Türkiye 15 milyar dolarlık dev yatırımı böyle kaçırdı! İşte gerekçe

Türkiye 15 milyar dolarlık dev yatırımı böyle kaçırdı! İşte gerekçe

Türkiye'nin 15 milyarlık dev yatırımı kaçırdığını dile getiren Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Engin Aksoy, bu durumun gerekçesini açıkladı.

Türkiye ekonomisindeki üretim potansiyeli çok yüksek. Jeopolitik konumu nedeniyle dünya ülkelerinin yatırım için öncelikli hedefi Türkiye oluyor. Ancak son yıllarda Türkiye'nin 15 milyar dolarlık yatırımı kaçırdığı söyleniyor. Uluslararası Yatırımcılar Derneği Başkanı Engin Aksoy, bu gerekçelerle 15 milyar dolarlık bir yatırımın gündeme alınmadığını ve kaçırıldığını kaydetti.

131313.jpg

BİR GECEDE DEĞİŞEN KARAR İSTEMİYORLAR

Toplantıda, mevzuatlarla ilgili bir sabah alınan kararların yatırımcı tarafında planları etkilediğini kaydeden Engin Aksoy, üyelerle yapılan ankette döviz kuru ile enflasyonun en önemli risk faktörleri olarak ön plana çıktığını kaydetti. “2023 Mayıs -Haziran’da yaptığımız ankette döviz kuru en yüksek risk faktörüydü. Kasımda yaptığımız ankette yüzde 80 ile döviz kuru faktörü hâlâ en önemli risk olarak görülüyor. Gelecek 6 ayı olumsuz görenler yüzde 25” ifadelerini kullanan Aksoy, makroekonomik göstergelerde ve düzenleyici çerçevelerdeki iyileşmenin daha fazla yatırım getireceğini belirtti. Yani yatırımcılar anlık değişen kararlardan dolayı 15 milyar dolarlık yatırımı iptal etti. Güven ortamı oluşması halinde yeni yatırımlar bekleniyor.

12122-001.jpg

BU TARİHTE 18 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PLANI VAR

Uluslararası yatırımların seyri ve 2024 beklentilerine ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Engin Aksoy, Türkiye’nin geçen sene yüzde 22’lik düşüş ile 10.6 milyar dolarlık doğrudan yatırım çektiğini dile getirdi. Bunun yüzde 33’ünün gayrimenkul yatırımları olduğunu 5.6 milyarlık kısmının ise üretken denilen ve asıl istenen sermaye girişli yatırımlar olduğunu aktaran Aksoy, şöyle devam etti: “Makroekonomik istikrar ve düzenleyici çerçevedeki performansımızı rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerin ortalama düzeyine taşımamız halinde, üyelerimiz önümüzdeki dönemde 18.6 milyar dolar tutarında yatırımı gündemlerine alacaklarını ifade ediyorlar. Önümüzdeki dönemde ihtiyatlı bir iyimserlik içinde yatırımcılar. Öte yandan da makroekonomik istikrar konusunda atılacak adımlar hâlâ çok fazla. Atılan adımlar var para politikası konusunda ama bunlar yeterli değil.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum