Traktör kazaları neden arttı?

Traktör kazaları neden arttı?

Konya'da traktör kazaları yine can almaya devam ediyor. Özellikle bazı çiftçilerin traktör kullanımındaki bilinçsizliği kazalara davetiye çıkarıyor. TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, “Eski traktörler, kazaya daha meyilli” dedi. 

Her yıl traktör kazalarında yüzlerce kişi hayatını kaybediyor. Konya'da da her yaz ayında ölümlü ve ağır yaralanmalı traktör kazalarında gözler görülür oranda bir artış oluyor. Yapılan onlarca uyarıyı rağmen ise traktör kazalarının önüne bir türlü geçilemiyor. Kazaların önlenmesi adına ciddi tedbirler de alınmıyor. Traktör kazalarının büyük kısmı sürücülerden kaynaklanıyor. Köylerde çocuklar dahi traktör sürerken, kaza yapan çiftçilerin yine büyük bir kısmının da ehliyeti bulunmuyor. Traktör kullanan bazı yaşlıların dalgınlığı, seyir halindeyken uykuya dalması da kazaların yaşanmasına sebep oluyor. Traktöre fazlasıyla römork takanlar, ışıklandırma donanımındaki yetersizliği görmezden gelenler traktör kazalarına davetiye çıkarıyor. Ayrıca son model traktörlerin kullanımı konusunda da çiftçilerin yeterince bilinçli olmaması kazaları kaçınılmaz kılıyor. 

ÇİFTÇİNİN YENİ TRAKTÖRLE BULUŞMASI GEREK

Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal,  eski traktörlerin yenilenmesi durumunda, traktörlerin karıştığı kazalarda da kayda değer oranda

azalacağını söyledi.  “Eski traktörlerde devrilmeye karşı koruyucu yapı yok, teknolojileri ve güvenlik donanımları eski” diyen Önal,  “Yeni traktörlerde kazaya sebep olan güvenlik eksikliklerini gidermeye yönelik AR-GE çalışmaları yapılıyor, bu sebeple kaza riski çok daha az” şeklinde konuştu. Çiftçilere özellikle tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı yaz aylarında çok daha dikkatli olmalarını öneren Önal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarımda kullanılan traktörlerin gençleştirilmesi veya yenilenmesi ile ilgili çalışmaların biran önce yapılması, hem toplum sağlığı hem de çiftçilerimizin güvenliği açısından çok önemlidir. Ölümlü veya yaralamalı kazaya karışan traktörlerin yüzde 66’sı 10 yaşından yaşlı traktörler.  Ülkemizde bu kazaların sebeplerinin ve çözümlerinin etkili bir şekilde değerlendirilmesi için Avrupa’da olduğu gibi sağlıklı bir veri tabanı oluşturulması şart. Günümüzde traktörlerin çiftçilerin iş ve can güvenliğine göre yenilenerek tasarlanıyor olmaları, kaza riskini en aza indirgiyor. Bu nedenle üreticilerimizin en kısa sürede yeni traktörlerle buluşması gerekiyor.” 

IŞIKLANDIRMA DONANIMI YETERSİZLİĞİ KAZAYA NEDEN OLUYOR

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, çiftçilere dikkatli olun uyarısında bulundu. İlçedeki traktör kazalarının büyük çoğunluğunun ışıklandırma donanımındaki yetersizlikten kaynaklandığını dile getiren Başkan Ağralı, ışıklandırması yetersiz olan çiftçilerin trafiğe çıkmaması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Yaz aylarının gelmesi ile birlikte traktör kazalarında artış oluyor. Çünkü bu dönemde çiftçinin çalışmaları hız kazanıyor, traktör kullanımı artıyor. Traktörlerde yeterli ışıklandırma sistemi olmayabiliyor. Çiftçimizin buna dikkat etmesi gerekiyor. Beyşehir'de traktör kazaları genelde ışıklandırma yetersizliğinden oluyor. Bir de ehliyeti olmayanların traktör kullanmaması gerekir. 18 yaşından küçük çocukların traktör kullanmaması lazım.”  

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum