TRT ortak yapımı "Rafadan Tayfa: Hayrimatör" filminin galası yapıldı

TRT ortak yapımı "Rafadan Tayfa: Hayrimatör" filminin galası yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak animasyon filmlerinin, Türk kültürünün ve ahlaki değerlerinin küçük yaşta aşılanması açısından çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Türkiye'nin sevilen çizgi filmi Rafadan Tayfa serisinin dördüncüsü "Rafadan Tayfa: Hayrimatör"ün galası gerçekleştirildi.

Atlas 1948 Sineması'nda düzenlenen galaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı'nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Gösterim öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, animasyon filmlerini önemsediklerini belirterek, "Animasyon filmlerinin dijital dünyada, görsel ve işitsel medyada pasta payı her geçen gün artarak devam ediyor. Dünya genelinde yüzde 25'lere varan bir pasta payı var. 2023'te Türkiye'de 12'si yerli 63 tane animasyon film gösterime girdi. Bunların da pasta payı yüzde 32-33 seviyelerine kadar çıktı." dedi.

Ersoy, animasyon türünde yerli yapımların izlenme oranının yabancı filmlere göre daha yüksek olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak animasyon filmlerinin, Türk kültürünün ve ahlaki değerlerinin küçük yaşta aşılanması açısından çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. O açıdan da 2015'ten itibaren her sene artan oranlarla, uzun metrajlı animasyon filmlerine verdiğimiz destekleri arttırıyoruz. Yerli animasyon filmlerinin izlenme sayılarının her sene artarak devam etmesi de verdiğimiz desteğin yerini bulması açısından çok önemli. Bizi açıkçası mutlu ediyor. Bu vesileyle yerli yapımları tebrik ediyoruz."

Rafadan Tayfa filmlerinin kültür varlıklarının olduğu noktalarda çekildiğini aktaran Ersoy, Göbeklitepe, Galata Kulesi temalarına yer verildiğini, bu açıdan çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini ifade etti.

"Unutulmaz izler bırakan yapımların çoğalması bizim için çok kıymetli"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Rafadan Tayfa'nın Milli Teknoloji Hamlesi'nde kendilerine yol arkadaşı olduğunu söyleyerek, "Rafadan Tayfa, Türkiye'nin kendi teknolojisini kendi geliştirebilen bir ülke olması yolculuğunda çocuklarımızın bu sürece dahil olabilmesi, Türkiye'de, teknolojide yaşanan gelişmeleri eğlenerek öğrenebilmeleri açısından bugüne kadar çok büyük bir rol üstlendi." değerlendirmesini yaptı.

Bir önceki film olan Galaktik Tayfa'nın geçen yıl büyük beğeniyle çocuklar ve tüm toplum tarafından takip edildiğine işaret eden Kacır, "O film 3 milyona yakın izleyiciye erişti. Ben ümit ediyorum ki bu film de en az Galaktik Tayfa kadar büyük bir ilgi görecektir." dedi.

Kacır, yerli yapımların kendileri için çok kıymetli olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

"Özellikle erken yaşlarda çocuklarımızın milli değerlerimizle ve sinemayla tanışması ve buluşması çok değerli. Aynı zamanda Rafadan Tayfa gibi artık 10 yaşına adım atmak üzere olan ve sadece televizyon ekranında değil, müzikallerle, sinema filmleriyle, çocuklarımızın çocukluk çağında unutulmaz izler bırakan yapımların çoğalması bizim için çok kıymetli. Bakanlık olarak tıpkı araştırma, geliştirme ekosistemini desteklediğimiz gibi endüstriyel tasarım çalışmalarını, tasarım merkezlerini de güçlü şekilde destekliyoruz. Halihazırda Türkiye'de 400'e yakın tasarım merkezinde ekiplerin yürüttükleri yaratıcı endüstri çalışmalarına katkı sunmaya, destek olmaya devam ediyoruz."

İleriki dönemde Türk yapımlarının sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada büyük ilgiyle takip edilmeye devam edileceğini vurgulayan Kacır, bu yapımların hem çocukların gelişimine katkı sunacağını hem de Türkiye'nin dünya tarafından en iyi şekilde tanınmasına ve bilinmesine destek olacağını anlattı.

Bakan Kacır, gala gösteriminin aslında birkaç gün önce Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirileceğini hatırlatarak, "Malumunuz hafta sonu bir terör saldırısı yaşadık ve 12 evladımızı şehit verdik. Bundan dolayı da gala gösterimini bugüne ertelemiş olduk. Bugün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın himayesindeki çocuklarımız da gala gösteriminde misafirimiz olacaklar. Aynı zamanda şehitlerimizin çocukları da burada gala gösteriminde bizimle birlikte olacak. Allah milletimizi, evlatlarımızı ve çocuklarımızı korusun. İnşallah Rafadan Tayfa: Hayrimatör'ün yolu açık olsun, gişesi bol olsun." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.