Tekstilci zor durumda

Tekstilci zor durumda

Konya Tekstil Konfeksiyon Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (KOTİAD) Başkanı Bekir Dikici, tekstil sektörünün, ekonomik kriz, bankaların kredileri dondurması ve sezon sonu nedeniyle zor günler geçirdiğini belirtti.

Dikici yaptığı açıklamada, Konya'da tekstil sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 300 irili ufaklı firmadan 120'sinin ulusal çapta üretim yaptığını söyledi.
Ekonomik krizle birlikte sektöre destek olunması amacıyla yapılan kredi anlaşmalarından Konya'da sadece 2 firmanın yararlandığını ifade eden Dikici, ''Kredi kullanan firmalar ise kredileri üretim amaçlı kullanmadılar. Bu kredilerle ev borçlarını ödediler. Bu anlamda, sağlanan kredi imkanlarının sektöre olumlu hiçbir katkısı olmadı'' diye konuştu.
Konya'da ekonomik krize rağmen tekstil sektöründe iflas eden bir firma bulunmamasının sevindirici olduğunu dile getiren Dikici, şunları kaydetti:
''Konya'da faaliyet gösteren firmalar genellikle küçük ve orta boy işletmelerden oluşuyor. Bu nedenle ekonomik krizlerde çok büyük riskler taşımıyorlar. İstanbul ve Bursa'da kapanan tekstil firmaları yüklü miktarda kredilerin altına girerek iş yapmaya çalışıyorlar. Ekonomik gidiş bozulunca da bu firmalar ya üretime ara verme ya da kapanma yolunu seçiyorlar. Oysa Konya'da faaliyet gösteren firmalar, kendi sermayeleriyle çarkı döndürmeye çalışıyor. Bu nedenle kriz dönemlerini daha az hasarla atlatabiliyorlar.''
Dikici, Konya'da kapanan bir firma olmamasına karşın firmaların krizden daha az kayıpla çıkmak için ücretsiz izin, yarı ücretli izin ve SSK dondurma gibi metotlara başvurduklarını belirtti.
GELECEKTEN UMUTLULAR
Konya'da ağırlıklı olarak bayan konfeksiyonu üzerine üretim yapıldığını ifade eden Dikici, tekstil sektörünün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, ''Ekonomik kriz, bankaların kredileri dondurması ve sezon sonu nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor. Bankalar önceki yıllarda kredi ödenmediğinde 2-3 kez ödeme uyarısı yapıyordu. Şimdi ise böyle bir durumla karşılaşıldığında verdiği kredinin tamamını geri istiyor ve kredileri donduruyor'' dedi.
Dikici, firmalar için bir başka sıkıntının SSK primleri ve vergiler olduğunu, bu borçlarda da yeniden yapılandırmaya gidilmesi gerektiğini kaydetti.
Bu dönemi en az kayıpla atlatan firmaların yeni sezonun başlamasıyla birçok sıkıntısının sona ereceğini vurgulayan Dikici, şöyle devam etti:
''Bir kaç hafta sonra firmalar, yeni sezon için üretime başlayacak. Firmalar tekrar işçileri çağırmaya başladı bile. Aslında ekonomik kriz, mayıs veya haziran gibi olsaydı tekstil üreticileri çok daha az etkilenirdi. Çünkü bu dönemde piyasa daha hareketli oluyor. Bütün olumsuz koşullara rağmen tekstil sektörünün nisan ayından itibaren yeniden hareketleneceğini ve işlerin yoluna gireceğini söyleyebiliriz. Bunun için hükümetin alacağı destekleyici tedbirler de önemli.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.