Türk dünyasının bilge yazarıydı

Türk dünyasının bilge yazarıydı

Salı Kültür Sohbetleri’nde Türk Dünyası’nın büyük edebiyatçısı ve yazarı Cengiz Aytmatov’u anlatan Dr. Mustafa Güçlü, “Cengiz Aytmatov Türk Dünyasına büyük hizmetler yaptı. Türk Dünyasına büyük özgüven kazandırdı” dedi

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Salı Kültür Sohbetleri’nde Türk Dünyası’nın büyük edebiyatçısı ve yazarı Cengiz Aytmatov’u anlattı. Dr. Mustafa Güçlü, 10 Haziran 2008’de ölen Cengiz Aytmatov’un, hikâye ve romanlarını Kırgızca ve Rusça olarak kaleme aldığını belirterek babası Törekul Aytmatov’un üst düzey bir bürokrat, annesi Nagima hanımın da eğitimli bir Kırgız milliyetçisi olduğunu ifade etti. Dr. Güçlü, Cengiz Aytmatov’un 12 Aralık 1928’de Kazakistan’ın Başkenti Bişkek’e bağlı Talas eyaletinin Şeker köyünde, Stalin zulmünün yaşandığı ve ateizmin yaygınlaştığı bir dönemde doğduğunu söyledi. “Yedi yaşına kadar öğrenilen bilgiler taşa yazılmış yazı gibidir. Yaşlıyken öğrenilen bilgiler suya yazılmış yazı gibidir” diyen Güçlü, Aytmotov’un yedi yaşına kadar bilge bir kadın olan babaannesinden, Kırgız kültürü hakkına ne öğrendiyse onları beynine unutmamacasına kaydettiğini dile getirdi.

“AL YAZMALIM SELVİ BOYLUM”

Cengiz Aytmatov’un babası Törekul’un 1935’de Stalin’in kurduğu Halk Mahkemesinde yargılandığını ve 1938’de de kurşuna dizildiğini hatırlatan Güçlü, “Törekul 137 Kırgız aydınıyla beraber kurşuna diziliyor. Cenazeleri de Bişkek’te gizli bir yere gömüyorlar. Bunu ailelere söylemiyorlar. Aileler o aydınların yıllarca tutuklu olduklarını sanıyorlar.” dedi.
Cengiz Aytmatov’un yazdığı “Cemile” adlı romanıyla edebiyat dünyasında tanındığını ve ünlendiğini kaydeden Güçlü, “Selvi Boylum Al yazmalım” adlı romanının ise, başrollerini Kadir İnanır, Türkan Şoray ve Ahmet Mekin’in paylaştığı ve sevginin “emek” olarak anlatıldığı “Al Yazmalım Selvi Boylum” ismiyle filme uyarlandığını, bu sinema filminin Türk halkı tarafından da sevildiğini söyledi. Aytmatov’un 90’lı yıllarda kendisine verilen ödülü almak ve sinema günlerine katılmak için Türkiye’ye geldiğini ve çok büyük ilgi gördüğünü ifade eden Güçlü, “Mankurt” kavramını dilimize sokanın da Aytmatov olduğunu belirtti.

TÜRK DÜNYASI ELAZIĞ’DA BULUŞTU

Kırgızistan’da milletvekilliği ve ve Lüksemburg Büyükelçiliği de yapan Cengiz Aytmatov’un, 2007 "Uluslararası Hazar Şiir Akşamları"na katılmak için Elazığ’a geldiğini ve burada "1975 yılında bir yayınevinde bir kitabımın çıkması vesilesiyle Türkiye'ye gelebildim. O dönemde Kırgızistan'dan Türkiye'ye gelen ilk kişi olma mutluluğunu yaşadım.” şeklinde bir konuşma da yaptığını kaydeden Güçlü, Elazığ Belediyesi tarafından bir parka isminin verildiğini ve kendisine Türk Dünyası Hizmet Ödülü de takdim edildiğini hatırlattı. Kırgızistan’da 2008 yılının, Cengiz Aytmatov yılı ilan edildiğini ve nisan ayının bir haftasının da Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nce “Cengiz Aytmatov Haftası” olarak düzenlendiğini dile getiren Güçlü, “Kırgız yazar Aytmatov son konuşmasını da sanırım burada yaptı. O konuşmasında Türk Dünyası’nın yaşadığı problemler ile dilde, kültürde karşılıklı yaşanan zorlukları ifade ederek “Ortak bir Türkçe’yi konuşma” umudunu dile getirmişti. Son yüzyılın en büyük Türk yazarı olan Cengiz Aytmatov, Türk Dünyasına büyük hizmetler yaptı. Türk Dünyasına büyük özgüven kazandırdı. Bütün eserlerinde yerelden evrensele gitmeyi yakalayabilen Cengiz Aytmatov’u rahmetle anıyorum. Mekânı cennet olsun” dedi. Güçlü sözlerini, Cengiz Aytmatov isminin unutulmaması ve yaşatılması için Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bir kültür evine, bir parka, bir caddeye isminin verilmesi teklifini yaptı. Güçlü ayrıca, Türk Cumhuriyetleri’yle aramızda kültürel, sosyal, sanatsal, sportif faaliyetlerin artırılması ve Türk Birliği’nin sağlanması yönünde önemli adımların atılmasının da elzem olduğunu ifade etti.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.