Türkiye'de sistem kilitlenir uyarısı!

Türkiye'de sistem kilitlenir uyarısı!

Doların Türkiye'de 9 TL'yi aşmayacağı öngörüsünde bulunan Maliye Eski Bakanı, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, “Dolar, 9 lirayı aşarsa, Türkiye'de sistem kilitlenir. Bugün döviz kurunun geldiği nokta zaten felaket düzeyini yaşadığımızı gösteriyor”

Tüm dünyada dolar değer kaybederken, Türkiye'de dolar her geçen gün daha fazla kıymete biniyor. Döviz kurundaki artış karşısında Türk lirası eriyor. Milli paramızın değeri sürekli düşüyor. Dolar ve Euro her gün yeni bir rekor kırıyor. Döviz kurundaki en küçük bir artış dahi piyasaları büyük zarara uğratıyor. Çarşamba günü doların 8,31, Euro'nun da 9, 65'i görmesi piyasaları bir kez daha endişelendirdi. Maliye Eski Bakanı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Abdüllatif Şener, ülkede yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili Merhaba Gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

HÜKÜMETE GÜVENENLER ZARARA UĞRAYACAK

Maliye Eski Bakanı, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, döviz kurunun hızlı yükselmesinin, hükümetin önünü göremediğinin göstergesi olduğunu ifade etti. 1 ay önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yeni ekonomi programını açıkladığını ve bu programda hükümetin 3 yıllık hedeflerinin belirtildiğini aktaran Şener, “2021 sonunda dolar 6,80, 2023 yılında ise doların 8 lira olacağı ilan edildi. 2023 yılı için belirlenen hedef, programın ilanından 1 ay sonra hedefi aştı. Aslında hükümetin bu ilanı yatırımcılara, tasarruf sahiplerine ve tüketicilere adımınızı bu gerçeğe göre atın demekti. Şu geldiğimiz nokta göstermektedir ki, hükümete güvenenler zarara uğrayacaktır” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE KAÇINILMAZ BİR SONU YAŞIYOR

“Ekonomiyi yanlış yöneten, aldığı kararların hangi sonuçları doğuracağını göremeyen bir hükümetle karşı karşıyayız” diyen Şener, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sürekli döviz üzerinden borçlanan, önünde yüksek ödemeleri bulunan bir ülkede, Merkez Bankasının ihtiyat akçesini harcayan, rezervleri tüketen bir politikanın sonuç olarak döviz kurunu artıracağı gerçeğini göremeyen bir hükümet var. Ödenecek o kadar borç varken, elinizde döviz yoksa üstelik cari açık da veriyorsanız, serbest piyasada belirlenen kurun talep baskısıyla bu düzeye gelmesi kaçınılmazdır. Türkiye, kaçınılmaz bir sonu yaşıyor. Yüksek bir enflasyon var. Eriyen parayı elinde tutanlar zarar ediyor. Milli para değer kaybediyor. Milli para ile tasarruf yapanlar, varlığını eritmemek için erimeyen bir kaynağa yani altına ve dolara yöneliyor. Altın ve dövize talep çok fazla. Dolar, tüm dünyada değer kaybederken, Türkiye'de değer kazanıyor.”

ZENGİNLER DAHA ZENGİN FAKİRLER DAHA FAKİR!

Döviz kurunun hükümeti sarstığını, kurdaki artıştan dolayı da her kesimin büyük bir çıkmazın içine girdiğini ifade eden Şener, şunları kaydetti: “Çiftçinin tüm girdileri, döviz kurundaki artışa bağlı olarak artacaktır. Çiftçi, bu işten büyük zarar görüyor. Mazot, gübre, yem ve elektrik fiyatlarının sürekli artması, çiftçinin yükünü artırıyor. Çiftçi, kendine zarar veren bir iktidara asla sempatik bakmaz. Döviz kurundaki artış, sanayicilerin daha yüksek girdi maliyeti altında üretim yapmasına sebebiyet verecek. Ürün fiyatlarının artması tüm vatandaşların refah düzeyini azaltıyor. Hükümet, enflasyonu oranını düşük gösteriyor. Maaşlar, enflasyonun altında kalıyor ve reel ücretler düşüyor. Reel ücretlerin düşmesi de piyasadaki talebi azaltıyor. Tüketiciler, eskisi kadar ürün satın alamıyor. Esnafın kazancı da azalıyor. Orta sınıf eriyor ve gelir dağılımı bozuluyor. Bir tarafta çok zenginler bir tarafta da çok düşük maaşlı gelir grubu oluşuyor. Türkiye'de şuan için uygulanan ekonomi politikaları, zenginleri daha zengin ederken fakirleri de daha fakir ediyor. Bu durum sosyal yapıya zarar veriyor. Orta sınıf eriyor.”

9 TL'Yİ AŞARSA SİSTEM KİLİTLENİR!

Doların Çarşamba günü 8,31'e Euro'nun da 9,65'e yükselerek yeni bir rekor kırdığını hatırlatan Maliye Eski Bakanı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, döviz kuru tahminini de açıkladı. Şener, doların bundan sonra daha da yükselmeyeceği öngörüsünde bulundu. Bugün döviz kurunun geldiği noktanın zaten felaket düzeyi olduğunu kaydeden Şener, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Dolar, hiçbir koşulda 9 TL'yi aşmaz. Aksi bir durumda sistem kilitlenir. Merkez Bankasının da döviz kurundaki artışı önleyecek bir imkânı yok. Sadece faizi artırabilirler. Bu artış da sorunları tam anlamıyla çözmez. Dış politikadaki gelişmelerin ülkelerdeki ekonomiyi etkilediği doğrudur ama bunu çok fazla abartmamak gerekir. Bir ülkede döviz kıtlığı yoksa dış politika sorunları hiçbir zaman ülkedeki kuru etkilemez. Kuru artıran gerçek sebep ekonomi içindeki sorunlardır. Ülke içindeki ekonomide sorunlar olmazsa, dış gelişmeler kuru bu denli etkilemez.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum