Tesbih Pazarı hareketli

Tesbih Pazarı hareketli

Haftasonları vatandaşların uğradığı bir mekan da Tesbih Pazarı. Kapu Cami yanındaki alanda kurulan pazar, tesbih severleri bir araya getiriyor.

 Birbirinden güzel çeşitli tesbihlerin olduğu pazarda, 5 liraya tesbih olduğu gibi 10-15 bin liralık tesbihler de var

Tesbih meraklıları ve koleksiyoncuları her haftasonu Tesbih Pazarı'nda buluşuyor. Kapu Cami yanındaki alanda kurulan tesbih tezgahları, birbirinden güzel tesbihleri barındırıyor. Tesbih satımının yanında değiş tokuşunda yapıldığı pazar, haftasonları hareketli günlerini yaşıyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen tesbih meraklıları pazara gelerek, ilgi alanlarına uygun tesbihi arıyor. Fiyat pazarlığı ise kıran kırana geçiyor. Her tesbihin bir fiyatı olmasının yanında meraklılar ve koleksiyoncular tesbihi iraz daha aşağıya alabilmek için pazarlığa tutuşuyor. Genelde pazarlıktan karlı çıkan satıcı oluyor. Çünkü sattığı tesbihin değerini iyi bildiği için, söylediği fiyattan mümkün olduğunca inmiyor. Tesbihin meraklısı da birdaha denk gelmez diyerek, almak zorunda kalıyor.
Pazarda 5 liraya Tesbih olduğu gibi 10-15 lira değerinde tesbihlerde var. Ancak Konya'da çoğunlukla 1-3 bin lira arasındaki tesbihler satılıyor. İstanbul piyasasında ise bazı tesbihlerin dudak uçuklatacak fiyatlara satıldığına dikkat çekiliyor. Pazarda genellikle oltu, kuka, kehribar ve çeşitleri, akik, katalin, fildişi, deve kemiği, koç boynuzu ve benzeri türleri çok sayıda alınıp satılıyor.  Bu pazarda tesbih anlamında yok yok. Herkesin bütçesine göre ve beğenisine göre tesbih var.
KONYA TESBİHTE ÖNEMLİ BİR YER
Konya’nın Tesbih sektöründe önemli bir yerde olduğunu belirten satıcılar, Konya’da tesbihçiliğin geçim kaynağından çok hobi olarak daha ilgi gördüğünü söyledi. “Bu iş gerçekten bir gönül işidir, sevdadır” diyen tesbihçiler, şunları kaydetti: “Her şeyden önemlisi de kanser gibi bir hastalıktır. Alıştığın zaman bir daha bırakman mümkün değil. Konya’da gerçek manada Tesbihçilik yapan sayılı kişiler var. Eskiden bu rakam daha fazla idi son zamanlarda bu işi hakkı ile yerine getiren esnaf sayısında büyük azalma var. Ancak Türkiye’nin dört bir yanından Konya’ya tesbih almaya gelen var. Çünkü tesbihin en kalitelisi ve güvenlisi burada” dedi.
İLK KEZ TESBİH ALACAKLAR EHLİNE TANIŞSIN
Tesbihçiliğe ilkkez başlayacaklara uyarıda da bulunan tesbihçi esnafı, “Tesbih merakına başlayanlar
ilk önce bu işten anlayan ehil kimselerden fikir almalılar. Önce Tesbih taşlarını, çeşitlerini, değerlerini bilmeliler. Yoksa para etmeyen normal bir tesbihe binlerce lira verebilirler. Oltu taşı diye aldıkları Tesbih, oltu taşı olmayabilir. Onun için tesbihi bilmek ve anlamak önemli. Örneğin kehribar kokusundan, koka çekirdeğinden, oltu ise parlaklığı ve taşından bilinir. Ama bunu herkes anlayamaz. Bilmedikleri, tanımadıkları tesbihçilerden alışveriş yapmasınlar. Bu iş incelik ister. Sağdan soldan toplanan tesbihlerle koleksiyonculuk yapılmaz” ifadelerini kullandı.
Pazarda Tesbih fiyatları ise şöyle; oltu Tesbihler 3 ile 50 TL, koka Tesbihler 10 ile 100 TL, kehribar Tesbihler 300 ile 3 bin TL, katalin Tesbihler ise 70 ile 100 TL arasında. Bunların yanında eşitli taşlardan, kemiklerden ve doğal malzemelerden yapılan Tesbihlerde var. Bunların fiyatları da kalitesine göre değişiyor.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum