Tiyatroyu Konya'da buluşturuyorlar

Tiyatroyu Konya'da buluşturuyorlar

Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü olan Bengisu Gürbüzer Doğru, “Geçtiğimiz yıl dünyadaki Türkçe tiyatro yapan ülkelerden yaklaşık 10 ülkeden 290 kişiyi Konya'da misafir ettik” dedi

İnsanlarda oluşan 'tiyatroya olan ilgi azaldı, tiyatro unutuldu' genel yargının aksine tiyatroya ilgi azalmadan gün geçtikçe artarak devam ediyor. Özellikle Konyda Devlet Tiyatrosu'na olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Konya Devlet Tiyatrosu 'Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe' oyunuyla ülke çapında adından söz ettirdi. Bunun yanında Uluslararası 'Bin Nefes Bir Ses' Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali' ile önemli eserleri seyirciyle buluşturmaya da devam ediyor. Konya Devlet Tiyatrosu'nun 15'inci yılını kutlayacağını söyleyen, 13 yıldır Konya Devlet Tiyatrosu'nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yapan ve daha sonra da  Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü olan Bengisu Gürbüzer Doğru, tiyatroya ilginin azaldığı konusuna katılmadığını belirtti. Sinemanın, tiyatronun ününe geçtiği ifadesine de katılmadığını dile getiren Doğru, tiyatro ile sinemanın kıyaslamayacağını söyledi. Bengisu Gürbüzer Doğru, “Bu kadar teknolojiye, bu kadar dijital ortama rağmen hala tiyatro salonları varsa ve hala devlet tiyatrolerı 81 ilde perdelerini açıyorsa tiyatroya olan ilgi azaldı diyemeyiz. İki farklı sanat dalını kıyaslayamazsınız. Tiyatro canlı bir şekilde sergilenirken, sinama ise dijitaldir. Sinamayı geriye ve ileriye sarabilirsiniz. Ama tiyatroda böyle bir şey mümkün değil. Dolayısyla tiyatro sanatı geçmişte vardı, bundan sonra da varlığını devam ettirecek” dedi.

10 ÜLKEDEN 290 MİSAFİR KONYA'DA AĞIRLANDI

Konya Devlet Tiyatrosu olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında da bilgi veren Doğru, “Oyunlarla turne bazında bütün illeri besliyoruz. Devlet tiyatrosu olarak 56 sahnede 64 yıldır her akşam perde açan bir tiyatroyuz. Bu sene ki oyunlarımız ise, Orhan Asena'nın yazdığı ve benim yönettiğim 'Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe' oyunu büyük ilgi gördü ve rekorlar kırıyor. 'Biz Size Hayranız', Füruzan'ın yazdığı ve Funda Mete'nin yönettiği 'Kış Gelmeden', Cem Günen'in yazdığı ve Tomris Çetinel'in yönettiği 'Suskunlar Kapısı Bab-ı Hamuşan', 'Murtaza ve Dört Köşe Palyaço' oyunu da sahnelenmeye devam ediyor” diye konuştu. Tiyatroyu Konya'da buluşturduklarını da ifade eden Gürbüzer Doğru, “Geçtiğimiz yıl dünyadaki Türkçe tiyatro yapan ülkelerden yaklaşık 10 ülkeden 290 kişiyi Konya'da misafir ettik. Bu yıl da festivalimiz devam edecek. Misafir etmeyi planladığımız ülkeler arasında Makedonya, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Kazakistan, Tataristan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Dağıstan bulunuyor. Tiyatroyu Konya'da buluşturuyoruz” ifadelerini kullandı. Doğru, Uluslararası 'Bin Nefes Bir Ses Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali'nin bu yıl 6.'sının düzenleneceğini ifade etti. Bu kadar yoğun ilginin olduğu Konya Devlet Tiyatrosu'na ikinci bir sahnenin ihtiyaç olduğunu da ifade eden Konya Devlet Tiyatrosu Müdürü Bengisu Gürbüzer Doğru, hem provaların hem de oyunların aynı sahnede sergilendigini ve bu nedenle zorlukların yaşandığını dile getirdi. Doğru, Konya Devlet Tiyatrosu'nun ikinci bir sahneye kavuşmasının gerekli  olduğunun bir kez daha altını çizdi.

ŞEHİR TİYATROSU'NUN BULUNMASI ÖNEM ARZ EDİYOR

 Konya'ya Şehir Tiyatrosu yapılmasını desteklediklerini söyleyen Doğru, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in 'Benden Sonra Ölüm Gelir' oynunun galasında Şehir Tiyatrosu'nun sözünü verdiğini söyleyerek, Şehir Tiyatrosu'nun Konya için önemli olduğunu dile getirdi. Doğru, Şehir Tiyatrosu ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve kendisiyle bilgi alışverişinde bulunduklarını aktardı. Teknik donanım olarak devlet tiyatrolarının bu konuda geliştiğini vurgulayan Doğru,  “Tiyatro binaları özel yapılmalı. Akustik sistemli bir sahne üzerinde duruyoruz. Hemen hemen bütün Büyükşehirlerde Şehir Tiyatrosu var. Konya'da birkaç tiyatronun bulunması tiyatro sanatı için önem arz ediyor. Bu çalışmayı destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum