Turizm sektörü destek bekliyor

Turizm sektörü destek bekliyor

TÜRSAB Konya BTK Temsil Kurul Başkanı Özdal Karahan, pandemi sürecinin başından itibaren yasaklardan en çok etkilenen sektörün turizm sektörü olduğunu belirterek, seyahat acentalarının toparlanması için destek verilmesi çağrısında bulundu

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını en büyük darbeyi turizm sektörüne vurdu. Sınırların kapatılması, uçuşların iptal edilmesi turizm sektörünü bitirme noktasına getirdi. Hastalığın yayılımını düşürmek maksadıyla uygulanan kısıtlamalar ve kapanmalar neticesinde, seyahat amaçlı hareketliliğin azalmasıyla birlikte turizm sektöründe hizmet veren acentelerin işleri azaldı. Ciddi gelir kaybına uğrayan acenteler, ödeme zorluğu çektiği birçok kalem için destek beklerken, sürecin bitmesini ve kısıtlamaların kalkıp vatandaşın turistik faaliyetlerinin hızlanmasını da iple çekiyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Konya BTK Temsil Kurulu Başkanı Özdal Karahan, pandemi sürecinin başından itibaren yasaklardan en çok etkilenen sektörün turizm sektörü olduğunu söyledi.

YÜZDE 80 ORANINDA İŞLERDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Salgın sürecindeki tedbirlere bağlı olarak turizm sektörünün büyük yara aldığını, uçak biletleme işlemlerinin yüzde 80 oranında azaldığını belirten Karahan, “Turizm sektörü, hava yolu ulaşımı, otelcilik, seyahat acenteliği ve turizm taşımacılığı şeklinde birçok farklı alanı içerisine alan geniş bir sektör. Tabi bu sürecin en kötü etkilerini havacılık sektörü yaşadı. Havacılık sektörünün uçak biletleme işlemleri yüzde 80 oranında bir azalma yaşadı buna bağlı olarak da seyahat acenteleri olumsuz etkilendi. Mart ayında kısmen de olsa bir haraketlilik yaşandı ancak yaşanan bu hareketlilik eldeki kayıplara göre çok düşük oranda kaldı” DEDİ.

adsiz.jpg

HAC VE UMRE ŞİRKETLERİ 1.5 YILDIR İŞ YAPMIYOR

Karahan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Birde seyahat acenteleri içerisinde farklı kollar var ve bunlar üzerinden de ayrı bir değerlendirme yapmamız daha doğru olacaktır. Örneğin hac-umre organizasyonu yapan seyahat acenteleri 1.5 yıldır hiç iş yapamadılar ve bir gelirleri de yok. Hac-umre organizasyonu yapan acentelerin çoğunun ofisleri şuan kapalı. Ofislerini açabilmeleri için hac ve umre ibadeti ile ilgili yasakların ne zaman kalkacağının belli olması gerekiyor ki şuan için henüz net bir tarih yok. Bu konuda devletler nezdinde bir kararın alınması ve tarihlerin acentelere bildirilmesini bekliyoruz.”

ŞEHİR İÇİ TURİZM DURDU

Kültür turları düzenleyen şirketlerin, yasakların gevşediği dönemlerde günü birlik programlar düzenleyebildiğini aktaran Özdal, “yasakların seyreltildiği dönemlerde acentelerimiz günü birlik turlar düzenleyebiliyorlardı ancak şehirlerin riske göre sınıflandırılmasından sonra kültür turları organizasyonları da iptal edildi ve tekrar iş yapamaz hale geldiler. Dolayısıyla kültür turları düzenleyen şirketlerinde işleri sekteye uğramış oldu. Yine sürece bağlı hava yolu taşımacılığı da tamamen durdu ve sadece uçak bileti satışı ile geçimini sağlayan seyahat acenteleri de ofislerini kapatmak zorunda kaldılar. Şuan ofislerini kapatan seyahat acentelerinin sayısını tam olarak veremiyoruz çünkü ofisi kapalı olsa da evden çalışma izni olanlar var dolayısıyla kapanan acente sayısı vermemiz doğru olmayabilir” diye konuştu.

SGK ÖDEMELERİNİN UZATILMASINI TALEPE EDİYORUZ

Seyahat acentalarının bu süreçte büyük sıkıntılar yaşadığını kaydeden Özdal, “Yasaklar başladıktan sonra üyelerimizle çok sık toplantılar yaparak üyelerimizin isteklerini, şikâyetlerini ve yaşadığı zorlukları elimizden geldiğince duyurmaya çalıştık. Ancak şu ana kadar hiçbir karşılık alamadık. Seyahat acentelerinin yaklaşık 1,5 yıldır neredeyse hiçbir geliri yok. Kısa çalışma ödeneği ve sigorta primlerinin ertelenmesi dışında doğru düzgün maddi destek de alamamış durumda. Diğer taraftan kısa çalışma ödeneğinden çoğu seyahat acentemiz de kapasiteleri itibari ile faydalanamadı. Bölgemizde ki seyahat acentelerimizin çoğu aile işletmesi ve kısa çalışma ödeneği şartlarına uymuyorlar. Bölgemizde kısa çalışma ödeneği desteğinden faydalanan acente sayısının yüzde 20 civarında olduğunu söyleyebilirim” dedi.

FAİZSİZ KREDİ İMKÂNI SAĞLANMALI

Karahan, “Bankalar nezdinde sağlanan kredilerden de taşıdığı şartları ve sicil affı gibi nedenlerden dolayı fazla kimse yararlanamadı. Bölgemizde faizsiz kredi imkânı oluşturulabilseydi belki daha çok üyemiz kullanabilirdi. Hükümet tarafından birçok sektöre yardım sağlanırken seyahat acentelerimize yeteri kadar bir yardımın yapılmadığını düşünüyorum. Her sektöre, her emekçiye saygılıyız ancak birçok sektör devletimiz tarafından sağlanan yardımlardan faydalanırken, acenteler esnaf ve zanaatkârlar odasına bağlı olmamasından dolayı devlet tarafından sağlanan nakit yardımlardan faydalanamadı. Bu destekler içerisinde ki şartlar değiştirilip acentelerinde faydalanması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

SÜRE UZARSA SEKTÖR KENDİNİ TOPARLAYAMAZ

Yaz ayalarında iç turizmde hareket yaşandığını ve acentelerin daha fazla iş yaptığını belirten Özdal Karahan, “Biz seyahat acenteleri olarak bir an önce önümüzü görmek istiyoruz. Yaz aylarında şehirci turlarımız artar, ancak şuan yasakların ne zaman kalkacağı, kafe ve restoranların ne zaman açılacağı hakkında net açıklamalar bekliyoruz. Yasakların durumlarına göre acentelerimiz turlarını planlayabilir. Turizm sektörü birbirine bütünleşmiş çalışan bir sektördür. Uçuşların açılması, kafe restoranların açılması, müzelerin açılması seyahat acentelerimizin daha rahat işler yapabilmesine ve kendilerini toparlamasına büyük katkı sağlayacaktır. Ancak yasaklar Haziran ayının sonuna kadar devam ederse sektör kendini toparlayamaz” şeklinde konuştu.

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.