Türk-İş Konya Şube Başkanı açıkladı! Asgari ücret 7 bin 785 lira olmalı

Türk-İş Konya Şube Başkanı açıkladı! Asgari ücret 7 bin 785 lira olmalı

1 Ocak 2023 itibariyle geçerli olacak yeni asgari ücretin belirlenebilmesi için yoğun mesai başladı. Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, “Asgari ücret, açlık sınırının altında belirlenirse, imza atmayacağız” dedi 

Ekonomik sıkıntının kendini daha fazla hissettirdiği, faturaların yükseldiği ve yaşam şartlarının da ağırlaştığı bu günlerde gelecek yılın “Asgari ücret” görüşmeleri başladı. 

2021 yılı aralık ayında yapılan görüşmeler neticesinde 2022 yılı için asgari ücretin 4 bin 250 TL olmasına karar verilmiş, temmuz ayında asgari ücrette yaklaşık bin 250 liralık ara artışa gidilmişti. Fakat bu artışa rağmen 2022 yılı asgari ücret yine de açlık sınırının altında kalmıştı. 2023 yılı için ise asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor.

adsiz-001.jpg

TAHRİBATIN TELAFİSİNİ İSTİYORUZ 

Görüşlerini aldığımız Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, asgari ücretin açlık sınırının altında belirlenmesi halinde sendika olarak komisyonda imza atmayacaklarını belirtti. Enflasyonun önüne geçildiği taktirde asgari ücretin önemi olacağını belirten Tamak, “Türk-İş olarak 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı altında gelirinin olmasını kabul etmeyeceğiz. Asgari ücretin 7 bin 785 lira olması şarttır. Açlık sınırı 7 bin 425 lira. Asgari ücretin açlık sınırının üzerinde olması gerekiyor. Bizler ekstra bir şey istemiyoruz. Enflasyonun meydana getirdiği tahribattın telafisini istiyoruz. Elbette enflasyonun önüne geçilirse asgari ücrete gelecek zammın o zaman önemi olur. TÜİK’in rakamlarının bu kadar tartışıldığı bir dönem görmedim. Nedeni ise yine enflasyon rakamları. Ortada yüksek enflasyon mevcut. Bunun tahribatı asgari ücretli bir işçiye çok ağır bir şekilde yansıdı. Enflasyonun önüne geçilerek, asgari ücretin açlık sınırının üstünde olması halinde bu tahribatı azaltmış oluruz” diye konuştu.

VATANDAŞIN EZİLMESİNİ ÖNLEYECEĞİZ

Asgari ücret ile hayatını sürdüren vatandaşın enflasyon karşısında ezilmemesini, bunun için çabalayacaklarını açıklayan Tamak, “Vatandaş geçinemiyor. Kiralar arttı. Konya'da 2000 TL'den daha ucuz kiralık ev yok. Faturalar daha kabarık geliyor. Mutfak masrafları arttı. Vergiler vatandaşın belini ciddi şekilde büküyor. Bunun için asgari ücretin ciddi miktarda artması olağandır. Bunun için çabalayacağız. Vatandaşımızın enflasyona karşı ezilmesini önleyeceğiz” ifadelerini kullandı.  

ÜRETİME DAYALI EKONOMİK SİSTEM OLMALI

Türkiye’nin üretime dayalı ekonomik sistem oluşturması gerektiğini dile getiren Tamak, asgari ücretin genel bir ücret haline getirilmesinden duydukları rahatsızlığı ifade etti. Tamak, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Türkiye'de bir ekonomik sıkıntı yaşanıyor. Asgari ücretliler bu sorunun bir parçası değil, olamaz da. Asgari ücret 2 bin TL'de olsa Türkiye'de ekonomik sıkıntı yaşanır. Çünkü Türkiye'de üretime dayalı değil, tam aksine binaya ve betona yatırım var. Üretim temelli bir ekonomisi olmayan ülkede ekonomik sıkıntı tabi ki yaşanır. ‘Asgari ücretliler ile ilgili bir sorun yok. Asgari ücret artarsa, firmalar işçi çıkarır' söylemlerine de katılmıyorum. Bu ifade, işçilere yapılmış korkutma politikasıdır. Talep ettiğimiz şekilde asgari ücrette olacak artış, ülke ekonomisini de firmaları da batırmaz. Çalışanların parası kısılarak, ekonomi düzeltilmez.’’ 

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum