Türkiye'de ırkçılığa hiçbir zaman şahit olmadık

Türkiye'de ırkçılığa hiçbir zaman şahit olmadık

Konya'da yaşayan Afrikalı öğrenciler, “Türkiye ve Türk milleti herkese kapılarını ve gönlünü açıyor. Türkiye’de hiçbir şekilde ırkçı bir davranışa maruz kalmadık. Türkiye’yi ikinci vatanımızı gibi görüyoruz” dedi

ABD’de George Floyd isimli bir siyahi vatandaşın ırkçı bir saldırı sonucu hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar dünya ülkelerindeki ırkçılığı ve yabancı düşmanlığını yeniden gündeme getirdi. Son yıllarda Türkiye’ye çok sayıda Afrikalı çalışmak için veya eğitim hayatını sürdürmek içi geldi. Konya’da yaşayan Afrikalılara kendilerine yönelik ırkçı bir davranış olup olmadığını sorduk. Afrikalıların verdikleri açılamaları ise oldukça duygu yüklüydü. Konya’da ve Türkiye’nin diğer şehirlerinde en ufak daha bir ırkçılığa maruz kalmadıklarını dile getiren Afrikalılar, “Türkiye’de kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Dostluğu, kardeşliği ve insani duyguları bu güzel hissediyoruz. Amerika’da veya diğer Avrupa ülkelerinde yaşanan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının aksine Türkiye’de tam tersi bir durum yaşanıyor” dedi.

KONYA İNSANI BİZE KUCAK AÇTI

2006 yılından Somali’den kaçarak, Türkiye’ye sığınan ve 2009 yılından sonra İsveç’e daha sonra ise Hollanda’ya taşınan Gazeteci Mohammed Deeq, Konya’da yaşadığı 4 yıl boyunca en ufak bir ırkçılığa şahit olmadığını söyledi. Konya’ya ilk geldiklerinde bazı zorluklar yaşadıklarını kaydeden Deeq, “İtalyan gemiciler bizi İtalya yerine İstanbul’a getirmiş. Sabah ezanı okununca Müslüman bir ülkede olduğumuzu anladık. İstanbul Emniyeti bizi Konya’ya gönderdi. Konya’ya geldiğimizde Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan bize sahip çıktı. Bekar erkekler erkek sığınmaevinde kaldı. Çocuklar ve kadınlar ise ayrı bir evde kalmaya başladı. Ribat Vakfı da bize çok destek oldu. İlk zamanlar insanlar bize tuhaf bakıyordu. Çünkü daha önce pek siyahi insan görmediklerini anladık. Bazen çocuklar bizi gördüğü zaman korkardı. Buna çok üzülürdük. Kaldığımız evde Somalili, Sudanlı sığınmacılar vardı. Bazıları Arapça dersler vermeye başladı. Herkes bir işe girdi ve para kazanmaya başladı. Konya’da çok güzel günler geçirdik. Nişanlım İsveç’te olunca oraya taşındım. Avrupa ülkelerinde yaşam standartları ne kadar iyi olursa olsun Türkiye’deki o kardeşlik ortamını, samimiyeti asla hissetmiyorsunuz. İleride ailemle birlikte Türkiye’de yaşamayı çok istiyorum. Özellikle annem tam bir Türkiye aşığı. Odasında hem Somali hem Türkiye bayrağı var. ABD’de yaşanan ırkçı saldırı bizi çok üzdü. Dünyaya medeniyet dersi vermeye çalışan ABD önce kendi ülkesinde bir medeniyet kurmalı. Bütün ırkçı hareketleri lanetleniyorum” dedi

4-1-12-001.jpg

RÜYALARIMDA KONYA’YI GÖRÜYORUM

Somali’de uzun süre gazetecilik yaptığını ve yaşanan iç savaştan ve kendisine yapılan ölüm tehditlerinden dolayı ülkesini terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Deeq, “Kimse ülkesini isteyerek terk etmek istemez. Bazen mecburiyetten dolayı insanlar ülkesinden ayrılmak zorunda kalıyor. Bugün 7 milyondan fazla Suriyeli ülkesini terk etti. Büyük dramlar yaşadılar. Hala da savaş devam ediyor. Bu insanlara en çok Türkiye yardım ediyor. Türkiye 4 milyondan fazla Suriyeli’ye kucak açtı. Zamanında bize de kucak açmıştı. Suriyeli kardeşlerimiz Türkiye’nin ve Türk milletinin kendilerine verdiği desteği asla unutmamalıdır. Ben ülkemde gazetecilik yaparken defalarca ölüm tehditlerine maruz kaldım ve Somali’yi terk etmek zorunda kaldım. Türkiye’de 3 yıl kadar yaşadım. Konya’da çok güzel dostlarım oldu. İnsanlardan hep iyilik gördük. Bunları unutmak mümkün değil. Bir gün tekrar bu güzel şehre geleceğim. Bazen rüyalarımda Konya’yı görüyorum. Şimdi Londra’da yaşıyorum. Bir BBC Somali News’te çalıştım. Gazetecilik mesleğimi burada da sürdürüyorum. Tüm Konya halkına selamlarımı iletiyorum.”

TÜRK HALKI AFRİKALILARI ÇOK SEVİYOR

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun olan ve şu an aynı bölümde yüksek lisans yapan Kamerunlu Ayşe Njikam ise şunları söyledi: “7 senedir Türkiye’deyim. Lisans okumak için gelmiştim ve şu an yüksek lisansa devam etmekteyim. 2014 yılında ilk geldiğimde çok fazla siyahı veya Afrikalı yoktu. Konya halkı bizi görünce şaşırıyordu, soru sorarlardı, gelip dokunurdu. Bazen de bir fotoğraf çekebilir miyiz diye sorardı ve çekerdi.  Bazen ise uzaktan paparazzi gibi fotoğraf çekerdiler. Bunları yaşarken tabi ki çok rahatsız vericiydi ama hiç bir şekilde 7 senem içinde ırkçılığa uğramadım. 

Türk halkı yaptığı bu davranış ırkçılık değil, sadece bizi yeterince tanımıyorlar. Konyalı bir kadının hayatında hiç siyahi birisini görmediği için tuhaf geliyorduk. İlk defa yüz yüze görüyordu ve şaşkınla bakması çok normal bir durumda. Artık Konya’da çok fazla Siyahi Afrikalı öğrenciler var ve öyle olunca halk alışmış ve bizi çok seviyorlar. Hala hayranlıkla bakanlar oluyor tabi ki.  Ama seneler geçtikçe biz onlara normal insanlar gibi gelmeye başlıyoruz, onların verdiği tepki de bize normal hale gelmekte. Türk halkı kesinlikle ırkçı bir halk değil. ABD’deki gibi bir ırkçılık Türkiye’de asla yaşanmıyor. Bizi burada çok seviyorlar buna şahit olduk. Ama Türk halkı Afrika ülkeleri hakkında biraz daha bilgi sahibi olmalı. Afrika ülkeleri Türkiye’de çok az tanınıyor. İnsanlar Afrika’yı yanlış bilgilerle tanıyor. Bunu düzeltmek için uğraşıyoruz.”

4-2-7.jpg

ABD’DE YAŞANAN OLAYLAR UTANÇ VERİCİ

Ankara, Konya ve Antalya gibi şehirlerde İngilizce öğretmenliği yapan Nijeryalı Dainels Aide Okun ise yıllardır Türkiye’de yaşadığını belirterek, Türkiye’de “sıfır ırkçılık” ile karşılaştığı söyledi. ABD’de yaşanan olayları “korkunç ve utanç verici” olarak tanımlayan Okun, şunları kaydetti: “Irkçılık fikrinin, kültürünün ve varlığının coğrafi konumlardan demografik yapıya, sosyal sınıfa ve içsel gerçeklere nasıl değiştiğini görmek oldukça şaşırtıcı, şok edici ve ilginç. Irkçılık fikri kesinlikle bir “sosyal yapı” dır. Irkçılık kesinlikle utanç duyulması gereken bir şey. Irkçılık Amerika Birleşik Devletleri'nde çok zor ve yüksek kavramsal bir konu gibi görünmektedir.  Fakat  Türkiye'de tam tersi yaşanıyor. “

4-3-10-001.jpg

BATI’NIN TÜRK KÜLTÜRÜNDEN ÖĞRENECEKLERİ VAR

Bugüne kadar 23 ülkede bulunduğunu ve bunlar arasında en yaşanabilir ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Okun, “Türkiye’de insanların bilinçaltında ırkçılık fikri yatmıyor. Türkiye bu yüzden dünyadaki ender ülkelerden birisi. Türkiye'de bir yabancının varlığı onur, saygı, sevgidir. Türk toplumu yabancıların varlığından rahatsız değil.. Türk kültüründe ırkçılığa asla izin verilmiyor. Bunlar sadece kitaplardan veya videolardan gelen kelimeler değil, aynı zamanda yaşadığım ve bu büyük ülkede yaşamaya devam ettiğim değerli gerçekler Türkiye’de 8 yıl boyunca Ankara, Konya ve Antalya gibi 3 büyük şehirde yaşadım.  Deneyim, tepki ve misafirperverlik aynı,  Bir yabancının varlığını kucaklayan ve anlayan Türk kültürünün zenginliği ve bilgeliğine şahit oldum. Dolayısıyla Türk kültürü oldukça insancıldır ve umarım dünyanın öğreneceği ve yeni bir yaşam biçimi olarak benimseyeceği kültürdür. Dünya çapında 23 ülkede yaşama ayrıcalığına sahip oldum.  Türkiye'yi harika ve harika güzel manzaralar, plajlar veya lezzetli yemekler yüzünden değil, huzurlu ve keyifli bir ev olarak buldum. Türk ruhu ve kültürü de bana çok çekici geldi. Burada yaşamanın neşesi ve mutluluğu sonsuzdur. Türkiye’de yaşadığım için gerçekten çok mutluyum” dedi.

TÜRKİYE HERKESE KAPISINI AÇAN BİR ÜLKE

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinden Omar Balla ise şunları söyledi: “Amerika’daki olayları ibretle takip ediyorum. Peygamber Efendimizin hadisi aklıma geldi: “Kardeşine haksız veya yanlış zafer eyle, Bir adam şöyle dedi: Ey Allah'ın Elçisi, haksız olması durumunda onu destekleyim mi? Onu nasıl destekleyeceğimin haksız olup olmadığını gördüm? Dedi ki:  Adaletsizliği önle yani karşı çık çünkü bu onun zaferi.” 

4-4-6-001.jpg

Son 2.5 ayda Amerika'da Coronavirus nedeniyle 100 binden fazla insan öldü ve 40 milyon insan işini kaybetti ve kimse evlerinde dışarıya adım atmadı hükümetin kararına saygı duydu. Ancak bir kişi haksız yere polis tarafından öldürüldüğünde, protestolar sokaklardan her taraftan, tüm ırklardan insanlar sokaklara akın etti. Sanki o polis tarafından herkes öldürülmüş gibi .., Bu, Allah  Kitabındaki açık bir ayet tarafından dile getirilir “Kim dünyadaki ruhu ya da yolsuzluğu olmayan birini öldürüyorsa, sanki tüm insanları öldürüyormuş gibi!" Türkiye’de kesinlikle ırkçı bir tavır görmedim. Tam tersi kardeşlikten ve dostluktan başka bir şey görmedim bu ülkede. Türkiye herkes kapısını açan bir ülkedir. Türkiye’ye her zaman minnettar kalacağız.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum