Türkiye'de 19 ilçe il olacak! Konya'nın bu ilçesi şartları sağlıyor

Türkiye'de 19 ilçe il olacak! Konya'nın bu ilçesi şartları sağlıyor

Konya'nın bu ilçesi yıllardır il olmayı bekliyor. Türkiye'de 19 ilçenin il olacağı söyleniyor. Bu ilçelerden birisi de Konya'da yer alıyor.

Türkiye'de il sayısının 100 olacağı konuşuluyor. Bu durumda 19 ilçe daha il olacak. Konya'da yıllardır il olmayı bekleyen ilçelerden birisi de bu listeye girmeyi başardı. Edinilen bilgiye göre eğer il sayısı 100 olursa Konya'nın bu ilçesi de il olacak.

adsiz.jpg

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin. Cumhuriyetin 100. yılı olması dolayısıyla “100 il, bin ilçe” açıklamasını yapması AK Parti tarafından karşılık buldu. Konuya ilişkin bir çalışma gerçekleştiren AK Parti, ‘Yerel Yönetimler Yasası’nı ele alırken ‘100 il, bin ilçe’ konusu üzerinde de mesai harcadı. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) ‘100 il, bin ilçe’ konusu gündeme getirildi ve birtakım çalışmalar yapılarak düzenleme için kriterlerin belirlenmesi konusunda faaliyet gösterilmesi konuşuldu.

adsiz-001.jpg

Yeni il ve ilçe konusunda kriterlerin belirlenmesinin siyasiler üzerindeki baskıyı azaltılacağı da düşünüldü. Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikili görüşmelerde 100 il, bin ilçe hususunu gündeme alması dahilinde Cumhur İttifakı’nın konuyu masaya yatırılabileceği değerlendirmesi yapılan MYK’da, il ve ilçe olmak isteyen bölgelerin küstürülmemesi adına sürecin planlanmasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olabileceği konuşulanlar arasında.

adsiz-002.jpg

Söz konusu durum için 8 kriter belirlendi. Buna göre, nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bu başlıklara uygunluk gösteren yerler il olacak. Bu kapsamda 19 ilçe konuşuluyor. İl olmayı bekleyen iller arasında Konya'nın en büyük ilçelerinden olan Ereğli de yer alıyor.

SAİT ÇELİK

adsiz-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum