basın Fıkra: Hüzeyme Yeşim KOÇAK,  (Merhaba Gazetesi),

Basın Fikir: Ahmet Doğan İLBEY  (Yenisöz Gazetesi),

Basın Röportaj: Hale KAPLAN (Star Gazetesi),

Basın Kültür Sanat: Saliha SULTAN,  Kültür-Sanat alanındaki yayınlarıyla, (Karar Gazetesi),

Dergi Yayıncılığı: Ay Vakti,

Türk Müziği: Ubeydullah SEZİKLİ, Evlâd-ı Fâtihan'dan Kadim Sesler Balkan İlahileri 2,

Halk Kültürü: Ali IŞIK, Konya’da Kültürel Hayat eseriyle (Çizgi Kitabevi),

Elektronik Yayıncılık: Fikircografyasi.com,

TV Belgesel: Zeynep KEÇECİLER, Anne Gidince, (TRT Belgesel) programıyla,

TV Dizi: Gönül Dağı, (TRT 1),

Şehir Kitabı: Ekrem ÖZDEMİR,  Şehir ve Modern eseriyle (İdealkent Yayınları),

Radyo Programı: Mustafa Doğan DİKMEN, Musikiye Dair, programıyla (TRT Nağme),

Yayıncılık Kamu: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları,  

 Ketebe Yayınları,

Kültür ve sanat hayatına uzun süreli katkılarından dolayı; Prof. Dr. Yalçın KOÇ, Prof. Dr. Erol GÖKA ve Mustafa Ruhi ŞİRİN üstün hizmet ödülüne deger bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.