Türkiye’de Konya algısı değişti

Türkiye’de Konya algısı değişti

AA Konya Bölge Müdürü olarak 7 yıl görev yapan Ersin Altınsoy, geçen hafta Adana’da yeni görevine başladı. Altınsoy, AA olarak Konya’nın güzelliklerini yansıtmaya, önyargıları engellemeye çalıştıklarını vurguladı

ERSİN ALTINSOY KİMDİR?1973’te Aksaray’da doğdu. İlk orta ve lise tahsilini Aksaray’da tamamladıktan sonra 1997 yılında Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni tamamladı. 1998 yılında Anadolu Ajansı’nda çalışmaya başladı. 2003 Anadolu Ajansı Konya Bölge Müdürü olarak atandı. 7 yıl boyunca bu görevi yürüttü. 1 Mayıs 2010 itibariyle Adana Bölge Müdürlüğüne atanarak yeni görevine başladı. Merkezi İstanbul’da bulunan Haberciler Derneği’nin ve Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin Yönetim Kurulu’nda görev yaptı. Adana’daki görevine geçen hafta başlayan Ersin Altınsoy ile Konya’da habercilikle geçen yılları ve yaptığı çalışmalar üzerine konuştuk…


* Anadolu Ajansı Bölge Müdürü olarak 7 yıl gibi önemli bir dönemde görev yaptınız. AA Konya’da en uzun süre görev yapan yöneticiler arasına girdiniz. Ajansa nasıl başladınız, görev süresince neler yaptınız? Görev yaptığınız dönemi kısaca değerlendirir misiniz?
— 2003 yılı Eylül ayında henüz 30 yaşında iken ajans tarihinin en genç bölge müdürü olarak göreve başladım. Göreve başladığım dönemde AA Konya Büro Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü haline getirildi. AA Konya’da hem kadrolu olarak çalışan ilk İletişim Fakültesi mezunu, hem de ilk iletişim mezunu bölge müdürüydüm. Benden sonra İletişim Fakültesi mezunu arkadaşlarımız ağırlıklı olarak ajansta çalışmaya başladılar. İletişim Fakültesi mezunlarına ağırlıklı olarak görev verdik. Başarımızdaki etkenlerden birisi de budur. Görev yaptığım 7 yıl süresince sorumlu olduğumuz Konya, Karaman ve Aksaray’da özel haberciliğe ağırlık verdim, arkadaşlarımızın bu konuda sürekli yönlendirdim. Bugün Konya Bölge Müdürlüğü, AA’nın Türkiye’deki tüm bölge müdürlükleri içerisinde kişi başına düşen özel haber sayısında birinci sıradadır. Yaklaşık 5 yıldır bu konuda ilk sırayı kimseye kaptırmıyoruz. Bu en çok mutluluk duyduğum konulardan birisidir.
KONYA’YA AYNA TUTTUK, ALGI DEĞİŞTİ
* Anadolu Ajansı’ndaki tecrübeleriniz ışığında habercilik açısından Konya’yı nasıl değerlendiriyorsunuz? Konya’nın pozitif yönünü yansıtmak için neler yaptınız?
— Konya haber potansiyeli açısından oldukça zengin olmasına rağmen maalesef yakın zamana kadar taraflı ve olumsuz haberlerle ön plana çıkmaktaydı. Biz bu haksızlığın giderilmesi için de çaba harcadık. Konya’nın zenginliklerini ve güzelliklerini özel haberlerimizle yansıtarak yaygın medyada yer almasını sağladık. Bunun Türkiye genelindeki Konya algısının değişmesine katkı sağladığına inanıyorum. Konya birçok alanda Türkiye’ye örnek olacak özelliklere ve uygulamalara sahip. Bu özelliklerin ve çalışmaların kamuoyunca bilinmesi için bir haberci olarak elimizden geleni yaptık, bunda da başarılı olduğumuza inanıyorum. Bunu yaparken Konya için çok önemli bir marka olan Mevlâna’yı ve Mevlâna ile ilgili düzenlenen etkinlikleri ön plana çıkarmayı çalıştık. Sadece Türkiye’de değil, İngilizceye çevrilen haberlerimizle de dünya ülkelerinde Konya’nın tanınmasına ve doğru algılanmasına katkı sağladığımızı düşünüyorum. Konya ile ilgili olumsuz haber örneklerinden birisini yaklaşık 2 sene önce Mevlana Haftası döneminde yaşamıştık. Numune Hastanesi’nde bir çocuğun ultrasonu geç çekildiği için mağdur edildiği yönündeki haberler ülke gündemine oturmuştu. Konu uzun süre medyayı meşgul etti. Gerçeğin yazıldığı gibi olmadığını yaptığımız haberlerle ortaya çıkardık ve Konya hakkındaki bu olumsuz yayınlara yaptığımız haberle nokta koyduk. Öyle ki haberi yayımlayan gazetenin genel yayın yönetmeni de yaptıkları hatadan dolayı özür dilemek zorunda kaldı. Ve görüldü ki artık Konya ile ilgili haksız haberler eskisi gibi kolay yapılamayacak. Bu yaptığımız çalışma, aslında takdir edilmesi gereken bir şey değildir, kamuoyunu doğru bilgilendirmek zaten bizim görevimizdir. Biz sadece görev bilinciyle hareket ederek, yanlış haberin yerine doğruyu koyma gayreti içerisinde olduk. Nitekim uzun zamandır Konya ile ilgili negatif haberlere artık yaygın basında rastlanmıyor.
* Habercilikle ilgili çalışmaların yanı sıra neler yaptınız?
—Bölgemizde bazı etkinlikler de gerçekleştirdik. 2004 yılında AA’nın 85. kuruluş dönümü anısına 4 ilin valisinin katılımıyla Selçuk Üniversitesi’nde bir hatıra ormanı oluşturduk. Bir sonraki sene Ereğli-İvriz Öğretmen Lisesi arazisinde 700 ağaçlık başka bir hatıra ormanı daha oluşturduk.  2008 yılında yapılan Dünya Tarihi Kentler Birliği Zirvesi etkinlikleri kapsamında birçok belediye başkanının katılımıyla Konya’nın köklü tarihi geçmişini yansıtan önemli bir fotoğraf sergisini açtık. Değişik tarihlerde Konya ve Karaman’da Anadolu Ajansının ödüllü fotoğrafları ve siyah beyaz fotoğraflarından oluşan sergilerinin de açılışlarını gerçekleştirdik. Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği etkinliklere de destek verdik. Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği başarı ödülleri yarışmasında da AA Konya Bölge Müdürlüğü muhabirleri 3 dalda 6 ödül aldı. Mutluluk duyduğum başka bir şey ise görev yaptığım 7 yıl süresince burada yetişen arkadaşlarımızın, AA’nın çeşitli bürolarında görev almasıdır. AA Konya Bölge Müdürlüğü bu yönüyle de mesleğe yeni isimler kazandıran bir okul hüviyetindedir. Halen AA Konya Bölge Müdürlüğünde çalışan arkadaşlarımız da son derece başarılı bir performans sergilemektedirler. İlerleyen yıllarda hepsinin önemli yerlerde görev alacağına inanıyorum.
Görevi devralan arkadaşımız Mürsel Çetin’le de faydalı görüşmeler yaptık. AA’nın Konya’daki çalışmaları ile ilgili kendisine ihtiyaç duyacağı bilgileri aktardım. Eminim o da bizim yaptığımız çalışmaları geliştirerek, AA’nın Konya’daki başarılı hizmetlerini sürdürecektir. Kendisine başarılar diliyorum.
KONYA BASINI UZMANLAŞIYOR
* Konya basınının genel durumu ile ilgili neler söylemek istersiniz?
— Konya’da gazeteciliğin köklü bir geçmişi var. Babalık ve Öğüt gazeteleri ile Milli Mücadelede önemli rol üstlenen Konya basını, bugün de birçok büyük şehirdeki yerel basına oranla oldukça iyi durumda. Baskı tekniği ve haber kalitesi yönünden benzerlerinden rahatlıkla ayrılıyor. Son 10 yılda iletişim fakültesi mezunlarının önce muhabir, sonra da haber müdürü ve yazı işleri müdürü olarak görev almaya başlamasıyla bu gelişmenin ivme kazandığına da inanıyorum. Konya basını, artık uzmanlaşmaya başlıyor. Bunlar olumlu gelişmeler. Öte yandan genellikle maddi sıkıntılardan reklâm ve ilan gelirlerindeki sorunlar nedeniyle, zaman zaman durağanlık yaşasa da sürekli kendini geliştiren ve yenilikleri takip eden yapısını da sürdürmeye devam ediyor. Ben Konya’nın gelecekte Bursa Olay, İzmir Yeni Asır gibi bölgesel güç haline gelecek yayın organlarına sahip olacağına inanıyorum. 
* Adana’da neler hedefliyorsunuz?
— Adana’da zaten daha önce görev yapan Bölge Müdürü arkadaşımız önemli başarılara imza attı. O da Adana’nın Türkiye’deki olumsuz algısını değiştirmeye yönelik bir özel haber politikası izledi. Açtıkları fotoğraf sergileriyle Adana’nın renkli ve sıcak yüzünü yansıtmaya çalıştılar. Benim çalışmalarım da bu yönde olacak. Tabii ki Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye illeriyle önemli haber potansiyeline sahip bir bölge. Bu potansiyelin medyadaki karşılığını en güzel şekilde bulması için aynı çizgide gayret sarf edeceğiz. Bölgedeki gelişmeleri hem rutin, hem de özel haberlerle yerel ve yaygın basının gündemine taşıyacağız. AA Adana, son derece tecrübeli ve çalışkan bir kadroya sahip. Hep birlikte belirlediğimiz ortak hedefler için bir ekip çalışması yürüteceğiz. Genel Müdürümüz Hilmi Bengi ve Genel Müdür Yardımcımız Ahmet Tek, bana terfi anlamına gelen önemli bir görev verdiler. Bana duydukları güvenin karşılığını vermeye çalışacağım.
* Değerlendirmeleriniz için teşekkür ediyoruz, son olarak neler söylemek istersiniz?
— Konya’da çok güzel dostluklar kurdum, çok güzel anılarım, sevinçlerim oldu. Yalnız bir şehri değil, geride ilk gençlik yıllarımı ve deneyimlerimi kazandığım, en güzel dostlukları kurduğum ve başarıma büyük katkıda bulunan bir kenti geride bırakıyorum. Tüm meslektaşlarımla, dostlarla, tanıdıklarla vedalaşmak için yeterli zamanım maalesef olmadı,  sizlerin aracılığıyla eksik kalan ziyaretler nedeniyle sitemde bulunacak tüm dostlardan özür diliyorum. Belli aralıklarla Konya’ya mutlaka geleceğim, dostlarımız ve Konya ile bağlarımız kopmayacak...

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.