Termiye tam bir vitamin deposu

Termiye tam bir vitamin deposu

Bazı vatandaşlar şifayı termiyede arıyor. Kış aylarında bilenlerin sofralardan eksik etmediği termiye tezgahlarda yoğun seviyede satılıyor.

Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar da kendini göstermeye başladı. Bazı bitkiler hastalıklara karşı iyi geliyor. Bu ürünlerden bir tanesi de termiye. Bir çok hastalığa iyi gelen termiye, tam bir vitamin deposu

Bazı vatandaşlar şifayı termiyede arıyor. Kış aylarında bilenlerin sofralardan eksik etmediği termiye tezgahlarda yoğun seviyede satılıyor. Bilmeyenlerin merak edip aldığı, bilenlerin ise tadından vazgeçemediği termiye şeker hastaları için de şifa kaynağı olarak tüketiliyor. En çok kışın tüketilen termiye, Beyşehir, Seydişehir ve Doğanhisar'da yetişiyor. Termiyenin ismi ise bazı yörelerde farklılık gösteriyor. Yaş termiye Konya'da çok tüketiliyor. İştah açma özelliğine de sahip olan termiye nefes darlığına ve görme bozukluklarına da iyi geliyor.

KONYA'DA ÇOK SEVİLİYOR

Uzun yıllardan bu yana termiye satışı yapan esnaf İbrahim İpek, havaların soğumasıyla birlikte termiye satışlarında patlama yaşandığını belirtti. İpek, "Termiye yazın yetişir, kışın satılır. 12 ay tüketilebilir ama sıcakta çabuk bayatladığı için genellikle kış aylarında satılır" diye konuştu. Termiyenin her bölgede yetişmediğini söyleyen İpek, “Beyşehir, Seydişehir ve Doğanhisar yoğun şekilde üretiliyor. Antalya’nın bazı yerlerinde de yetişebiliyor. Antalya da termiyeye ‘tirmiz’ diyorlar. Konya ve Antalya’dan başka termiyenin bilindiği yer yok. Farklı illerden gelenler termiyeyi tanımıyor. Merak ettiği için alıyor. Yaş termiye genel itibariyle Konya’da sevilerek tüketilen bir yiyecek" şeklinde konuştu.

Termiye Konya'da çıra ile birlikte satılıyor

Termiye Konya'da çıra ile birlikte satılıyor

 

TAM BİR VİTAMİN DEPOSU

Termiyenin bir çok hastalığa iyi geldiğini belirten İpek, "Termiye baş ağrısına, görme bozukluğuna ve şeker hastalığına birebir iyi gelir. Termiye insanın kuvvetini artırı. Hamilelik döneminde anne sütünü hem çoğaltır hem de anne sütü daha vitaminli hale getiriyor. Termiye çeşitli rahatsızlıklar sonucu zatıflamış, bitkin düşmüş hastaların kilo almasını sağlayabilir. Termiye iştahımızı açtığı gibi kilo almamıza da neden olabilir. Çocukların gelişme döneminde termiye almasıyla beraber güçlenmesi ve gelişmesi gözlenmiştir. Baş ağrımızı azaltmak içinde termiye faydalıdır. Termiye gözümüzün güçlenmesini sağlar. Termiye idrar yolunu da temizler. Termiye böbrek taşlarımızı idrar yolu ile atmamıza yardımcı olur. Nefes darlığı olan hastalarda termiye nefes darlığına iyi gelmektedir. Aynı zamanda basura iyi gelmektedir. Romatizma veya siyatik den ötürü ağrılarınız varsa termiye bu ağrıları düşürür" sözlerini kullandı.

merhabahaber.com 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum