Türkiye ve Konya’daki deprem riski konuşuldu

Türkiye ve Konya’daki deprem riski konuşuldu

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) tarafından düzenlenen “Türkiye'de Deprem Gerçeği ve Konya” konulu webinarda Türkiye ve Konya’daki deprem riski, önlemler ve öneriler konuşuldu.

NEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Savaş Durduran’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinarda ilk olarak konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, depremlerin oluşumunu anlatarak, “2018 yılında AFAD uzun çalışmalar sonucunda ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nı hazırladı. Şuanda planlamalar ve uygulamalar bu harita üzerinden yürütülüyor. Haritada deprem riski az olan yerler var fakat Türkiye aktif bir deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Bunun altını çizmemiz gerekiyor. Yerbilimsel yöntemlerle depremin nerede olacağı, yaklaşık olarak hangi büyüklükte olacağı tesbit edilebiliyor. Bilinemeyen tek bir şey var, ne zaman olacağı. Depreme hazırlıklı olmak için de yapı denetiminde, belediye ve yapı denetim firmalarının çalışmalarının yanı sıra mesleki denetimin de bir sisteme oturması gerekiyor” dedi.

adsiz-002.jpg

YAPI DENETİM EKSİKLİĞİ ÇOK FAZLA

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, her daim depremlere hazır bir şekilde yaşamanın zorunlu olduğunu belirterek, “Konya’da deprem riski az olsa da, depremlerde can kayıplarının önüne geçebilmek için güçlendirilebilecek binalar güçlendirilmeli, bu mümkün değilse yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu durum, özellikle her gün binlerce kişinin işlem yaptığı kamu binaları için daha önemli. Türkiye’de bu konuda en önemli problemlerden biri de yapı denetimi eksikliği. Doğru zeminde, doğru projelerle, tavizsiz denetimle yapıları inşa edersek, düzenli aralıklarla binaların sağlamlığını kontrol edersek ve yapı kalitesini artırırsak yani kentsel dönüşümü gerçekleştirirsek yapılarımızı depreme hazırlıklı hale getirmiş oluruz. Konya’da da konuyla ilgili tüm paydaşlar bir araya gelerek yapı sağlamlığını artırmamız gerekiyor” diye konuştu.

PLANLAMA SÜRESİNE İHTİYACIMIZ VAR

Konya Mimarlar Odası Başkanı Armağan Güleç Korumaz, binaların yapılırken depreme dayanıklı yapı tasarımının ilk amaç olması gerektiğini vurgulayarak, “Yapının tasarımı yapılırken; binanın nerede yapıldığı, zemin kaynaklarının nasıl olduğu, zeminin jeoteknik koşulları, kullanılan yapı malzemeleri, malzemelerin kalitesi, bunların tasarımla birleştirilmesi, taşıyıcı sistem tasarımı gibi maddelere dikkat etmek gerekiyor. Depremlerin afet boyutunda yaşanmaması için, bilim ve tekniğin öngördüğü şekilde kalıcı bir planlama sürecine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

DEPREMİ BİLİMSEL OLARAK ELE ALMAK GEREKİR

TMMOB Şehir Plancıları Odası Konya Şube Başkanı Münir Günay, “Depremin siyaseti, ideolojisi ve benzeri olamaz. Deprem bir gerçektir ve tamamen bilimsel olarak ele almak gerekir. Depremi önleyemediğimiz için şehirlerimizi dirençli hale getirmeliyiz. Toplanma alanlarının belirlenmesi gibi deprem yaşanmadan önce, deprem tedbiri olarak neler yapılması gerekiyorsa yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.